Sistemul bancar romanesc se indreapta catre un model de tip "castigatorul ia totul" si in mai putin de 5 ani toate profiturile sectorului ar putea fi realizate de primii cinci jucatori sau chiar de primii trei. Tot ceea ce coboara sub aceasta linie trebuie sa accepte consolidarea, sa gaseasca o nisa pe care sa faca profit sau sa isi inchida operatiunile, a declarat la conferinta Antreprenoriat 360 Doru Lionachescu, membru in boardul BT Capital Partners.

In opinia lui Lionachescu, lipsa tranzactiilor in domeniul bancar are mai multe cauze. In primul rand, cu foarte putine exceptii, jucatorii care au ramas la vanzare dupa anii de criza "in mare parte nu sunt atractivi" pentru potentialii cumparatori.

Specialistul cu o vechime de peste 10 ani in piata de M&A a explicat ca domeniul bancar este foarte similar cu business-urile de utilitati publice, in care trebuie sa ai scara.

"Deci, daca nu ai cota de piata semnificativa, nu poti sa castigi bani, iar sistemul bancar romanesc se indreapta catre un model de tip <castigatorul ia totul>", atrage atentia bancherul de investitii.

Estimarea mea este ca in mai putin de 5 ani toate profiturile sectorului se vor face de primii cinci jucatori maxim, poate chiar primii trei, iar tot ce este sub top cinci va trebui sa isi gaseasca drumul: ori sa consolideze, ori sa niseze, ori sa inchida literalmente operatiunile.

Astfel, in contextul dobanzilor tot mai mici si a veniturilor din comisioane in scadere, daca o banca nu obtine o masa critica de clienti, nu va reusi sa faca profit.

"Din aceasta perspectiva, jucatorii care sunt la 1%, la 0,5%, la 0,2% (cota de piata - n.r.), nu sunt atractivi. Cumparatorul potential, si aici incerc sa imi pun cealalta palarie, este Banca Transilvania, dar pentru noi nu prezinta interes achizitii potentiale care nu adauga cota de piata si valoare semnificativa", subliniaza oficialul BT Capital Partners.

A doua explicatie in care crede Lionachescu este ca, in pofida declaratiilor publice, guvernul elen a fost reticent sa vanda banci. "Ei au jucat foarte bine in fata Comisiei Europene acest angajament, dar in realitate, sub diverse pretexe si intarzieri, nu se trecea la fapte".

"Este foarte greu pentru o tara profund nationalista cum este Grecia sa ajunga in situatia in care sa isi vanda "vesela de argint". Este foarte greu de acceptat politic, iar cei care iau decizia asta se gandesc si la implicatiile lor personale. La cat de fragila este situatia politica in Grecia se pot trezi dupa 2-3 ani cu un alt tip de guvern care sa ii investigheze si sa ii aresteze pe cei care au decis aceste miscari", concluzioneaza Doru Lionachescu.

In 2015, fondul american de investitii JC Flowers si-a declarat intentia pentru a cumpara Piraeus Bank, dar anul trecut negocierile au esuat. In prezent, Bancpost si Banca Romaneasca sunt la vanzare, mai multe banci locale, dar si din afara Romaniei, fiind interesate pentru preluarea activelor.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri