Asirom a incheiat anul 2006 cu profit, a declarat directorul general al companiei, Boris Schneider, care nu a dorit sa faca publice rezultatele financiare ale societatii inainte de a fi aprobate de adunarea generala a actionarilor.
In anul 2005, Asirom a avut pierderi de 36 milioane lei (10 milioane euro). Potrivit directorului general al Asirom, intentia companiei pentru acest an este sa creasca odata cu piata, iar la finalul lui 2007, compania sa inregistreze profit. In ceea ce priveste majorarea de capital cu 13 milioane lei, anuntata de companie, Schneider sustine ca desi Asirom ofera toate produsele in domeniul asigurarilor, serviciile pot fi imbunatatite in functie de necesitatile clientilor, proces care necesita fonduri.

Asirom nu intentioneaza, momentan, sa se extinda catre alte piete. "Marile sisteme de asigurari privatizate deja au fost preluate de companiile straine. Noi, fiind o societate romaneasca, ne concentram asupra pietei din Romania, motiv pentru care am conceput un produs special destinat intreprinderilor mici si mijlocii (IMM)", a mai spus Schneider.

in ceea ce priveste pensiile private, directorul general al Asirom a tinut sa sublinieze caracterul special al acetui tip de asigurari. "Principala problema, in cazul asigurarilor de pensii private, este ce facem noi cu banii, unde ii investim. Conducerea companiei urmeaza sa se intalneasca pentru a discuta unde vom plasa banii", a spus Schneider.

Asirom a fost infiintata in 1991, prin privatizarea fostei Administratii a Asigurarilor de Stat (ADAS), a carei sciziune a dus la aparitia a doua societati: Asirom si Astra.

Asirom a inregistrat, in primele noua luni ale anului 2006, un profit net de peste 280.000 euro si prime brute subscrise de peste 134 milioane euro. Asirom a inregistrat, in primul semestru al anului 2006, un profit net de peste opt milioane lei (2,3 milioane euro) si o cifra de afaceri de 357 milioane lei (in jur de 100 milioane euro).

Potrivit ultimelor date raportate la bursa electronica Rasdaq, actionariatul Asirom este format din Interagro (49,99%), Broadhurst Investments Ltd (14,93%), QVT Fund (12,23%), Rafinaria Astra Romana (8,34%), AVAS (6,37%), Clairmont Holdings Ltd (0,36%) Bank Austria Creditanstalt (0,2%), Investors Bank & Trust Company (0,29%), SIF Oltenia (0,17%) si alti actionari, persoane fizice si juridice (0,0095%).

Actionarii societatii de asigurari Asirom au aprobat, la 4 decembrie 2006, majorarea capitalului companiei cu 45,5 milioane lei (13 milioane euro), prin aport in numerar, in pofida opozitiei unei parti din actionarii minoritari, detinatori a 36,48% din titilurile Asirom.

Asirom isi majoreaza capitalul cu 13 milioane euro

Actionarii societatii de asigurari Asirom au aprobat majorarea capitalului companiei cu 13 milioane euro, prin aport in numerar, in pofida opozitiei unei parti din actionarii minoritari, detinatori a 36,48% din titilurile Asirom.

Aprobarea majorarii capitalului social al Asirom s-a facut in adunarea generala extraordinara a actionarilor (AGEA) Asirom din data de 4 decembrie 2006, iar hotararea a fost adoptata de actionari cu o majoritate reprezentand 63,51% din titlurile Asirom, mai multi actionari minoritari opunandu-se acestei hotarari, respectiv Broadhurst Investments Ltd, QVT Fund, Clairmont Holdings Ltd, AVAS, Asociatia Actionarilor din Romania si actionarii persoane fizice Dan Barbulescu si Ionut Horia Dobrinescu, potrivit comunicatului remis de companie.

AGEA de la Asirom din 4 decembrie 2006 a respins, totodata, prin vot secret, propunerea de pornire a actiunii in raspundere a administratorilor societatii, pentru prejudiciile produse prin penalitatile impuse de Ministerul de Finante pentru plata incorecta a taxelor si impozitelor, formulata de Dan Barbulescu, actionar persoana fizica, cu un numar de 372.195.499 voturi impotriva propunerii (62,78947% din capitalul social prezent), un numar de 175.575.496 voturi pentru propunere (29,61963 % din capitalul social prezent) si un numar de 44.996.380 voturi abtineri (7,59090 % din capitalul social prezent), se mai spune in comunicat.

AGEA a respins, de asemenea, cu majoritate de voturi, introducerea pe ordinea de zi a propunerii de sanctionare a presedintelui Consiliului de Administratie al Asirom, Gheorghe Lazar, pentru lipsa sa de la sedintele AGEA.

Potrivit comunicatului remis Rasdaq de catre Asirom, la AGEA din 4 decembrie 2006 au participat actionari detinand, in total, 92,92% din capitalul social al societatii, respectiv Interagro (49,99%), Broadhurst Investments Ltd (14,93%), QVT Fund (12,23%), Rafinaria Astra Romana (8,34%), AVAS (6,37%), Clairmont Holdings Ltd (0,36%) Bank Austria Creditanstalt (0,2%), Investors Bank & Trust Company (0,29%), SIF Oltenia (0,17%) si alti actionari, persoane fizice si juridice (0,0095%).

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a impus, la jumatatea lunii noiembrie 2006, procedura de redresare financiara la Asirom, datorita faptului ca Asirom nu a transmis in termen situatiile si documentele solicitate de entitatea de supraveghere. Reprezentantul unuia dintre actionarii minoritari ai Asirom, Broadhurst Investments Limited, Dan Barbulescu, a declarat, atunci, pentru NewsIn, ca decizia CSA este justificata si ca solvabilitatea societatii a scazut sub limita legala admisa. "S-a ajuns la aceasta scadere a marjei de solvabilitate a Asirom in urma plasamentelor prejudiciabile facute de Asirom in companiile grupului Interagro, cum ar fi Concordia, Cerealcom si Rafinaria Astra Romana, si a amenzilor primite ca urmare a neplatii corecte a impozitelor in ultimii patru ani", a declarat, pentru NewsIn, Dan Barbulescu.

Informatii oferite de Asirom printr-un comunicat de la acea data, preciza ca "desi in cursul anului 2006, Asirom s-a confruntat cu probleme deosebite, cauzate de achitarea, catre bugetul de stat, a unor diferente de taxe si impozite in cuantum de 23 milioane lei, precum si de cresterea valorii despagubirilor achitate asiguratilor si/sau persoanelor pagubite (efectuand plati zilnice de aproximatv 1,6 milioane lei), consideram ca nu exista motive reale pentru a pune in discutie soliditatea financiara a societatii. Asirom a contestat, inclusiv pe cale judecatoreasca, rezultatele controlului fiscal, urmand ca instanta sa se pronunte asupra legalitatii si temeiniciei actului de control fiscal".

Urmare a comunicarii tuturor situatiilor si documentelor solicitate, conducerea Asirom a solicitat Consiliului CSA sa dispuna revocarea masurii de impunere a procedurii de redresare financiara. CSA a decis, pe 22 noiembrie 2006, sa revoce masura de impunere a procedurii de redresare financiara la Asirom, constatand ca "indicatorii financiari se incadreaza in limitele prevazute de legislatia in vigoare, iar masurile asumate de catre societate sunt de natura sa consolideze situatia financiara a acesteia", potrivit unui comunicat al CSA de la acea data.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri