Peste 1,8 milioane de persoane au aderat pana in prezent la un fond de pensii private obligatorii (pilonul II), care reprezinta peste jumatate din numarul total de participanti.
"Administratorii au facut deja a treia raportare catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). La a treia raportare avem 50.000 de dubluri si probabil numarul acestora va creste la 60.000-70.000 la a patra raportare, care vor fi analizate de administratori si de comisie pana la sfasitul perioadei de aderare", a mai spus presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.

Oancea a precizat ca numarul persoanelor care figureaza la doua sau mai multe fonduri s-a dublat fata de a doua raportare insa acest fenomen era de asteptat, iar Comisia a luat masura de a valida actele de aderare pentru a elimina riscul ca numarul dublurilor sa fie foarte mare.

Pana pe 15 octombrie, 1,16 milioane persoane aderasera la pilonul II. Intre 17 septembrie si 15 octombrie, ING Fond de Pensii a atras cei mai multi participanti la pilonului II, numarul acestora ridicandu-se la 462.344 (40,47% din piata), locul secund a fost ocupat de Allianz Tiriac Fond de Pensii cu 235.136 participanti (20,58%).

Pe locul al treilea se situa Aviva Fond de Pensii, cu 113.769 de participanti si o cota de piata de 9,96%, urmata de Generali Fond de Pensii, cu 107.167 de participanti la pilonul II de pensii si o cota de piata de 9,38%.

Tot in perioada 17 septembrie - 15 octombrie, Interamerican Fond de Pensii a atras 69.338 participanti (6,07%), AIG Fond de Pensii, 53.795 aderenti (4,71%), BRD Fond de Pensii a adunat 34.865 (3,05%), iar BT Aegon Fond de Pensii - 23.553 aderenti (2,06%).

Crestere a cotei contributiilor la 6% in doar trei ani

Arbitrul pensiilor private vrea ca nivelul cotei cotributiei de 2 % care va merge catre fondurile de pensii ce activeaza pe pilonul II sa creasca la 6% in 3-4 ani, pentru ca nivelul activelor acumulate de fonduri sa fie mai mare, a declarat Mircea Oancea, citat de NewsIn.

"In conditiile in care toti administratori adopta un profil de risc mediu, exista riscul ca in 4-5 ani randamentele acestor fonduri sa nu fie satisfacatoare, asa cum s-a intimplat in Ungaria", a mai spus Oancea.

Legea actuala prevede ca 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata in primul an de activitate, urmand ca p rocentul sa creasca cu cate o jumatate de punct procentual anual, pana ce va ajunge la 6% din venitul lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Oancea a precizat ca piata a optat pentru un randament mediu din teama sa nu aiba randament mai mic cu 3-4% decit cel stabilit prin lege si sa fie sa fie nevoiti sa iasa din sistem.

"Unii administratori au ales sa investeasca in instrumente sigure, intrucat comisioanele sunt prea mici, iar costurile pe care acestea trebuie sa le suporte prin tranzactionare pe bursa sunt ridicate", a adaugat presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea.
"CSSPP intentioneaza sa modifice nivelul de 5% de investitii in fonduri mutuale, insa suntem in proces de analiza interna si cautam solutii in acest sens", a mai spus Oancea.

Ordonanta de urgenta va stabili modul privind colectarile contributiilor la fondurile de pensii, astfel incat sa nu existe temeri ca banii nu vor ajunge la administratori in conditii de siguranta, a subliniat Oancea.
Arbitrul pensiilor private vrea sa faca un institut de invatamant cu rol de pregatire profesionala in investitii, deoarece in piata fiananciara si in piata de capital nu sunt foarte multi specialisti care sa transmita informatii sau sa ia decizii corespunzatoare.

Oancea a aratat ca reticenta romanilor in ce priveste pensiile private vine tocmai din lipsa informatiilor privind functionarea pietei financiare si a fondurilor de pensii.

"In 2008 vom discuta despre a doua perioada a procesului de pensie privata, calculul si plata pensiilor in sistemul privat si principiul pe care se va baza acest sistem. Banii capitalizati se vor transfera in alta zona in care se platesc si pensiile si vom stabili de asemenea pe ce criterii se calculeaza pensia (tabele unisex sau diferite pentru barbati si femei)", a declarat Oancea.

Pensiile private din pilonul II sunt obligatorii pentru salariatii sub 35 de ani si optionale pentru cei intre 35 si 45 de ani. Aderarea participantilor la un fond de pensii din pilonul II a inceput pe 17 septembrie si dureaza patru luni. Dupa aceasta perioada, cei care nu au optat pentru un fond de pensii vor fi distribuiti in mod aleatoriu catre fondurile autorizate, pe baza unui sistem informatic, potrivit arbitrului pensiilor private.

Potrivit legii, fiecare potential client al sistemului trebuie sa semneze un singur contract de aderare la un singur fond, in care isi va economisi contributiile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri