OTP Bank, o banca considerata de talie medie din sistem, a decis sa intre in randul bancilor cu avansuri majorate. Banca a anuntat majorarea avansului la creditele ipotecare de la 15% la 20% pentru clientii persoane fizice. Zece banci au decis deja inasprirea conditiilor de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.

Ca urmare a modificarilor legislative din ultimul an, bancile din Romania si-au schimbat recent politica in privinta avansului necesar pentru accesarea creditelor ipotecare. Programul Prima Casa a reusit si el sa influenteze piata locala de credite ipotecare din cauza incertitudinilor, conform News.ro

Cu toate acestea, analizand evolutia economiei si a pietelor imobiliare, reprezentantii OTP Bank Romania sunt de parere ca, pe termen mediu si lung, piata creditelor ipotecare va avea o evolutie pozitiva.

„Economia Romaniei se afla intr-un nou ciclu de expansiune, inregistrand o crestere puternica a PIB-lui, in timp ce vulnerabilitatea sa externa s-a redus considerabil, de la criza financiara din 2008. In acelasi timp, salariile medii indica tendinte de crestere, care, impreuna cu corectiile anterioare ale preturilor din pietele imobiliare, reusesc sa faca mai accesibila achizitia de noi imobile pentru persoanele fizice”, comenteaza directorul general al OTP Bank Romania, László Diósi.

In plus, datele la nivelul Uniunii Europene, cu privire la conditiile de locuit, releva necesitatea unor noi locuinte in Romania. Asadar, ”din punctul nostru de vedere, acesti factori ar putea asigura o baza solida pentru o dezvoltare durabila a pietei creditelor ipotecare”, adauga executivul.
Volumul creditelor ipotecare acordate de OTP in 2016 a crescut cu 70%, fata de aceeasi perioada a lui 2015.

Pana la acest moment, zece banci au inasprit deja conditiile de creditare pe fondul aparitiei darii in plata, majorand in general avansul pentru creditele imobiliare la circa 30%-40%.

Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank au majorat avansul la creditele ipotecare inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD, UniCredit Bank si Alpha Bank au aplicat masurile la putin timp dupa votarea legii in Camera Deputatilor, pe 13 aprilie.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri