Agentia de evaluare finaciara Moody\'s considera ca sistemul bancar din Romania beneficiaza de o perspectiva stabila intr-o economie sub-bancarizata cu perspective bune de crestere, insa riscurile creditarii raman ridicate, a anuntat agentia de rating.
"Ratingurile de putere financiara ale bancilor reflecta mediul operational in curs de imbunatatire, cu alinierea politica si economica la Uniunea Europeana si performante economice solide date de cresterea sistemului bancar", spune analistul Moody's Constantinos Kypreos, autorul raportului pe Romania, potrivit NewsIn. Datorita implicarii active a bancilor straine pe piata din Romania, nivelul experientei in domeniu a crescut, contribuind la dezvoltarea retelelor, remarca agentia. Alte efecte au fost intarirea sistemului bancar in ceea ce priveste tehnologia folosita, strategiile de produs, transferul de experienta bancara si sprijinul financiar necesar.

In acelasi timp, ratingurile actuale reflecta perspectiva negativa data de riscul mare al creditarii generat de operatiunile bancare. Moody's remarca o crestere anuala de 42% a creditarii in ultimii trei ani, incluzand o mare parte de imprumuturi in valuta. Sistemele de gestionare a riscurilor sunt inca in curs de dezvoltare, au afirmat analistii agentiei.

Agentia de rating noteaza progresul semnficativ din ultimii ani in domeniile de reglementare si supraveghere din sistemul bancar romanesc, insa, considera Moody's, este nevoie de noi imbunatatiri in aceste arii. Piata din Romania are nevoie de o supraveghere concentrata pe aspectele calitative ale activitatii bancare si, in mod deosebit, de imbunatatirea capacitatilor de evaluare a riscului.

"Nivelul financiar actual al bancilor ar putea duce la ratinguri de putere financiara mai bune, cu un nivel relativ scazut al creditelor neperformante, profitabilitate adecvata si niveluri puternice pentru capital si lichiditate", a mai spus Kypreos. "Totusi, vedem riscuri legate de durabilitatea sau capacitatea suficienta pe termen lung a unora din acesti indici", a continuat analistul Moody's.

Profitabilitatea sistemului bancar din Romania este acum in scadere, datorita presiunilor asupra ratelor dobanzii (rate in scadere, rezerve minime ridicate si competitia tot mai acerba), au aratat analistii Moody's. Expansiunea retelelor institutiilor financiare din Romania genereaza costuri suplimentare mai mari. "in plus, Moody's remarca o posibila deterioare a indicatorilor care descriu calitatea activelor, pe masura ce portofoliile de credite ajung la maturitate si mediul da semne de volatilitate, in timp ce nepotrivirile din profilul maturitatii activelor sau a obligatiilor de plata indica nevoia bancilor de a diversifica si extinde baza de finantare", a subliniat raportul agentiei.

Moody's a atribuit celor mai mari trei banci din Romania (Banca Comerciala Romana, Banca Romana pentru Dezvoltare si Raiffeisen) ratinguri ale depozitelor in moneda straina de "Baa3" pe termen lung si "P-3" pe termen scurt, mai mari decat ar arata indicatorii de putere financiara ai agentiei. Aceste ratinguri sunt stabilite la nivelul plafonului de tara al Romaniei, ceea ce echivaleaza cu un rating maxim in acest caz. Calificativele institutiilor financiare au o perspectiva stabila. Acestea arata ca bancile mari sunt considerate prea importante ca sa dea gres, asadar exista o probabilitate mare ca ar beneficia de sprijin puternic din partea autoritatilor daca ar fi nevoie. in plus, actionarii straini sunt puternici si este de asteptat ca acestia sa sprijine financiar subsidiarele romane in caz de nevoie. Ratingul de plafon al Romaniei tine in loc pe cele atribuite bancilor pentru depozitele in moneda straina.

"Exista o criza de resurse umane in sisteul bancar romanesc, ceea ce forteaza bancile sa angajeze tineri fara experienta, acesta fiind un risc operational neacoperit in activitatea institutiilor financiare", declara, la jumatatea lunii noiembrie, Petru Rares, presedintele Consiliului de Adminstratie al Institutului Bancar Roman (IBR). in prezent, in sistemul bancar romanesc lucreaza aproximativ 62.000 de angajati, iar in 2006, au fost efectuate 6.000 de noi angajari in industria bancara, aproximativ 10% din numarul total al personalului. "Fiecare extindere in teritoriu inseamna atragerea de resurse umane, iar bancile sunt obligate sa angajeze personal din categoria junior, care nu au experienta, fiind expuse astfel riscului operational", a declarat Rares. Potrivit acestuia, riscul operational devine, in ultimul timp, o realitate in sistemul financiar bancar romanesc, sub presiunea concurentei investitorilor din Romania, majoritatea grupuri bancare cu capital strain, care controleaza bancile din Romania, precum si a concurentei pentru cresterea cotei de piata.

Potrivit ultimilor date prezentate de Banca Nationala a Romaniei (BNR), in prezent exista 37 de banci pe piata romaneasca, acestea gestionand, la finele lunii septembrie 2006, active de 151,64 miliarde lei (42,91 miliarde euro). Activele bancare au crescut in primele trei trimestre ale anului trecut cu aproape 18,4% fata de sfarsitul lui 2005.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri