Fitch a atribuit HVB Tiriac Bank un rating de prima liga, "A-", ca efect al sprijinului pe care banca comerciala romaneasca il primeste de la actionarul majoritar, Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), parte a grupului financiar UniCredit, informeaza NewsIn. Firch a mai atribuit bancii un rating pe termen scurt de 'F2', rating individual 'D' si de sustinere '1".

"Rating-ul HVB Tiriac reflecta potentialul sprijin al bancii din partea BA-CA si al parintelul BA-CA, UniCredito din Italia", a anuntat agentia internationala de rating Fitch. In urma fuziunii, Creditanstalt detine 50% plus o actiune din capitalul nou-formatei banci, iar omul de afaceri Ion tiriac detine 50% minus o actiune din capitalul social al HVB tiriac.

Agentia de rating anunta ca a pus rating-ul individiual sub observatie pana se va putea face un studiu asupra noii entitati bancare. De asemenea, Bancii Comerciale Ion Tiriac i-au fost afirmate rating-ul de 'A-', cu un rating pe termen scurt de 'F2', rating individual 'D' si de sustinere '1' si retrase simultan, deoarece in urma fuziunii nu mai sunt necesare rating-urile Bancii tiriac.

Fuziunea dintre HVB Bank Romania si Banca Tiriac a fost finalizata cu succes la data de 1 septembrie 2006. Noua entitate, HVB Tiriac Bank, ocupa a 4-a pozitie in sectorul bancar romanesc, cu o cota de piata de aproximativ 6,5% si active totale de 2,58 miliarde euro (inregistrate in Romania). Cele trei banci romanesti membre ale UniCredit Group aveau, la 30 iunie 2006, active cumulate de 11,79 miliarde lei (3,3 miliarde euro), adica 8,18% din totalul activelor bancare romanesti, ceea ce claseaza UniCredit Group pe locul trei pe piata bancara din Romania, devansand cu putin Raiffeisen Bank Romania.

In Europa, UniCredit Group este o institutie financiara ce deserveste peste 28 de milioane de clienti prin 7.000 de unitati in 21 de tari. in cadrul UniCredit Group, BA-CA este responsabila pentru activitatile din Europa Centrala si de Est. Reteaua Central si Est Europeana a UniCredit Group cuprinde peste 3.000 de unitati deservind 17 milioane de clienti in 18 tari.

Agentia rating Fitch a marit rating-ul atribuit Bancii Comerciale Romane (BCR), Bancii Comerciale Ion tiriac, UniCredit Romania si BRD-Groupe Societe Generale si a imbunatatit perspectiva pentru Bancpost, ca efect al urcarii ratingurilor suverane ale Romaniei, a informat, in septembrie, Fitch.

"Aceasta actiune vine ca urmare a urcarii ratingului atribuit imprumuturilor in valuta ale Romaniei de la BBB minus la BBB si a ridicarii simultane a calificativului plafonului de tara la 'A-' (A minus), de la 'BBB+' (BBB plus)", a precizat Fitch.

Bancile HVB si Tiriac au raportat profituri cumulate nete de 141,9 milioane lei (40,2 milioane euro) la sfarsitutul lunii august, acestea fiind si ultimele rapoarte separate ale bancilor, care au fuzionat incepand cu 1 septembrie, potrivit unui raport publicat pe 6 septembrie de HVB Tiriac Bank.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri