Rata creditelor neperformante era, la finele lunii decembrie 2023, de 2,33%, faţă de 2,61% în septembrie 2023 şi 2,65% în decembrie 2022, conform datelor centralizate de Banca Naţională a României (BNR).

În decembrie 2023, în România erau 32 de instituţii de credit, din care opt sucursale ale unor bănci străine. Activele totale se ridicau la 803,4 miliarde lei, cu 102,4 miliarde lei mai mari comparativ cu perioada similară a anului anterior, scrie Agerpres.

Activele instituţiilor cu capital privat reprezentau 86,3% în total active, iar activele instituţiilor cu capital străin 65,6%.

De asemenea, indicatorul de solvabilitate era, în decembrie 2023, de 22,51%, faţă de 23,4% la finele lunii decembrie 2022.

Cei cu credite s-ar putea aștepta la o scădere a ratelor abia din primăvară

Reducerea ratelor ar putea începe în a doua jumătate a anului 2024, arată o analiză realizată de OTP Bank. Riscurile fiscale sunt încă semnificative și sunt necesare măsuri suplimentare pentru a aduce deficitul bugetar spre ținta de 3% până în 2025, mai consideră analiștii.

Potrivit analiștilor OTP Bank, economia locală a înregistrat în 2023 o creștere mai slabă decât se estima anterior. Cu toate acestea, există și perspective bune: după aprecierea de 1,5% din 2023, creșterea din anul 2024 ar putea fi aproape de 3%. Perspectivele pentru acest an sunt influențate în cea mai mare parte de redresarea consumului, susținut de salariile reale mai mari, a ritmului activității din construcții și a evoluțiilor din zona euro.

Sursa foto: LCV Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri