In ciuda estimarilor BNR, Radu Gratian Ghetea considera ca valoarea finantarilor neguvernamentale va creste anul acesta de cel putin doua ori
Creditul neguvernamental ar putea creste in acest an cu mai mult de 100%, a declarat ieri presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea. Oficialii Bancii Nationale au estimat pentru 2006 un avans al finantarilor acordate firmelor si populatiei de aproximativ 30%. Potrivit datelor Bancii Centrale, creditul neguvernamental si-a mentinut trendul ascendent, consemnand o crestere de 51,6% fata de anul precedent si 3,7% fata de luna martie.

Prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, a afirmat ca prognoza Bancii Nationale trebuie privita prin prisma obiectivului de inflatie. "Avand in vedere ce s-a intamplat in primul trimestru, limita de 30% va fi depasita. Noi consideram acest lucru pozitiv. Probabil ca banca centrala nu-l va considera asa si va incerca sa-l restrictioneze. In final va castiga consumatorul care ani de zile nu a putut cumpara in rate", a spus Ghetea la un seminar organizat de Ziarul Financiar.

Florin Georgescu: "Creditele de consum isi vor diminua ponderea in favoarea creditelor ipotecare si imobiliare"

Puterea de creditare a populatiei va continua sa creasca si va provoca o modificare a structurii consumului in favoarea bunurilor de folosinta indelungata, precum case sau terenuri, a declarat, ieri, prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu.

Potrivit lui Georgescu, in primul trimestru al acestui an, creditele ipotecare au consemnat o crestere de numai 1%, dar trebuie avut in vedere faptul ca evolutia din primele luni ale anului este ciclic mai modesta. Astfel, soldul creditelor ipotecare a avansat, anul trecut, cu 45%, desi in primele trei luni a avut chiar un usor recul. "In continuare creditele de consum isi vor diminua ponderea in favoarea creditelor ipotecare si imobiliare, in urma cresterii puterii de cumparare a populatiei ca urmare a cresterii venitului minim", a explicat oficialul BNR. Pe de alta parte, imprumuturile pentru consum au continuat sa creasca intr-un ritm alert, soldul de la finele lunii martie depasind cu 45% nivelul din decembrie 2005.

Datorie inca mica

Georgescu a spus ca ponderea datoriei populatiei in venitul disponibil s-a mentinut la un nivel constant din doua motive: a crescut venitul minim si s-a majorat gradul de indatorare.

Potrivit datelor BNR, datoria din venitul disponibil al populatiei este de 23 la suta din total, iar serviciul datoriei din conturile disponibile este de peste 9 la suta.

Depozitele populatiei in venitul disponibil reprezinta circa 34 la suta din PIB, iar ponderea depozitelor populatiei in PIB este de 11 la suta.

BNR, "intelegatoare", dar nemiloasa

Banca Nationala intelege apetitul justificat pentru credite, dar considera ca evolutia trebuie sa aiba loc in mod rational si cu prudenta, pentru a nu se ajunge la dezechilibre, a mai spus Georgescu.

In alta ordine de idei, presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, crede in necesitatea pastrarii echilibrului macroeconomic, dar considera ca acesta nu trebuie realizat numai pe seama masurilor administrative impuse bancilor, in sensul restrangerii cresterii creditelor neguvernamentale.

Recent, Eugen Radulescu, presedintele CEC, a afirmat ca sistemul bancar romanesc nu are nevoie de o crestere "stabila", ci de o ascensiune puternica.

"Putem creste stabil cu 2-3% pe an, dar nu vom ajunge nicaieri", a spus Radulescu. Georgescu a aratat ca BNR nu vrea sa puna obstacole activitatii de creditare, explicand ca, in conditiile in care banca centrala are ca obiective stabilitatea preturilor si stabilitatea financiara, iar obiectivele bancilor se refera la dezvoltarea domeniului, este necesara o conciliere. Cu toate acestea, Banca Centrala a adoptat o serie de masuri destinate limitarii creditului neguvernamental (n.r. - in special a componentei in valuta). Cea mai recenta masura de acest tip vizeaza majorarea rezervei valutare minime impuse bancilor de la 35 la 40 la suta. Mai mult decat atat, guvernatorul Mugur Isarescu s-a declarat ingrijorat de evolutia recenta a creditului neguvernamental in lei.

Cresterea creditului neguvernamental a stagnat in aprilie

Finantarile acordate de banci firmelor si populatiei au inregistrat in aprilie o valoare nominala de 68,124 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale. Creditul neguvernamental a consemnat astfel o crestere de 51,6% fata de aceeasi perioada a anului 2005. Comparativ cu luna martie, ritmul de crestere s-a redus cu 0,1 puncte procentuale.
Cresterea consemnata in luna aprilie fata de luna martie a fost de 3,7%, respectiv 3,3% in termeni reali. Creditul in lei a crescut cu 6,3% , in timp ce creditul in valuta, exprimat in lei, s-a majorat cu 1,2%. Exprimat in euro, creditul in valuta a crescut cu 2,5%. Majorarea in termeni reali a creditului neguvernamental comparativ cu luna aprilie 2005 a fost de 41,7%.

Creditul in lei, in special cel pentru populatie, a fost principalul factor de crestere, cu un ritm anual de 95,7%, la 35,072 miliarde de lei. Recent, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, s-a declarat ingrijorat de evolutia creditului in lei aratand ca Banca Nationala ar putea interveni pentru diminuarea ritmului de crestere a finantarilor in lei.

Finantarile in lei pentru populatie au crescut cu 121,9% fata de aprilie 2005, la 15,552 miliarde de lei, iar cele pentru firme au avansat cu 78,9%, la 19,520 miliarde de lei.

Creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 22,3% comparativ cu soldul de la finele lunii aprilie 2005, la 33,052 miliarde de lei.
Creditele pentru populatie au insumat 10,01 miliarde de lei, in urcare cu 47,3%, iar cele pentru firme au totalizat 23,042 miliarde de lei, in crestere cu 13,9%.

In structura totala a creditului, ponderea finantarilor in lei este de aproximativ 51%, luna martie consemnand pentru prima oara devansarea, ca pondere, a creditului in moneda straina.
Pentru 2006, oficialii BNR estimeaza o rata de crestere a creditului neguvernamental de aproximativ 30%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri