Mentinerea cotei unice in urmatorii ani este o prioritate, intrucat Romania este intr-un “concurs de frumusete” in ceea ce priveste atragerea investitiilor straine, reprezinta principala recomandare fiscala a Camerei de Comert Americana in Romania (AmCham) in cadrul raportului “Prioritati pentru Romania”.
„Cota unica a fost o masura buna si s-a dovedit asa prin cresterea investitiilor straine. Aceasta trebuie mentinuta pentru ca suntem intr-un concurs de frumusete cu alte tari si raspunde la dorintele mediului de afaceri”, a precizat Mihaela Mitroi, partener taxe PricewaterhouseCoopers (PwC) Romania, companie care este membra AmCham alaturi de peste alte 300 de corporatii.

Oficialul PwC nu recomanda insa reducerea cotei unice pana la nivelul de 10%, ca in Bulgaria. De altfel, strategia fiscala a AmCham pe plan local prevede mentinerea impozitelor si taxelor, cu exceptia scaderii cotei TVA pentru anumite bunuri si servicii, si imbunatatirea colectarii

„Din partea mediului de afaceri nu veti vedea solicitari de reducere a fiscalitatii in prezent, deoarece ne dam seama ca este o perioada grea, o intelegem si vrem sa lucram cu guvernul la imbunatatirea colectarii. Intre romanii care isi platesc taxele si cei care fac evaziune exista o competitie neloiala”, a explicat Sorin Mindrutescu, presedintele AmCham.

Cota unica a fost introdusa la inceputul anului 2005 in Romania, iar, in acel an, veniturile fiscale au crescut de la 17 miliarde euro, la aproape 23 de miliarde, iar ponderea acestora in PIB a crescut de la 27,7% la 28,5%, in ciuda cotei mai scazute de impozitare comparativ cu sistemul anterior.

Potrivit unei analize PwC, explicatia sta in faptul ca actualul sistem de impozitare a dus la fiscalizarea unei parti insemnate a economiei, care in prealabil se pastra in zona „economiei negre” sau „gri”. Se estimeaza ca peste 150.000 de locuri de munca, care in prealabil erau nefiscalizate, au fost inregistrate dupa trecerea la cota unica de impozitare.

O a doua recomandare fiscala a Camerei de Comert Americana in Romania se refera la reducerea contributiilor de asigurari sociale si plafonarea bazei de calcul pentru contributiile de asigurari de sanatate.

Mihaela Mitroi a mentionat ca impozitarea muncii este de 45% in Romania (cota de contributii sociale – n.r.), in conditiile in care in Bulgaria nivelul este de 30% iar in Polonia de 34-35%.

Totodata, partenerul PwC a declarat ca AmCham sustine dezvoltarea si promovarea legislatiei referitoare la structurile de tip holding in Romania.

„Sustinem aceasta legislatie intrucat ajutam grupurile sa-si mentina compania in Romania. Pentru bugetul de stat nu sunt beneficii imediate, dar se vor vedea pe viitor. Prin aceasta lege putem atrage chiar si alti investitori”, a completat Mitroi.

Pe langa legislatia de tip holding, AmCham mai sustine introducerea optiunii de consolidare fiscala din punct de vedere al impozitului pe profit si reglementarea impozitului pe castigul de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri