Transferul de bani e mai ieftin prin retelele alternative de genul Mondopay care introduce in Romania un sistem similar PayPal (creat in SUA de catre renumitul site de comert electronic e-Bay), prin intermediul caruia banii sunt transmisi in cateva minute online, iar clientul e instiintat de sosirea lor prin e-mail. In plus, transferurile de bani ale romanilor plecati la munca in strainatate au devenit mai ieftine si la casieriile anumitor banci din tara, care au semnat acorduri cu alte banci europene sau detin subsidiare specializate in tari precum Franta, Italia sau Spania.

Pentru cei 500.000 de romani plecati la lucru cu acte in regula in Italia, ca si pentru ceilalti 500.000-1.000.000 care au potentialul de a trece de la negru in legalitate, Banca Italo-Romena ofera cel mai ieftin transfer de bani, platindu-se, la orice tranzactie, doar spezele sistemului international de transfer Swift. Conturile pot fi deschise si alimentate cu bani doar de muncitorii legali la banca-mama a Italo-Romena in Italia, Grupul Veneto Banca, iar costul transferului este zero!

BRD Socit Gnrale, BCR, Raiffeisen si Romexterra au pus la punct un acord cu banca spaniola Caixa (www.lacaixa.es), conform caruia transferul de bani costa doar 15 euro pentru transferul efectuat obligatoriu intre conturi deschise atat la banca spaniola, cat si la BRD, Raiffeisen si Romexterra, si 20 de euro, fara necesitatea existentei unui cont, catre BCR. In acelasi timp, BRD pregateste un acord similar si cu banca spaniola Caja, sustin surse din piata, iar in Franta, de pilda, Socit Gnrale, detinatorul sistemul i-Transfert, a pus la punct un acord cu BRD, prin care romanii transfera in tara bani mai ieftin. Timpul necesar pentru ca banii sa ajunga prin astfel de sisteme interbancare este insa de doua-trei zile, fiind batut de serviciile ceva mai scumpe ale retelelor internationale precum Western Union, MoneyGram, Smith& Smith sau Travelex, care opereaza transferuri in cateva minute.

Ultimele sisteme au fost si principalii intermediari ai celor 3,5 miliarde euro trimisi de romanii care muncesc in strainatate in Romania in 2005. Asta in cazul in care banii nu s-au trimis prin soferii de TIR sau pe tren. Iar pentru 2006, aproape 5 miliarde euro sunt estimati sa intre in tara, trimisi de emigrantii romani, in timp ce economiile romanilor in strainatate vor depasi, probabil, un miliard de euro (deja au atins 850 milioane euro, crescand cu 35% in prima jumatate a anului fata de perioada similara din 2005, conform BNR).

Bani virtuali

Majoritatea romanilor sunt plecati ilegal la lucru din cauza procedurilor birocratice costisitoare si uneori injuste. Or, muncitorilor ilegali le este interzis sa deschida conturi bancare. Odata cu integrarea in UE, oricarui roman ar trebui sa i se permita sa acceseze orice serviciu bancar doreste, insa este bine-cunoscut faptul ca bancile occidentale stramba din nas cand vine vorba de estici, din cauza gradului ridicat de risc. In afara de bancile care au acorduri cu institutii similare romanesti, comisioanele aferente transferului de bani sunt imense, iar banii nu pot fi trimisi sau primiti decat la sucursala bancara.

Un grup de tineri intreprinzatori a speculat deficientele pietei si, din aprilie 2006, a deschis o noua firma, mondopay.com, care actioneaza ca interfata pentru transferuri, aplicand comisioane mai mici decat retelele traditionale sau bancile comerciale.

Mondopay transfera banii prin diferite sisteme internationale, dar si prin transfer bancar, cec bancar, mandat online sau electronic, in cateva minute si - fapt unic in Romania - prin mandat postal, fara costuri suplimentare si in doar 12 ore. Singura firma de transfer de bani care aduce banii la domiciliu este Western Union, insa aceasta percepe aproape 400.000 de lei in plus fata de comisionul aferent sumelor, pe transe valorice, pentru a notifica clientul si a veni cu banii, pe cand Mondopay cere circa 80.000 de lei in plus, iar comisionul este fix, de 1% plus 50.000 de lei pentru absolut orice suma (vezi site mondopay.com).

Trebuie inteles ca oamenii de la Mondopay nu ating niciodata banii clientilor, ei intra si ies prin ordine de plata direct in conturi aflate la BRD, cu care Mondopay a negociat si comisioanele. Mondopay este doar o interfata pe Internet, cu notificare pe e-mail, la fel de bine protejat impotriva hackerilor ca orice sistem IT al bancilor, utilizand sistemul de securitate GeoTrust cu encriptare pe 128 de biti - testat international.

Am decis sa percepem un comision unic de 1%, la care se adauga sume modice (de 3 sau 5 RON), pentru fiecare suma transferata, si sa nu mai cerem clientilor cei 45 de euro speze Swift pentru fiecare tranzactie operata din tara catre strainatate, bani pe care speram sa-i recuperam din numarul mare de tranzactii. Avem deja foarte multi clienti, desi ne-am lansat in aprilie, spune Denis Strutinschi, director general al Mondopay.com.

Sistemul lor e pus la punct dupa cel al e-Bay si conectat cu acesta, romanii sau strainii din SUA sau de oriunde, utilizatori ai PayPal si Moneybookers, putand sa transfere bani in tara si prin Mondopay. Nu ne putem compara insa cu PayPal - e o firma imensa, spune Strutinschi.

In plus, echipa formata de Strutinschi a preferat sa pastreze firma ca entitate romaneasca, platitoare de impozit (16%), pentru a tine lucrurile cat mai transparent, in timp ce pe piata au aparut si unele sisteme offshore. Pentru sistemele de carduri, Mondopay a selectat ca procesator Dotcommerce si percepe un comision unic de 5% - insa cel care trimite banii din strainatate scapa intru totul de spezele Swift.

Cum functioneaza Mondopay

Utilizatorul deschide contul online si se autentifica prin e-mail si parola. La activarea contului, clientul primeste 3 RON in contul propriu ca bonus si devine utilizator neverificat. Dupa introducerea numarului de cont bancar si a datelor personale, verificate de Mondopay la banca, utilizatorul poate efectua tranzactii, insa cu o limita de suma de aproximativ 3.000 de RON, tranzactiile trebuind verificate individual, pe parcursul unei zile. Abia dupa ce utilizatorul face dovada domiciliului, prin prezentarea unei facturi la utilitati, devine autorizat sa efectueze orice fel de tranzactii, fara limita de suma.

Orice roman poate trimite bani oriunde in lume fara a plati spezele Swift, in timp ce persoanele care trimit bani din strainatate prin Monopay platesc si sistemul Swift al tarii in cauza. Romania are cele mai scumpe speze de transfer de bani din lume. Ele ating in Elvetia un pret fix de 15 euro, pe cand in Romania oscileaza intre 25 si 45 de euro, spune Strutinschi.

Eficienta costului Mondopay devine vizibila pentru sumele mari. Daca prin Western Union, de pilda, transferul a 2.000 de euro costa 89 de euro, prin Mondopay utilizatorul plateste un comision universal pentru transmitere de bani de numai 1% (respectiv 20 de euro) plus aproximativ 30.000-50.000 de lei (adica 0,8-1,3 euro) si are la dispozitie o multitudine de optiuni intre a trimite banii prin cec, mandat online sau electronic ori postal. Pentru plati pe card, comisionul este de 5% (100 de euro).

Avantajul Mondopay consta si in faptul ca utilizatorul poate alege intre mai multe modalitati de transfer fara a fi obligat - ca in cazul bancilor - sa aiba un cont intr-o anumita moneda (lei, euro, dolari etc.) In plus, banii se primesc in decurs de cateva secunde, pentru utilizatorii certificati, acestia fiind notificati de existenta lor prin e-mail, iar utilizatorului nu-i ia decat cateva minute pentru a opta intre modalitatile de retragere a sumei aflate in contul sau.

Daca vrei sa faci transfer prin banci, trebuie sa stai la cozi imense si sa stii codurile IBAN foarte bine. La Mondopay nu este cazul, explica directorul general al Mondopay. In curand va fi posibil si persoanelor fara cont la noi sa primeasca bani de la un utilizator al sistemului, afirma Strutinschi. Un alt avantaj este acela ca, in vreme ce sistemele bancare sau de transfer rapid (unde liderul pietei este Western Union, urmat de MoneyGram) opereaza doar in dolari sau euro, Mondopay opereaza in orice valuta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri