Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) arata ca in pofida recentelor cutremure care au avut loc in Italia si Romania, mai putin de 20% dintre cele 8,9 milioane de locuinte sunt asigurate prin polita obligatorie PAD.

"In comparatie cu alte tari, precum Italia, unde proprietarii de locuinte nu sunt protejati printr-un sistem national, in Romania avem polita PAD, care pentru un tarif anual de 10 sau 20 euro, acopera despagubiri in limita sumei de 10.000, respectiv 20.000 de euro. Din pacate, constientizarea pericolului unui seism sau a altui tip de dezastru natural este mica, iar proprietarii aleg sa nu incheie o polita de asigurare", a declarat Nicoleta Radu-Neacsu, director general, PAID.

Conform Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pamantului, seismul produs sambata, 24 septembrie, la ora 2:11, cu epicentrul in zona Vrancea, a avut magnitudine de 5,3 grade pe scara Richter, iar in urma sa nu au fost raportate pagube in fondul locativ la nivel national. Seismul cu o intensitate de 6,2 grade pe scara Richter, din 24 august, produs in Italia, s-a soldat insa cu pierderi de vieti si a nivelat, practic, localitatea Amatrice.

La nivel european, catastrofele naturale au generat anul trecut, conform studiului sigma realizat de catre Swiss RE, pierderi de 13 miliarde de dolari, dintre care doar 6 miliarde de dolari au fost asigurate.

"In Romania, numarul politelorde tip PAD este in crestere, dar este inca la un nivel redus. Conform statisticilor PAID, publicate la finalul lunii august 2016, numarul politelor in vigoare a crescut cu 14,49% la 1.730.262, de la 1.511.219, cu un an inainte. Printr-o polita PAD, in cazul unui dezastru natural (cutremur, inundatie, alunecare de teren), proprietarul unui imobil de tip A este despagubit cu suma de 20.000 de euro in timp de proprietarul unei locuinte de tip B are o suma asigurata de 10.000 de euro", potrivit unui comunicat PAID.

In continuare se arata ca "din pacate, chiar locuitorii din zonele cu risc seismic ridicat sunt cei care nu isi asigura casele. Prin urmare, in regiunea geografica Moldova, arie de impact pentru seismele cu epicentru in Vrancea, doar 15,89% din locuinte sunt asigurate, in timp ce in Banat sau Dobrogea gradul ajunge la 26,81% si respectiv 21,93%. In Capitala, gradul de cuprindere este de 38,51%, in mare parte stimulat si de fondul imobiliar contractat in ultimii ani prin credite bancare".

In luna august 2016, Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a platit despagubiri in valoare de 228.477 de lei, 194.213 de lei pentru polite de tip A, iar 34.264 de lei pentru polite de tip B.

Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor s-a constituit ca societate de asigurare in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 12 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Gothaer Asigurari si Uniqa Asigurari), actionari PAID.

PAID este o componenta esentiala a programului roman de asigurare a catastrofelor, program gestionat de Ministerul Afacerilor Interne. Conform prevederilor legii, PAID administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei - cutremur, inundatii si alunecari de teren. Activitatea efectiva a PAID a inceput in luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurarilor obligatorii pentru locuinte a fost 15 iulie 2010.

Sursa foto: AP17 / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri