"In acest moment, avem o pondere RCA in cadrul portofoliului de 71%. Suntem in crestere fata de anul trecut, iar motiv este simplu: preturile RCA la camioane. Noi ca si numar de polite RCA am scazut la vanzare, in schimb ponderea noastra de RCA a crescut, pentru ca desi ASF a inaintat o cifra de 50% crestere, preturile la camioane au crescut intre 100 si 200%, la politele RCA vandute de noi", a declarat Viorel Vasile (foto), directorul general al Safety Broker.

Volumul total al primelor intermediate de Safety Broker a atins 386,5 milioane de lei (85 milioane de euro), rezultat care a adus companiei o cota de 8,7% in piata de brokeraj. Politele RCA au avut o pondere de 71,1% din primele intermediate in 2015, respectiv 275 milioane de lei, in timp ce politele facultative au cumulat 28,8%, adica 111,5 milioane de lei. Cele mai mari cresteri la politele facultative in 2015 au fost inregistrate la asigurari de locuinte, asigurari de constructii-montaj, dar in special la raspunderi civile, potrivit Safety Broker.

"Nu am avut cum sa facem fata acestei crestere de pondere la RCA. Din punct de vedere al profitabilitatii, ne situam mult mai bine decat anul trecut. In acest an am incheiat cu afaceri de 85 de milioane de euro si un profit de peste 500.000 euro, in timp ce in 2014 am avut afaceri de 70 de milioane de euro si un profit de 300.000 euro" a spus Viorel Vasile.

Seful Safety Broker a adaugat ca pentru acest an, compania are ca obiectiv majorarea intermedierilor cu 20% la valoarea de 100 de milioane de euro si o cota de piata de 10%, in acelasi timp cu reducerea semnificativa a ponderii RCA in total intermedieri, prin cresterea cu 30% a volumului de polite faculative comparativ cu 2015.

Citeste si:

"Este clar ca profitabilitatea noastra s-a imbunatatit din cresterea ponderii RCA, dar nu asta imi doresc, ci sa cresc business-ul pe viitor si sa il asez pe niste parghii care nu sunt dependente de RCA. Daca ponderea RCA a competitorilor nostri in piata pleaca de la 93%, in acest moment, noi ne aflam putin peste medie. Pe de alta parte incasarile din intermedieri de facultative sunt semnificative. Ca urmare, obiectivul nostru este cresterea politelor facultative intermediate cu pana la 30% in cursul anului 2016", a mai spus Viorel Vasile.

In ultima perioada, o mare parte a asiguratorilor RCA au redus comisioanele brokerilor pentru vanzarea acestor tipuri de polite, de la o medie de 18% la aproximativ 10%, pe motiv ca vanzarea de asigurari RCA este neprofitabila, la o rata combinata de 122%. In acelasi timp, comisioanele acordate brokerilor pentru politele de asigurari facultative au crescut.

Din cifra de afaceri de 85 de milioane de euro de anul trecut a Safety Broker, veniturile din politele au cumulat aproximativ 25 de milioane de euro. Astfel, o crestere cu 30% in 2016 va reprezenta un avans de 7,5 milioane de euro, adica 30 de euro pe in plus pe zi, cat o asigurare de locuinta, a mai spus Viorel Vasile. "Astazi vindem undeva la 2.500 de polite RCA pe zi si pana la 600 de polite de locuinte. O polita de locuinta in plus pe zi in 2016 ne va ajuta sa atingem obiectivele: sa ne mentinem numarul unu in piata, sa avem o crestere de polite facultative cu 30% si un avans al cifrei de afaceri de 20%", a incheiat seful Safety Broker.

Safety Broker este controlata de catre societatea Safety Credit cu 60%, Robert Nita cu 10% si Iulian Ionut Radu cu 30%. Safety Credit este detinuta integral de catre Viorel Vasile.