Aprecierea puternica a leului a exercitat in luna iunie o presiune de calmare a inflatiei pana la un nivel maxim de 0,2%, compensand eventualele cresteri de preturi ale alimentelor sau de tarife ale serviciilor, estimeaza luni analistii pietei financiare, care nu exclud chiar posibilitatea deflatiei
"Cred ca inflatia din iunie va fi foarte mica, avand in vedere aprecierea leului care va avea, probabil, un impact foarte puternic in special asupra preturilor calculate in functie de cursul de schimb, cum sunt cele din telecomunicatii", a declarat economistul sef al ABN Amro Bank, Radu Craciun, citat de NewsIn. Craciun a estimat ca preturile din iunie au crescut cu 0,2% fata de luna anterioara, respectiv cu 3,86% fata de iunie 2006.

Economistul sef al ABN Amro si-a revizuit in scadere asteptarile legate de nivelul inflatiei la sfarsitul acestui an, pana la 4,00%, si a mentionat ca si-a schimbat asteptarile "pentru ca leul s-a apreciat destul de puternic".

"Ne asteptam la o inflatie de 0% in iunie, daca nu chiar o deflatie de -0,1% fata de luna precedenta, iar unul dintre motive este ca dintre preturile administrate au crescut doar cele de la transportul feroviar (CFR), care au o pondere mica in indicele preturilor de consum", a spus seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, pentru NewsIn. Un alt motiv ar fi aprecierea foarte puternica a leului care ar trebui sa influenteze foarte mult evolutia inflatiei, precum si scaderea preturilor la legume si fructe.

Dumitru se asteapta la o inflatie anuala in luna iunie de 3,60%, iar pentru sfarsitul anului si-a mentinut previziunea de 4,00%.

Economistul sef al ING Bank Romania, Florin Citu, crede ca inflatia lunara din iunie este de 0,15%, iar fata de luna iunie a anului trecut de 3,80%. "Presiunile de temperare a inflatiei in luna iunie ar trebui sa vina de la aprecierea leului din acea perioada, in vreme ce presiunile de accelerare a inflatiei sunt un efect al secetei", a declarat Citu, pentru NewsIn.

Analistul Credit Europe Bank, Melania Hancila se asteapta la o inflatie lunara de 0,2% si una anuala de 3,9% in iunie. "Preturile volatile, cum sunt cele la fructe si legume, ar putea inregistra o crestere usoara, spre deosebire de preturile la servicii", a spus Hancila. Ea a adaugat ca nu se asteapta la o accentuare semnificativa a inflatiei deoarece preturile administrate nu au inregistrat cresteri importante.

Inflatia ar putea sa isi accelereze ritmul in al treilea trimestru, pentru ca la finalul anului sa ajunga la 4,3-4,5%, din cauza cresterii salariilor, a preturilor administrate si a secetei care va conduce la o scumpire a pretului la fructe si legume, a adaugat Hancila.

"Pana la sfarsitul anului inflatia s-ar putea reduce la 4,2-4,3%, deoarece in partea a doua a anului cred ca vom asista la o majorare a preturilor administrate sau a salariilor si pensiilor", a spus vicepresedintele Chartered Financial Analyst (CFA), Dragos Cabat, pentru NewsIn. Un alt factor care va conduce la accelerarea inflatiei va fi deficitul de cont curent, a adaugat Cabat.

In mai, inflatia a fost de 0,64%, iar cea anuala a urcat la 3,81%, de la 3,77% la finalul lunii aprilie, potrivit Institutului National de Statistica (INS). Datele privind inflatia pentru luna iunie 2007 vor fi publicare de INS marti, 10 iulie.

Cursul afisat de banca centrala descrie o apreciere a leul fata de moneda europeana cu 4,23 % (13 bani) in iunie comparativ cu luna mai.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri