Daca ASF va implementa procedura de decontare directa (sau compensare directa) intre societatile de asigurari ar inseamna ca un asigurat care este accidentat din vina altuia va fi despagubit pe propria polita RCA si nu pe polita RCA a vinovatului, cum se intampla in prezent. Aceasta perspectiva nemultumeste uniunea asiguratorilor - UNSAR -, care atentioneaza, de asemenea, ca nivelul costurilor din sistem vor creste exponential.

Decontarea directa intre societatile de asigurare nu ar reprezenta o optiune fezabila care sa imbunatateasca sustenabil functionarea RCA, pe termen mediu si lung si in avantajul tuturor partilor implicate, a apreciat reprezentatii UNSAR, la solicitarea wall-street.ro. Asiguratorii RCA considera ca aceasta propunere "contravine principiilor fundamentale ale raspunderii civile delictuale si, in consecinta, ale asigurarii de raspundere civila".

Sistemul de decontare directa adreseaza daunele materiale si ar permite pagubitilor sa opteze intre asiguratorul persoanei vinovate sau asiguratorul propriu (al pagubitului). "Acest lucru va crea antiselectie si va pune presiune pe asiguratorii care platesc despagubirile. Acesti asiguratori (care platesc riguros) vor avea o presiune imensa asupra fluxului de numerar (pentru ca vor plati despagubiri in contul unor terti, ca mandatari, pentru daune la care nu au polite si nici prime). Luand in considerare modul in care se recupereaza in prezent regresele, aceste companii ar avea probleme grave de lichiditate in cateva luni de zile", potrivit reprezentantilor UNSAR.

UNSAR a mai mentionat ca asiguratorii ar pierde controlul gestiunii daunelor RCA (care va fi facuta de alti asiguratori mandatari), pana la urma obiectul principal de activitate al unui asigurator, ceea va duce la cresterea daunei medii si implicit la cresterea pretului RCA.

"Impactul instituirii acestei proceduri (de decontare directa - n.r.) pe piata RCA va conduce la deschiderea unui numar mare de dosare de dauna. Desi toate companiile de asigurari vor fi afectate, jucatorii cu o reputatie pozitiva si care isi respecta obligatiile de plata a despagubirilor vor fi in mod clar dezavantajati, perceptia asupra lor avand de suferit ca rezultat al alinierii costurilor de instrumentare si implicit a primelor (consecinta directa fiind cresterea acestora), ca urmare a situatiei create de alti jucatori, aflati fie in faliment sau situatii de dificultate, prin politici de tarifare dezechilibrate", mai arata asociatia asiguratorilor.

Sursa foto: Monkey Business Images / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri