Cinci banci au semnat astazi acorduri de garantare pentru implementarea Initiativei pentru IMM-uri in Romania, prin care se acorda finantari care vor ajunge la circa 540 milioane euro. Raiffeisen Bank, ProCredit Bank Romania, Banca Comerciala Romana, Banca Transilvania si BancPost sunt primele banci semnatare, iar in cateva zile se va alatura si ING Bank.

Initiativa pentru IMM este o colaborare intre Grupul BEI (Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii), Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Romania contribuie la acest instrument cu 100 de milioane de euro din Fondul European pentru Dezvoltare Regionala, impreuna cu resurse ale BEI si ale programului Orizont 2020.

Acordurile cu cele cinci banci urmaresc sa faciliteze accesul la finantare pentru IMM-uri romanesti, oferindu-se o garantie care acopera 60% din fiecare credit si dobanda redusa. Se estimeaza ca se vor sprijini aproximativ 3.700 de IMM-uri.

"Initiativa pentru IMM s-a bucurat de o cerere mare si ma bucur ca s-au semnat deja cinci acorduri de garantare. Prin aceste acorduri, se vor finanta 3.700 de IMM-uri in urmatorii ani. Combinatia dintre Fondurile Europene Structurale si de Investitii, resursele Orizont 2020 ale UE si cele ale Grupului BEI permit Fondului European de Investitii sa ofere reducerea cerintelor de garantare pentru IMM-uri prin intermediul bancilor participante", a declarat Roger Havenith, Director General Adjunct al FEI, precizand ca "a trebuit sa rationalizam aceste fonduri, pentru ca cerearea a fost mult mai mare decat oferta".

Pana acum, Banca Transilvania este prima banca care a anuntat care este "felia" pe care o primeste din acest program, respectiv 100 milioane de euro, precizand ca dupa acest acord BT va gestiona al doilea portofoliu ca marime din Romania pe acest tip de finantare. Creditele vor fi acordate atat in lei, cat si in euro, iar garantia pe care un IMM o primeste este de 60% din valoarea imprumutului. Potrivit Bancii Transilvania, sustinerea industriilor creative ocupa un loc important in acest program.

Banca Transilvania a acordat pana acum IMM-urilor, prin parteneriatele derulate cu Banca Europeana de Investitii si Fondul European de Investitii, 5.500 de credite, in valoare totala de 255 milioane de euro.

Tranzactiile garantate prin acest program beneficiaza de sprijinul Uniunii Europene prin programul Initiativa pentru IMM, finantat de Uniunea Europeana prin FEDR si Horizon 2020 si de catre Fondul European de Investitii si Banca Europeana de Investitii.

"Toate aceste fonduri vin de la contribuabilii europeni si rog bancile sa mentioneze acest lucru, pentru ca este o componenta de finantare europeana. Am fost dezamagiti de cateva ori si de aceea va rog sa precizati acest lucru", a atras atentia Carsten Rasmussen, Head of Unit DG REGIO in cadrul Comisiei Europene.

Initiativa pentru IMM este un instrument financiar comun al Grupului BEI si al Comisiei Europene, cu participarea Statelor Membre UE. Instrumentul se implementeaza in Romania prin intermediul Programului Operational dedicat, aprobat de CE in 2016 si administrat de Autoritatea de management din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene.

Banca Europeana de Investitii, banca Uniunii Europene, reprezinta institutia financiara pentru imprumuturi pe termen lung, fiind detinuta de statele membre ale UE, si pune la dispozitie finantari pe termen lung pentru investitii solide si durabile. Fondul European de Investitii este parte a Grupului BEI si este o institutie specializata in finantarea de risc pentru IMM. FEI creeaza si dezvolta instrumente de capital de risc si de crestere, garantii si microfinantare care tintesc in mod specific acest segment al pietei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri