Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a obtinut un profit brut de 38,4 milioane lei (10,97 milioane euro) pe primele noua luni din 2006, de zece ori mai mare fata de cel realizat in septembrie 2005, a declarat presedintele bancii, Eurgen Radulescu.
"CEC a ajuns la o cota de de 1% din piata creditelor pentru persoane juridice, in care banca nu a avut activitate in anii anteriori", a declarat, miercuri, Gabriela Tudor, vicepresedintele CEC. Profitul net al bancii a atins 32,78 milioane lei (9,28 milioane euro) pe primele noua luni.

Activele CEC au crescut cu peste 9,2%, pana la 6,122 miliarde lei, fata de 5,606 miliarde lei, cat insumau la finalul anului trecut. "Valoarea actuala a activelor plaseaza CEC pe locul sapte pe piata bancara din Romania, la egalitate cu Bancpost", a declarat Eugen Radulescu, presedintele CEC.

1,7 mil. lei incasate pe proprietatile vandute in primele noua luni

Nu am vandut decat proprietati de care nu aveam nevoie, sau care aveau costuri mari, care nu se justificauCasa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a vandut, pana la finalul lunii septembrie, cinci proprietati imobiliare in valoare de 1,7 milioane lei, bani care nu au fost luati in calcul la profitul bancii pe primele noua luni, a declarat, miercuri, Eugen Radulescu, presedintele CEC. Sumele vor intra in socoteala financiara pentru anul fiscal 2006, a spus Radulescu. "Toate vanzarile sunt trecute in contractul de privatizare. Nu am vandut decat proprietati de care nu aveam nevoie, sau care aveau costuri mari, care nu se justificau", a adaugat Radulescu.

Palatul CEC din Calea Victoriei a fost evaluat la aproape 24 milioane de euro si va fi vandut Primariei Capitalei pentru suma de 17,7 milioane de euro plus un teren la schimb, amplasat pe Splaiul Dambovitei, langa Spitalul Municipal, cu o suprafata de 2.700 mp, a declarat, miercuri, presedintele CEC, Eugen Radulescu. Sediul central al CEC va ramane, temporar, in palatul din Calea Victoriei, pana ce se va construi noul cartier general al bancii, din apropierera Cotrocenilor.

CEC are proprietasi supradimensionate, spun reprezentantii bancii. "La Gaesti, unde avem o agentie cu noua angajati, imobilul CEC are 2.000 mp, la Tecuci avem un sediu cu patru etaje, la Bailesti, avem un sediu cu o suprafata de 1.700 mp, iar la Sibiu o cladire de 15.000 mp care e aproape goala. Acestea sunt proprietati pe care le vindem", a declarat vicepresedintele CEC Vasile Ifrim.

"In cei 16 ani dupa revolutie s-au construit multe cladiri in patrimoniul CEC. Una din explicatii poate fi aceea ca la inceputul anilor '90 inflatia de 300% pe an facea ca plasamentele in proprietasi imobiliare sa fie convenabile", a explicat Eugen Radulescu. Radulescu nu considera ca vanzarea unor proprietati este de natura sa stanjeneasca procesul de privatizare a bancii, care se afla pe ultima suta de metri. "Toate aceste vanzari erau cunoscute si sunt prevazute in documentele privatizarii", sustine Radulescu.

CEC controleaza 1% din piata creditelor pentru firme

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) a atins o cota de 1% din piata creditelor pentru firme, la finalul lunii septembrie, cu un portofoliu de credite de peste 530 milioane lei, a declarat vicepresedinta CEC, Gabriela Tudor.

"Am pornit practic de la zero si am ajuns in acest moment sa controlam 1% din piata creditelor pentru persoane fizice. Creditul mediu acordat firmelor de CEC este de 35.000 de euro. Intentionam sa atingem o cota de 2-3% din piata creditelor pentru firme, intr-o a doua etapa, dupa ce vom da posibilitatea unui numar mai mare de sucursale si agentii sa acorde credite", a spus Tudor.

Am pornit practic de la zero si am ajuns in acest moment sa controlam 1% din piata creditelor pentru persoane fiziceVicepresedinta CEC considera ca unul din atuurile inca neexploatate ale bancii de economii sunt agentiile sale din mediul rural. CEC se pregateste sa profite si de fluxul de fonduri europene care vor fi dirijate catre agricultura. In acest scop, CEC va permite agentiilor amplasate in mediul rural sa lucreze cu firmele, a explicat vicepresedintele CEC, Vasile Ifrim.

Presedintele CEC, Eugen Radulescu considera ca pozitionarea bancii pe care o conduce in piata a fost impulsionata si de marele apetit pentru creditare al companiilor. Nu trebuie insa omis faptul ca banca are un exces de lichiditate, deoarece banii plasati de clienti in conturi deschise la CEC depasesc sumele date cu imprumut. Astfel, la finalul lunii septembrie, CEC avea 5,33 miliarde de lei depusi in conturile sale de clientela, in timp ce valoare creditelor acordate clientilor nebancari era de 2,872 miliarde lei.

Oficialii CEC au admis ca au o pozitie mult mai confortabila, din perspectiva lichiditatilor, decat majoritatea bancilor comerciale. "Liniile de credit pentru au cel mai mare rulaj si cea mai mare profitabilitate din comisioane", a adaugat Tudor.In totalul portofoliului de credite al CEC, imprumuturile pentru firme reprezinta a zecea parte, 15% sunt credite acordate administratiei publice locale iar restul sunt imprumuturi pentru populatie, a precizat Eugen Radulescu, presedintele CEC.

CEC a devenit banca universala in iunie 2005, dupa ce ani de zile a fost o banca specializata in creditarea populatiei. Casa de Economii a beneficiat de un imprumut de zece milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) destinat deschiderii unor linii de finantare pentru firmele mici si mijlocii si de asistenta tehnica a organismului financiar european, a mai spus Tudor.

BERD a derulat un program de 1,7 milioane de euro pentru asistenta tehnica, inclusiv pentru antrenarea ofiterilor de creditare. "Succesul nostru se sprijina si pe flexibilitatea creditarii, dar pentru a reusi sa evitam rigoarea unui credit standard, unde riscul este minimalizat, e nevoie de personal foarte competent", spune Tudor.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri