Majoritatea analistilor si bancherilor considera ca eliminarea restrictiilor Bancii Centrale privind gradul de indatorare a populatiei va face creditul mai usor de obtinut, mai ales pentru cei cu venituri bune care vor putea plati rate mai mari. Expertii mai atrag atentia ca nu s-a renuntat nici la avans, nici la conditii de venituri minime, aceasta decizie urmand sa fie luata de catre fiecare banca in parte
Eliminarea restrictiilor bancii centrale privind gradul de indatorare a populatiei va avantaja imprumuturile pe termen lung, care nu au efect inflationist si a caror pondere in totalul creditelor va deveni tot mai mare, a declarat pentru NewsIn, analistul Finansbank, Melania Hancila.

"Se va inversa ponderea dintre creditele pe termen lung, mai ales imobiliare, si cele pe termen scurt, in care predomina imprumuturile de consum", a estimat Hancila. Ea crede ca nu va exista un efect de crestere a inflatiei, deoarece creditele pe termen lung nu au efect inflationist, spre deosebire de cele de consum, care sporesc cererea si pot avea un efect de crestere a preturilor. Creditele de consum nu isi vor mari ritmul de crestere, insa gradul de intermediere financiara va spori de la nivelul inca scazut de acum, considera Hancila.

Economistul Florian Libocor crede ca masura anuntata de Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va avea efecte inflationiste, mai ales pentru ca restrictiile bancii centrale vor fi inlocuite cu normele de expunere la risc ale bancilor, care nu vor sa dea credite neperformante. "Fiecare institutie bancara va stabili propriile conditii de creditare si propriile expuneri de risc, iar clientii nu sunt exonerati de prezentarea unei adeverinte de venit sau a unor garantii. Nu vad nicio perturbare a activitatii din piata", a declarat Libocor, pentru NewsIn. El considera ca un efect semnificativ asupra pietei creditarii l-ar putea avea o eventuala reducere a rezervelor minime obligatorii (RMO) impuse bancilor de catre BNR. Mai mult, in Romania a avut loc si o calmare a consumului, comparativ cu anii 2003-2004.

Alti analisti cred ca masura anuntata de BNR ar putea avea un efect inflationist, in contextul in care cererea de consum e in continua crestere. "Sigur ca inflatia mult sub asteptari din ianuarie a incurajat banca nationala sa ia o astfel de masura", a spus economistul sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun. "Din punct de vedere al unui teren competitiv, egal pentru toti, e o masura normala si logica, dar ea va trebui compensata de masuri de politica monetara de limitare a cresterii cererii", a atras atentia Craciun. El a explicat ca, daca inflatia va creste peste asteptarile bancii centrale, e posibil ca aceasta sa incetineasca ritmul de scadere a ratei dobanzii de politica monetara, precum si cel al ratelor rezervelor minime obligatorii.

Directorul executiv al Alpha Bank, Sergiu Oprescu, a atras atentia ca populatia trebuie sa stie ca nu se renunta de fapt nici la avans, nici la conditii de venituri minime, ci doar se lasa la indemana bancilor comerciale capacitatea si posibilitatea sa stabileasca acest lucru. Decizia BNR de a ridica plafonul de indatorare este un aspect pozitiv, in sensul ca astfel se da posibilitatea bancilor comerciale sa-si utilizeze atat experienta, cat si gradul de intelegere al pietei locale, potrivit lui Sergiu Oprescu. Totusi, reprezentantul Alpha Bank a tinut sa avertizeze "asupra modalitatii in care este prezentat acest lucru". Oprescu a tinut sa atraga atentia asupra acestui aspect "pentru ca deja, la nivelul pietei vedem ca majoritatea clientilor interpreteaza ca si cum de maine nu mai avem avans, nu mai avem conditii minime".

Director executiv adjunct al Directiei Trezorerie din cadrul BCR, Lucian Anghel, considera ca anumiti clienti cu venituri peste medie vor obtine probabil un credit in conditii mult mai bune, ci nu toti solicitantii vor beneficia de obtinerea unui imprumut mai usor dupa eliminarea plafonului de creditare. Lucian Anghel crede ca anuntul BNR este un anunt extrem de important, dar una dintre cele mai importante consecinte ale acestei decizii va fi accea ca "bancile probabil vor realiza o serie de modele automate de scoring, prin care vor incerca sa modeleze profilul fiecarui segment de clienti si vom asista astfel, pentru anumiti clienti, chiar la o mentinere a acestui plafon, deci nu toti clientii trebuie sa se astepte ca reducerea va avea un impact pozitiv asupra lor", a declarat acesta la The Money Channel.

Directorul din cadrul BCR este de parere ca acest lucru se va intampla datorita faptului ca in viitor, bancile se vor concentra din ce in ce mai mult pe evaluarea riscului asociat fiecarui client. "In fond, bancile sunt extrem de interesate sa recupereze banii pe care ii plaseaza in credit si vor fi extrem de atente la riscul pe care il reprezinta acordarea unor credite", a explicat Anghel, iar aceasta preocupare a bancilor se va reflecta in special in gradul de usurinta cu care vor fi acordate creditele. "In ce priveste creditele ipotecarea, pe langa bonitatea clientului, va conta foarte mult profilul garantiei si de asemenea, modalitatea in care acesti clienti reusesc sa obtina venituri", a adaugat Anghel.

Reprezentantul BCR a adaugat ca "din punct de vedere al creditelor nenominalizate, o mare parte a bancilor vor fi extrem de prudente", dar nu a exclus posibilitatea ca anumite banci de dimensiuni mai mici sa faca sa faca anumite concesii din punctul de vedere al evaluarii clientilor, in incercarea de a acapara cota de piata. Totusi, Lucian Anghel s-a declarat convins ca piata se va adapta si la decizia Bancii Centrale de a renunta la aceasta reglementare administrativa.

Rata de leasing ar putea ajunge si la 70% din veniturile persoanelor fizice

Silvestri: Decizia BNR nu ajuta tinerii sa isi cumpere casa
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri