Schema introdusa de Guvern privind reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare restructurate a fost aplicata in Spania si exista si in alte tari, a afirmat premierul Victor Ponta.

"Ii ajutam pe oamenii care au rate si care pot sa treaca in acesti doi ani mai usor peste perioada respectiva. S-a intamplat acest lucru in Spania, se intampla si in alte tari. E pentru oameni, nu e pentru banci. Nu scoatem niciun ban din buget, e vorba de aproape 4 miliarde lei care, in loc sa stea in banci, stau la oameni pentru consum si se reesaloneaza pe cei doi ani", a spus Ponta.

Luni seara, la finalul discutiilor cu Fondul Monetar International (FMI), premierul Ponta a confirmat informatiile transmise anterior de Mediafax privind programul de stimulare a consumului pregatit de Guvern, care prevede reduceri de impozit pentru persoanele cu creditele restructurate, dar numai dupa expirarea perioadei de reesalonare.

El a aratat ca FMI considera ca decizia Guvernului de a sprijini pe o perioada de doi ani persoanele care au credite va conduce la o crestere a creditarii si a consumului.

Guvernul estimeaza ca aceasta schema de reduceri fiscale pentru populatia cu venituri sub medie si credite bancare ar putea duce la reesalonarea imprumuturilor pentru aproape un milion de romani, iar bancile ar putea reduce ratele la credite cu pana la 4 miliarde de lei in 2014.

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a precizat luni ca reducerea de impozit va fi de cel mult 200 de lei pe luna, dar nu mai mult decat impozitul datorat de fiecare persoana in parte. Potrivit calculelor lui Voinea, impactul peste doi ani va fi de circa 0,1% din PIB, bani care in mare parte se vor incasa pana atunci prin efectele de antrenare ale restructurarilor.

El a aratat ca schema va intra in vigoare incepand cu luna aprilie.

In aceste conditii, impactul bugetar este minim in primii ani de aplicare a sistemului de facilitati. Sistemul este optional pentru banci, iar Guvernul nu a anuntat ca ar fi incheiat vreo intelegere cu institutiile de credit.

Restructurarea trebuie sa indeplineasca cumulativ mai multe cerinte, prima dintre acestea restrictionand aplicarea doar la credite fara intarzieri la plata sau cu intarzieri de cel mult 90 de zile. Practic, forma propusa de Guvern nu faciliteaza, ci restrictioneaza modalitatile de restructurare pe care le practica bancile.

Operatiunea trebuie sa conduca la diminuarea cu cel mult jumatate si nu cu mai mult de 500 lei (sau echivalentul in lei aferent valutei in care a fost acordat ori la care este indexat creditul) a obligatiilor lunare de plata ale debitorului aferente creditului supus restructurarii, pentru o perioada de cel mult doi ani. "Doar principalul se injumatatesc, nu si dobanda, pentru ca rata e sursa de profit a bancii si ea trebuie platita integral", a precizat Voinea.

Banca trebuie sa asigure prelungirea duratei initiale a creditului cu perioada pentru care se diminueaza obligatiile de plata, adica cel mult doi ani. Restructurarea poate fi acordata o singura data unei persoane fizice, la unul sau mai multe credite, cu conditia ca suma totala amanata la plata sa se incadreze in limita valorica determinata anterior.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a declarat in mai multe randuri ca Guvernul Ponta lucreaza la un program de stimulare a consumului, cara sa sustina cresterea economica din acest an.

Statul limiteaza, insa, accesul populatiei la un astfel de mecanism prin introducerea unui plafon privind venitul debitorului, care nu poate depasi venitul net mediu pe economie comunicat de Institutul National de Statistica.

Ponta: De ce sa nu-i ajutam pe cei cu rate la banci?

Premierul Ponta a cerut patronatelor si sindicatelor sa fie alaturi de Guvern in a folosi beneficiile cresterii economice la "vindecarea din ranile sociale ale ultimilor ani" si a argumentat prin restructurarea creditelor unor persoane, spunand ca, fara solidaritate, vor aparea iar "grave conflicte"

El a aratat ca Guvernul, patronatele si sindicatele raspund egal de pastrarea trendului pozitiv de dezvoltare economica a tarii si trebuie sa nu produca "socuri" care pot inversa acest mers, iar beneficiile cresterii economice trebuie folosite pentru a "vindeca ranile sociale ale trecutului". Afirmatiile prim-ministrului au fost facute in cadrul conferintei "Dialog social tripartit, prezent si perspective", desfasurate marti, la Palatul Parlamentului.

"Fac un apel catre toti cei prezenti, de a fi parteneri reali in aceasta constructie tripartita, Guvern, sindicate, patronate, in doua directii. In primul rand, aceea de a pastra un trend pozitiv de dezvoltare economica (...) un trend economic pe care insa, intr-o Europa si o regiune extrem de turbulenta, putem sa-l pierdem oricand sau sa-l inversam. Si, aici, cred ca responsabilitatea este egala, a patronatelor, a sindicatelor si a Guvernului, in a pastra acest trend pozitiv si in a nu veni cu socuri care sa inverseze acest trend pe care ni l-am dorit de foarte multi ani, de prin 2009 incoace il tot asteptam", le-a spus Ponta participantilor.

Toodata, seful Executivului a adaugat o alta responsabilitate care, in opinia sa, le revine celor trei parteneri de dialog, si anume crearea unei societati mai unite pentru a evita ajungerea la conflicte grave.

Citeste si:

    "Al doilea proiect esential la care sunteti in egala masura parteneri si responsabili, alaturi de Guvern, este cum facem sa folosim beneficiile cresterii economice pentru a vindeca din ranile sociale ale ultimilor ani. Daca mergem in continuare pe ideea unei societati in care fiecare se descurca singur si ce se intampla in rest nu conteaza, asa cum am vazut si aseara, sa nu-i ajutam pe cei care au rate la banci... De ce sa nu-i ajutam? Ii ajutam si pe cei care au rate, asa cum ii ajutam si pe cei care au profit, pentru ca tinem 16% cota unica, asa cum incercam sa ajutam fiecare parte a acestei societati, pentru ca altfel, daca nu suntem o societate mai solidara, vom ajunge din nou la gravele conflicte pe care Romania le-a trait in 2011, 2012", a atentionat Ponta.

    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


    Setari Cookie-uri