Conducerea Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a prezentat ierii propunerile comunitatii bancare privind validarea normelor de creditare catre Banca Nationala a Romaniei (BNR), urmand ca aceasta sa le analizeze si sa ofere un raspuns
"In sedinta de astazi am prezentat propunerile comunitatii bancare catre BNR, urmand ca aceasta sa le analizeze si sa ne ofere un raspuns in acest sens", a declarat pentru NewsIn presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, fara a da detalii cu privire la propunerile avansate.

Secretarul general al ARB, Radu Negrea, a precizat pentru NewsIn, ca BNR urmeaza sa ofere un raspuns privind propunerile inaintate de comunitatea bancara referitoare la normele de creditare in doua-trei zile. "Am prezentat punctele noastre de vedere cu privire la o abordare mai flexibila a verificarii si acceptarii normelor de creditare de catre banca centrala", a precizat Negrea. El a mai spus ca au existat mai multe puncte de vedere din partea comunitatii bancare, printre care si unul potrivit caruia normele de creditare ar trebui sa fie uniforme. Acesta contravine insa reglementarilor BNR, considera Negrea.

Vineri, membrii ARB s-au intalnit intr-o sedinta pentru a analiza o eventuala pozitie comuna. Presedintele Raiffeisen Bank Romania, Steven van Groningen, si-a declarat intentia de a propune ca bancile sa formuleze un punct de vedere comun in fata BNR. "Vrem sa insistam asupra unui tratament egal al bancilor, iar in cazul unui tratament inegal, acesta trebuie bine justificat", a spus van Groningen. Tot vineri, banca centrala a validat normele interne de creditare ale celei de-a doua banci de pe piata romaneasca, BRD - Groupe Societe Generale.

Van Groningen, care detine si functia de vicepresedinte al ARB, a spus ca nu este normal ca bancile sa nu aiba nici o idee asupra termenului de validare a normelor interne de creditare. "Nici o banca nu are vreo idee clara despre cand va avea normele validate, ceea ce este destul de grav. Un supraveghetor al pietei trebuie sa aiba motive foarte clare pentru a limita activitatea unei banci fata de a celorlalte", a precizat Van Groningen.

Banca centrala doreste sa limiteze pentru intreg sistemul bancar la un nivel de 65% gradul de indatorare al clientilor, dupa modelul Alpha Bank, ceea ce explica nervozitatea bancherilor care cer grabirea aprobarii normelor de creditare. Potrivit surselor citate, banca centrala cere bancilor sa calculeze un grad de indatorare maxim de 65% din totalul veniturilor nete ale solicitantului, asta dupa ce a scazut valoarea asa numitului cos zilnic, de aproximativ 250 lei.

Astfel, clientii cu venituri apropiate de salariul mediu sau sub acesta au acces la imprumuturi in limita unui rate de credit sub 50%. Luand in calcul venituri la nivelul salariului mediu, care este in jur de 1.000 lei pe luna, venitul net este de 750 lei, dupa ce scad cheltuielile de subzistenta. Daca i se aplica o rata de 65% acestui venit net, clientii au de fapt acces la o rata de credit de 50% din castigul total brut, spune sursa bancara citata de NewsIn.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri