Reprezentantul Broadhurst Investments Ltd, a avertizat, joi, ca ii va da in judecata pe administratorii Asirom, pentru pagubirea companiei la preluarea casei de pensii Concordia, gest pe care presedintele Interagro, actionar majoritar al Asirom, Ioan Niculae, il considera un atac impotriva Asirom.
"Ii vom da in judecata pe fostii administratori ai Asirom, Ioan Niculae, Corneliu Tanase, Adriana Guta, Angela Toncescu (nr. presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor) si Niculae Iliuta, dat fiind ca astazi (joi - n.r.) acestia nu s-au prezentat la termenul fixat pentru conciliere in cazul preluarii, de catre Asirom, a Casei de Pensii Concordia Romana", a declarat, joi, pentru NewsIn, reprezentantul Broadhurst Investments Ltd, Dan Barbulescu.

"Pretentiile formulate de Broadhurst sunt nefondate si se inscriu in ansamblul demersurilor initiate de ei impotriva Asirom si a organelor societare ale acesteia, demersuri care au drept scop vanzarea cat mai scumpa a actiunilor Broadhurst", a declarat, joi, pentru NewsIn, presedintele Interagro, actionarul majoritar al Asirom, Ioan Niculae.

Broadhurst, care este actionar semnificativ al Asirom, cere diferenta dintre ceea ce compania numeste "pretul corect" al Concordiei si banii dati de Asirom la achizitionarea, in 2003, a Casei de Pensii Concordia Romana. In plus, Broadhust considera ca administratorii au platit pe actiunile preluate de la Concordia un pret mult mai mic decat cel inregistrat in contabilitate, si solicita, si in acest caz, ca diferenta de bani sa intre in conturile Asirom. In convocarea la conciliere, Broadhurst Investments cerea "repararea, in solidar cu ceilalti membrii ai consiliului de administratie al Asirom, a prejudiciului adus societatii prin negocierea unui pret exagerat de mare la preluarea Casei de Pensii Concordia Romana la data de 24 aprilie 2003", potrivit unui comunicat al Broadhurst din data de 12 septembrie. Valoarea la care s-a efectuat preluarea a fost de 5,87 milioane lei, plus dobanda legala la zi. "Pretul platit a fost de 8,3 ori mai mare decat activul net al societatii preluate", se mai mentiona in comunicat.

"Achizitionarea Casei de Pensii Private Concordia Romana SA a fost necesara si oportuna, iar Asirom nu a fost prejudiciata prin actele juridice privitoare la preluarea acesteia", a declarat, pentru NewsIn, Ioan Niculae. "Pentru indeplinirea formalitatilor privind achizitia pachetului de actiuni, Asirom a solicitat si a obtinut avizele necesare, inclusiv acordul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Societatea achizitionata a obtinut in fiecare an profit. Decizia privind achizitionarea societatii Casa de Pensii Private Concordia Romana a fost corecta si a avut ca efect realizarea de avantaje economice pentru Asirom, fara a produce prejudicii societatii achizitoare", a mai spus Niculae.

"Nu exista nici o legatura intre achizitia prin preluare a Casei de Pensii Private Concordia Romana, cesiunea realizata de Asirom catre patru actionari, pentru a se asigura functionarea legala a societatii achizitionate ca societate pe actiuni, si interesul social", a mai spus presedintele Interagro, actionarul majoritar al Asirom. "Rationamentele propuse in convocarea la conciliere insinueaza existenta unor persoane afiliate" intre persoanele implicate" in cesiune. Insinuarile nu au corespondent in realitate", a mai spus Ioan Niculae.

Cazul achizitionarii de catre Asirom a Casei de Pensii Private Concordia Romana nu este singurul motiv de conflict dintre Broadhurst si Ioan Niculae. Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului (AVAS), care detine 6,38% din actiunile Asirom si Broadhurst Investments sunt impotriva delistarii Asirom de pe piata Rasdaq, operatiune sustinuta de Ioan Niculae. La sfarsitul lunii august, Niculae a comentat la The Money Channel ca, desi "bursa este utila si necesara intr-o economie de piata", actionarii majoritari doresc delistarea.

"Am putea fi de acord cu aceasta delistare, insa numai in conditiile in care s-ar face o oferta publica pentru actiunile Asirom", a declarat, pentru NewsIn, reprezentantul Broadhurst Investments Ltd, Dan Barbulescu. "Nu suntem de acord ca aceasta delistare de pe Rasdaq sa se faca pe banii societatii. Solicitam, de asemenea, in continuare, ca deciziile actionarilor Asirom sa se ia prin metoda votului cumulativ, astfel incat actionarii minoritari sa aiba un cuvant de spus in consiliul de administratie al societatii", a adaugat Barbulescu.

Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro), clasandu-se pe locul al doilea in topul asiguratorilor din Romania, cu o cota de piata de 12,36%. In anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro).

Actionarii Asirom sunt: Interagro Bucuresti, controlata de omul de afaceri Ioan Niculae (50%), Broadhurst Investments (14,93%), QVT Fund LP (12,23%), AVAS (6,38%), alte persoane fizice si juridice (16,46%).

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri