Cei mai buni ani pentru sistemul de economisire-creditare au fost chiar anii de criza, in special 2010-2011, perioada in s-au inregistrat cele mai mari cresteri ale numarului de contracte si de clienti care s-au inscris in sistem si economisesc in continuare, apreciaza Gabriela Luca, director de vanzari in cadrul BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL).

  • Ce inseamna sistemul de economisire-creditare? "Este un sistem sigur si profitabil de a economisi bani si de accesa ulterior un credit ieftin in domeniul locativ. Cand spun ieftin, ma refer la dobanzi de 5% sau 6% fixe la lei pe toata perioada de creditare, insa ca functionalitate, sistemul de economisire – creditare se desfasoara pe parcursul a doua etape.
  • Incepe prin a stabili de comun acord intre client si banca o anumita suma, in functie de nevoile clientului, dar si de posibilitatile financiare. Aceasta suma se numeste suma contractata pentru o perioada recomandata de cinci ani.
  • In prima parte, clientul economiseste rata lunara stabilita in raport cu banca, insa primeste si o dobanda din partea bancii de 2% si prima de stat de 25% pe care o primesc pentru economiile efectuate anual - maximum 250 euro, echivalentul in lei.
  • Dupa prima perioada de economisire , am aport de dobanda si prima anuala, practic economisiesc 50% din suma stabilita initial. A doua jumatate, cealalta 50% o poate reprezenta creditul in domeniul locativ si va exista posibilitatea accesarii acestuia cu dobanzi de 5-6% pe toata perioada de rambursare a creditului.
  • "Abia de doi ani de zile am inceput sa avem clienti care ajung la maturitate cu contractul respectiv – cei 5 ani de zile recomandati - , pentru ca, desi economisesti aceasta perioada, trebuie sa strangi si soldul convenit cu banca. In aceasta perioada ti se calculeaza si bonitatea care iti ofera dreptul sa accesezi acest credit ieftin."
  • Cresterile au fost de la an la an, in special cam din 2011-2012 am inceput partea de creditare.
  • Media cea mai mare a creditelor pe care noi le-am acordat a fost pentru renovari si modernizari, de 10.000-12.000 euro, echivalentul in lei. Pentru cumpararea unei garsoniere sau a unui aprtament de doua camere a fost de 35.000-40.000 euro.
  • Daca este sa discutam despre o suma necesare pentru renovare-modernizare, de exemplu, de 50.000 de lei, ce conteaza foarte mult este ca in momentul in care clinetul a stabilit de la bun inceput aceasta suma, va stii ca va economii cu o rata lunara 370 de lei. Inca de la inceputul contractului stiu ca aproximativ aceeasi rata o voi si rambursa. Insa, pe langa fatpul ca in prima parte depunand aceasta rata si primind si dobanda din partea bancii dar si acea prima de stat anuala, practic economisesc jumatate din cei 50.000 de lei. Diferenta de aproximativ 25.000 de lei este reprezentata de creditul in domeniul locativ pentru renovare-modernizare cu dobanda fixa de 5% pe o perioada de 60 de luni. Din punct de vedere al costului este unul minim pentru ca in afara de dobanda de 5% si un comision de administrare de 0,05 care se aplica la sold nu mai exista alte comisioane. La 25.000 de lei, cu o dobanda de 5%, practic clientul va da in plus inapoi 5.400 de lei, adica undeva in jur de 20-25%.
  • Cei mai buni ani pentru sistemul de economisire-creditare au fost chiar anii de criza, in special 2010-2011, cu cele mai mari cresteri inregistrate pe numar de contracte si pe clienti care s-au inscris in sistem si economisesc in continuare.
  • In 2015 si chiar in anul care s-a incheiat se simt inca efectele crizei. Exista o incertitudine in randul cetatenilor pentru ca acestia inca au retineri de a contracta un credit clasic in domeniul locativ. Astfel, din punct de vedere al sistemului economisire-creditare lucrurile par a fi in favoarea acestuia. Acest tip de credit este creat astfel incat sa fie unul sigur si profitabil indiferent de ceea ce se intampla pe piata ca si dobanzi la economisire.
  • La nivel de portofoliu, in functie de destinatie, creditele acrodate pentru renovare modernizare depasesc 50%, dupa care in jur de 36% este catre cumparare de locuinta, urmata de constructie si cumparare de teren intravilan.
  • Germania s-a reconstruit dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial prin acest sistem de economisire creditare. Si acum in Germania, aproximativ o treime din populatie detine un astfel de produs, in timp ce in Austria peste 70%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri