Facilitatile fiscale acordate de stat pentru activitatile de cercetare-dezvoltare (R&D) sunt benefice companiilor din domeniu, dar este foarte important ca aceste masuri sa fie mentinute pe termen lung, sustin specialistii EY Romania. In opinia lor, legislatia, desi mai are nevoie de imbunatatiri, este destul de clara, astfel incat investitorii sa nu intampine probleme in cazul unor controale ale ANAF cu privire la incadrarea cheltuielilor pentru care au obtinut facilitatile.

Autoritatile acorda in prezent trei mari categorii de facilitati pentru cerecetare-dezvoltare, principalele fiind: scutirea de impozit pe salariile angajatilor implicati in astfel de activitati, deducerea fiscala suplimentara de 50% din valoarea cheltuielilor de cerctare dezvoltare si scutirea de impozit pe profit pentru o perioada de 10 ani pentru centrele de invovare, respectiv companiile care desfasoara exclusiv astfel de activitati.

Prima facilitate este valabila din august 2016, si presupune doar scutirea de impozit pe venit, nu si pentru contributiile sociale, asa cum se intampla in Polonia.

A doua facilitate este in vigoare de la 1 ianuarie 2016, dar normele de aplicare au aparut abia in iulie anul trecut. Masura, insa, asigura companiei un castig de 8% din cheltuielile pentru cercetare-dezvoltare.

In acest caz, mai sunt necesare clarificari, insa specialistii EY sustin ca, in forma actuala, legislatia este suficient de clara pentru cei care vor sa dezvolte astfel de activitati.

Scutirea de impozit pe profit nu are norme de aplicare

Scutirea de impozit pe profit a intrat in vigoare la inceputul acestui an, dar inca nu are norme de aplicare. In plus, contine si o serie de neclaritati, sustin reprezentantii EY Romania. “In primul rand, Codul fiscal prevede faptul ca facilitatea se acorda in primii zece ani, dar nu se stie de cand. O a doua neclaritate deriva din faptul ca facilitatea se acorda cu respectarea reglementarilor privind ajutoarele de stat”, a precizat Miruna Enache, partener EY Romania, departamentul de asistenta fiscala si juridica.

Ea a precizat ca Romania are argumente cu privire la faptul ca facilitatea respectiva nu poate fi incadrata la ajutor de stat, avand in vedere ca si tarile vecine, respectiv Cehia, Polonia si Ungaria ofera facilitati similare pentru cercetare dezvoltare.

Referitor la momentul in care se vor vedea efectele acestor facilitati, Miruna Enache spune ca primele semne se vor vedea la nivelul companiilor cu departamente speciale de cercetare dezvoltare, in 2 – 3 ani, si mai greu in cazul centrelor de inovare.

Potrivit acesteia, tot mai multe firme din zona industriala sunt interesate sa-si dezvolte operatiuni de cercetare-dezvoltare, macar partial, in Romania.

In cat timp se vor vedea efectele facilitatilor?

"Intr-o prima instanta cred ca se va stimula partea aceasta legata de facilitatea pentru care s-au dat normele anul trecut, cu reducerea suplimentara a cheltuielilor de R&D in interiorul unei firme care are un departament de cercetare-dezvoltare. Aceea ar trebui, am sa ma aventurez aici si am sa spun, in 2-3 ani sa-si arate roadele, pentru ca foarte multe firme vin in Romania si isi dezvolta astfel de departamente. (…) Probabil va fi vorba de unitati de productie cu cercetare-dezvoltare sau unitati de procesare de date cu cercetare-dezvoltare", a explicat Miruna Enache.

In schimb, in cazul centrelor mari, perioada de timp necesara pana la aparitia efectelor va fi mai mare, pentru ca necesita investitii substantiale si perioade lungi de timp pentru finalizarea proiectelor.

Pe de alta parte, in opinia reprezentantilor EY, pe langa beneficiile aduse de facilitatile mentionate este foarte importanta mentinerea acestora pe termen lung. “Pastrand pe termen mai lung aceste masuri combinate, pentru ca discutam de o amploare diferita, cinci ani nu cred ca este suficient, astfel incat sa vedem o schimbare substantiala. Centrele de inovare mari nu se infiinteaza in cinci ani si cu rezultate", a declarat Claudia Sofianu, partener EY Romania, liderul diviziei de impozit pe venit si contributii sociale.

EY Romania ii invita pe cei interesati de acest domeniu sa urmareasca un seminar sustinut de expertii companiei, difuzat in parteneriat cu wall-street.ro, in data de 27 aprilie, 2017, incepand cu ora 10.00. Inscrierea este disponobila pe platforma companiei.

Sursa foto: Shutterstock/wavebreakmedia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri