Banca Transilvania si Raiffeisen Bank au primit fonduri suplimentare pentru a finanta IMM-urile prin programul JEREMIE, in urma unor intelegeri incheiate cu Fondul European de Investitii (FEI).

Astfel, Banca Tansilvania va primi inca 13 milioane de euro de la FEI, finantare prin care va putea acorda credite firmelor mici si mijlocii in valoare totala de 26 milioane de euro. Prin programul JEREMIE pot fi acordate imprumuturi pentru investitii si capitalul de lucru, la dobanzisi comisioane reduse la jumatate fata de nivelul pietei, iar firmele trebuie sa aduca garantii doarpentru 70% din valoarea imprumutului.

Programul este destinat IMM-urilor cu pana la 250 de angajati, cu o cifra de afaceri de pana la 50 milioane euro sau celor care au active de pana la 43 milioane euro.

Banca Transilvania a beneficiat anul trecut de 15 milioane euro in cadrul initiativei JEREMIE, BT dubland fondurile puse la dispozitia intreprinzatorilor eligiblili. Banca mentioneaza ca programul s-a bucurat de succes, suma fiind folosita integral, prin acordarea de credite in valoare de 30 milioane euro. Aproape 80% din aceasta suma a fost destinata proiectelor de investitii, iar aproximativ 20%, capitalului de lucru si extinderii afacerilor. Aproape 200 de IMM-uri, clienti ai Bancii Transilvania, au beneficiat pana acum de credite JEREMIE, iar valoarea medie a creditelor acordate de BT intreprinderilor mici si mijlocii este de aproximativ 170.000 euro.

Si Raiffeisen Bank a semnat o intelegere cu FEI pentru suplimentarea resurselor disponibile in cadrul initiativei JEREMIE destinata IMM-urilor, prin intermediul careia banca va putea acorda credite in valoare de 50 de milioane de euro.

"Prin intermediul Jeremie am acordat peste 2.370 de finantari, in valoare de aproximativ 170 de milioane de euro. In cadrul celui de-al doilea program, capitalizand succesul primului instrument financiar implementat sub initiativa JEREMIE, au fost acordate deja peste 700 de finantari IMM-urilor, iar prin intermediul acestei suplimentari ne asteptam macar la dublarea acestui numar", a declarat Monica Udrescu, director executiv al ariei IMM la Raiffeisen Bank, conform Mediafax.

In aceasta saptamana, CEC Bank a semnat si ea un acord cu FEI, urmand sa acorde imprumuturi noi de 24 milioane euro, dupa alocarea initiala, de 10 milioane euro, a fost epuizata. IMM-urile vor putea atrage finantari de 100 milioane euro pentru investitii si capital de lucru cu dobanzi subventionate si garantii reduse, de la cinci banci, dupa ce Romania a suplimentat cu 50 milioane euro resursele pentru programul JEREMIE, alocate din fondurile structurale 2007-2013.

Fondul European de Investitii este o institutie detinuta in majoritate de Banca Europeana de Investitii si de Comisia Europeana. Misiunea sa este de a sustine IMM-urile, prin facilitarea accesului acestora la finantare prin intermediul institutiilor financiare bancare si nebancare specializate. Initiativa JEREMIE este administrata de Fondul European de Investitii si finantata prin Programul Operational Sectorial “Cresterea Competitivitatii Economice” 2007-2013, cofinantat din Fondul European Regional pentru Dezvoltare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri