Bilantul total al bancilor din Europa Centrala si de Est a crescut cu aproximativ o treime, iar analistii se asteapta la o dublare a activelor pana in 2009. Raiffeisen International detine cea mai extinsa retea de unitati din regiune.
Cresterea puternica a pietelor bancare din Europa Centrala si de Est s-a accelerat pe parcursul anului trecut. Dupa ce a crescut cu 15 % in 2004 (la suma de 645 miliarde euro), bilantul total al industriei bancare a crescut cu 31,3 % la suma de 846 miliarde in 2005. Aceasta evolutie reprezinta cea mai puternica crestere de la publicarea informatiilor financiare.

Pe langa Europa Centrala si de Est, studiul acopera si Comunitatea Statelor Independente, care a contribuit substantial la aceasta crestere. Ucraina (crestere de 91%), Belarus (crestere de 63%), Romania (crestere de 54%) si Rusia, cea mai mare piata bancara din regiune (crestere de 51%), au aratat cele mai mari rate de crestere in euro. Ungaria a avut cea mai mica crestere, de 15%.

Activitatea bancara se va dubla pana in 2009

Pentru prima data, Raportul pentru sectorul bancar din Europa Centrala si de Est include prognoza pe termen lung cu privire la dezvoltarea pietei bancare.

Un rezultat cheie al acestui model este anticiparea dublarii pana in 2009, de la 846 miliarde euro in prezent la mai mult de 1.700 miliarde euro. Pana in 2014, analistii se asteapta la un volum total al pietei de aproximativ 3.700 miliarde euro, corespunzator unei rate de crestere anuale medii de aproximativ 18%. Modelul de previziune se bazeaza pe relatia dintre PIB-ul pe locuitor si gradul de intermediere financiara, masurat ca procent al activelor bancare in total PIB.


Cele mai mari rate de crestere in CSI

Previziunile mai arata ca piata bancara din Comunitatea Statelor Independente se va dezvolta semnificativ mai repede decat cea a statelor membre ale Uniunii Europene.

Pana in 2010 se estimeaza o crestere anuala medie de 25% pentru CSI comparativ cu 16% anual pentru Europa de Sud-Est si 15% pentru Europa Centrala. De aceea, analistii se asteapta ca totalul activelor bancare pentru CSI sa-l depaseasca pe cel din Europa Centrala pe parcursul anului 2008.


Activitatea de retail reprezinta motorul cresterii

Cea mai semnficativa componenta a cresterii o reprezinta activitatea de retail care continua sa se extinda puternic.

In 2005 s-a observat o crestere puternica a creditelor acordate clientilor persoane fizice. In Ucraina, creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 175% anual, in Rusia cu 111% si in Belarus cu 97% (in euro). Aceste procente reflecta potentialul mare a pietelor bancare din tarile din fosta Uniune Sovietica.

Chiar si in mult mai dezvoltata piata bancara ceha, cifrele au urcat cu 41%.

Potentialul segmentului devine evident comparand nivelul creditelor acordate persoanele fizice cu PIB-ul. In timp ce acest raport este de 53% in zona euro, in Europa Centrala este de 14,4%, in Europa de Sud-Est este de 15% si de numai 5,7% in Comunitatea Statelor Independente.

Fondurile deschise de investitii alternative de economisire

Clientii bancilor din ECE nu numai ca imprumuta din ce in ce mai mult, dar isi cresc depozitele la aceste banci. Ca si la credite, ratele cresterii sunt mai mari decat in CSI. In Ucraina, depozitele persoanelor fizice au crescut cu 113%, in Belarus cu 64% si in Rusia cu 52% anual, in euro. In Europa Centrala si de Sud-Est ratele de crestere sunt considerabil mai mici, exceptie facand Serbia. Aceasta se datoreaza faptului ca pe pietele dezvoltate clientii aleg alte alternative de economisire decat depozitele si anume fondurile de investitii. In multe tari, volumele fondurilor de investitii au crescut semnificativ. Totalul fondurilor in relatie cu PIB-ul au crescut de la 4,1% la 6,2 % in Polonia si de la 5,3% la 8,4% in Slovacia. Pe piata de investitii se asteapta o crestere importanta pe termen scurt.

UniCredit - cea mai mare banca occidentala din Europa Centrala si de Est

Cu active in ECE insumand 72,4 miliarde euro, banca italiana UniCredit este cel mai mare grup bancar vestic din regiune. Grupul este urmat de banca austriaca Erste (48,7 miliarde euro) si Raiffeisen International (41,7 miliarde euro). Daca includem si bancile locale, banca ruseasca Sberbank este liderul regiunii cu active totale de 73,8 miliarde. Industria bancara austriaca continua sa fie bine reprezentata. Patru din banci (Erste, Raiffeisen International, Hypo-Alpe-Adria and VAG) sunt intre primele 16 din cele mai mari grupuri bancare, si cea de-a cincea, banca Austria-Creditanstalt joaca un rol decisiv in directionarea acestui segment regional impreuna cu UniCredit grup.

Raiffeisen International devine mai puternica

Raiffeisen International arata cea mai puternica si dinamica crestere, cu o medie de 37% intre 2001 si 2005. Datorita preluarii HypoVereinsbank anul trecut, UniCredit a obtinut un procent de 33%, iar banca ungara OTP a atins un procent anual de crestere de 22%.

Ne-am asumat rolul de pionier cand ne-am extins in aceasta regiune si suntem consistenti in aceasta strategie. Unul din rezultate este rata constanta de crestere, a comentat Stepic pozitia Grupului Raiffeisen International, care si-a deschis prima subsidiara in Ungaria in 1987 si, de atunci si-a demonstrat in mod repetat rolul de pionier.

Raiffeisen International cea mai extinsa retea de unitati

O retea extinsa de unitati influenteaza in mod semnificativ succesul activitatii de retail.
Cu un numar de unitati de 2.629, Raiffeisen International detine de cea mai mare retea de unitati dintre toate grupurile bancare internationale din regiune. Este urmata de UniCredit cu 2.373 unitati si Erste Bank cu 1.668.

Mai mult de jumatate din sucursalele noastre sunt situate in zonele cu cele mai mari rate de crestere. Fiind cel mai mare grup bancar international din CSI suntem excelent pozitionati pentru a ne asigura o rata de crestere mai buna decat competitorii nostri, a declarat Stepic.

Avand banci subsidiare in 15 piete, Raiffeisen International si UniCredit au cea mai extinsa crestere dintre grupurile bancare internationale. Sase banci sunt active pe opt piete: Banca Intesa, Citigroup, ING, OTP, VAG and Socit Gnrale.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri