Candidatura lui Victor Ponta la alegerile prezidentiale a declansat un val de cheltuieli pentru reabilitari de drumuri, scoli si biserici. Ca urmare, analisti avertizeaza ca Guvernul trebuie sa faca ajustari semnificative in 2015, pentru a respecta tinta de deficit bugetar, relateaza Bloomberg.

Pentru Luciana Bizgan, o croitoreasa din Turnu Magurele, cursa prezidentiala ar putea insemna ca nu va mai fi nevoita sa mearga la serviciu in cizme de cauciuc. "Sper ca de data asta va veni randul strazii mele", a spus Bizgan, conform Mediafax.

Romania, a doua cea mai saraca tara din Uniunea Europeana, a carei transformare post-comunista a impins randamentul obligatiunilor la minime record, isi desface baierele pungii la un an dupa cea a iesit de sub monitorizarea UE pentru lipsa disciplinei fiscale. Deficitul bugetar ar putea atinge anul viitor un nivel dublu al tintei guvernamentale de 1,4%, dand batai de cap succesorului lui Ponta, daca premierul va castiga alegerile de duminica.

"Guvernul va fi nevoit sa faca unele ajustari semnificative anul viitor, pentru a respecta planul pentru deficitul bugetar", a declarat Ionut Dumitru, presedintele Consiliului Fiscal. Deficitul bugetar al Romaniei a urcat pana la 7,2% din PIB in 2009, dupa ce guvernul a marit pensiile si salariile functionarilor publici, chiar daca haosul economic global provocat de prabusirea bancii Lehman Brothers a redus veniturile bugetare.

Pentru readucerea deficitului la limita de 3% permisa de UE a fost nevoie de restrangerea cheltuielilor, iar randamentul obligatiunilor guvernamentale pe termen de 10% a scazut de la 5,3% la 3,7%, potrivit datelor Bloomberg. Romania are ca tinta un deficit bugetar de 1,4% in 2015. La 31 octombrie, Romania inregistra excedent bugetar, dar Ponta a cerut ministrilor sa accelereze cheltuielile pana la sfarsitul anului. Guvernul a alocat peste 1,1 miliarde de lei (317 milioane dolari) autoritatilor locale, in cadrul unei remanieri bugetare aprobata cu trei zile inainte de inceperea campaniei electorale.

De atunci, Ponta a traversat tara pentru a redeschide scoli renovate si a inspecta drumuri refacute. Ponta a declarat marti seara ca deficitul din acest an va fi usor sub 2%. Premierul, care a obtinut 40,4% din voturi in primul tur al alegerilor prezidentiale, a promis totodata fonduri suplimentare, majoritatea din bugetul anului viitor.

"Cheltuiti rapid banii pentru gradinita si sistemul de canalizare", a spus Ponta primarului din Darmanesti, in timpul unei vizite facute in octombrie in localitate. Unele orase au acceptat provocarea. Pavajele si bordurile instalate chiar si anul trecut sunt inlocuite in Bucuresti si ale orase. Scolile si birourile primarilor sunt renovate.

Cheltuielile suplimentare ar putea contribui la revigorarea cresterii economice. In trimestrul al doilea, economia a avansat cu 1,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut, mai putin de o treime fata de ritmul de 3,9% inregistrat in trimestrul intai. Cresterea a fost cea mai rapida din UE. "Romania a facut un efort urias pentru a face economia mai puternica si mai rezistenta la socuri, fiind extrem de important ca tara sa nu puna in pericol acest progres considerabil", a declarat marti Guillermo Tolosa, reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria.

Comisia Europeana a avertizat in prognoza de toamna publicata pe 5 noiembrie ca in lipsa unor noi masuri de crestere a veniturilor sau de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar va creste la 2,8% in 2015. Uniunea Europeana si FMI au amanat evaluarea celui de-al treilea acord standby al Romaniei din 2009 pana dupa alegerile de duminica, dorind sa vada dovezi ale sustenabilitatii fiscale. Institutiile internationale asteapta proiectul de buget pentru 2015, care va fi discutat probabil luna viitoare si aprobat de Parlament in ianuarie, a declarat ministrul de Finante Ioana Petrescu (foto jos), pe 6 noiembrie.

Guvernul va incerca probabil sa renegocieze tintele fiscale cu institutiile internationale, a spus Ponta, potrivit caruia Romania trebuie sa cheltuiasca mai mult pentru imbunatatirea standardului de viata si reducerea decalajului fata de statele occidentale.
Campania prezidentiala a lui Ponta include promisiuni de majorare a salariilor si pensiilor, evitarea cresterilor de taxe si reducerea TVA la fructe si legume, dar Roxana Hulea, analist la Societe Generale, considera ca nu toate initiativele vor fi indeplinite.

"Unele dintre masurile si promisiunile facute pentru alegeri vor trebui sa fie inversate. In special pentru ca acordul cu FMI trebuie sa revina pe directia stabilita", afirma Hulea, intr-un email de la Londra. Cu cateva zile inainte de alegeri, croitoreasa Bizgan ignora subiecte de campanie precum independenta justitiei, fiind mai preocupata de generozitatea celui care va castiga.

"Nu-mi pasa cine va castiga. Sper doar ca vom trai ceva mai bine, iar copiii mei vor putea merge la o scoala decenta", a spus ea.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri