Ți-ai luat vreodată „la revedere” de pe Zoom și ți s-a părut foarte ciudat? Ei bine, nu e în capul tău, iar faptul că ți se pare bizar arată că, de fapt, creierul nostru nu poate procesa conversațiile de pe Zoom la fel ca pe cele pe care le avem față în față, arată datele unui studiu de la Universitatea Yale.

Datele cercetării subliniază cât de importantă este comunicarea față în față pentru modul în care o persoană interacționează cu o altă persoană. .„Sistemele sociale ale creierului uman sunt mai active în timpul întâlnirilor reale în persoană decât pe Zoom. Reprezentările online ale fețelor, cel puțin cele realizate cu tehnologia actuală, nu au același `acces privilegiat` la circuitele neuronale sociale din creier, care sunt specifice interacțiunilor față în față”, spune neurologul Joy Hirsch, autor principal al lucrării publicate, potrivit sciencealert.com.

Joy Hirsch arată că cele mai multe studii anterioare care au folosit neuroimagini pentru a înregistra activitatea creierului în timpul interacțiunilor sociale au implicat persoane individuale, mai degrabă decât perechi. De această dată, el și colegii săi au comparat modul în care doi oameni au interacționat unul cu celălalt în timp real. Participanții au fost 28 de adulți fără probleme de sănătate, fără deficiențe de vedere și care sunt de sexe, vârste și etnii diferite.

Camerele web îngreunează contactul vizual dintre două persoane

Hirsch și echipa au folosit spectroscopie funcțională în infraroșu apropiat (fNIRS), electroencefalografie (EEG) și dispozitive de urmărire a ochilor, pentru a înregistra cu atenție activitatea creierului și a ochilor atunci când oamenii vorbeau între ei. Ei au comparat rezultatele perechilor care au luat parte la conversații față în față cu cele ale utilizatorilor de pe Zoom care au conversații video pe această platformă. Pentru a permite compararea fără factori sociali precum părtinirile sau schimbarea familiarității, partenerii de conversație au rămas neschimbați și fiecare pereche a îndeplinit aceleași sarcini în timpul conversațiilor.

sedinte ZoomSursa foto: Pexels

În comparație cu interacțiunile Zoom, discuțiile față în față au coincis cu creșteri mai mari ale semnalizării creierului într-o zonă critică numită regiunea dorso-parietală. Mai exact, atunci când oamenii au vorbit față în față, activitatea undelor cerebrale a arătat oscilații theta, care sunt legate de o mai bună procesare a feței. Activitatea în regiunile creierului asociate cu procesarea senzorială și percepția spațială au indicat, de asemenea, mai mult contrast observat pe fețele din viața reală, iar urmărirea ochilor a arătat perioade mai lungi de contact vizual.

„Diametrele pupilelor au fost în general mai mari pentru fețele în persoană decât pentru fețele virtuale, ceea ce sugerează un grad de încântare crescut pentru momentul de vizualizare a fețelor în persoană”, a transmis echipa de cercetători.

Scanările creierului de oameni care au conversații față în față au relevat niveluri mai mari de activitate neuronală sincronizată, pe care cercetătorii o interpretează ca un semn al schimbului reciproc sporit de indicii sociale.

În general, interacțiunile sociale dinamice și naturale care apar spontan în timpul interacțiunilor în persoană par să fie mai puțin evidente sau absente în timpul apelurilor de pe Zoom”, explică Hirsch.

Ceea ce diferențiază interacțiunile față în față de cele virtuale este felul în care ne privim unul pe celălalt, iar limitările tehnologice pot fi cele care stau la baza diferenței.

Chiar și cu camerele de înaltă rezoluție de astăzi, camerele web îngreunează contactul vizual. Privind la cameră astfel încât partenerul nostru să ne poată vedea ochii, ne împiedică să ne concentrăm asupra ecranului și asupra ochilor lor, dar dacă ne uităm la ecran, partenerului nostru i se pare că ne uităm sub linia lor vizuală.

Participanții la studiu au fost destul de diverși, deși un eșantion mai mare poate oferi informații mai ample. Nu toți prosperăm cu interacțiunea sau procesele se confruntă în același mod; unii consideră că contactul vizual este profund stresant.

„Zoom-ul pare a fi un sistem de comunicare socială sărăcit în raport cu condițiile personale. Interacțiunea socială este importantă, iar noi, oamenii, suntem creaturi sociale, cu creiere adaptate pentru a procesa indiciile faciale dinamice pe care le întâlnim în interacțiunile de zi cu zi cu alți oameni.”, concluzionează profesorul de la Universitatea Yale.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri