Începutul anului nu va veni cu schimbări semnificative ale ratelor la credite în contextul în care IRCC nu și-a modificat semnificativ valoarea. În ceea ce privește rata ROBOR, aceasta a încheiat anul cu una dintre cele mai mici valori înregistrate în ultimii doi ani, dar încă se menține deasupra nivelului actual al IRCC. Conform cotațiilor zilnice ale IRCC, vom avea parte de o scădere a ratelor abia în luna martie.

Indicele de Referință a creditelor de consum (IRCC) a marcat o ușoară creștere începând de la 1 ianuarie 2024, această fiind una nesemnificativă. Este vorba despre o creștere de 0,01%, o variație care nu va influența considerabil rata dobânzii lunare. Nivelul actual, înregistrat la 5,97%, va fi menținut până la finele lunii martie, conform BNR. Prognozele indică o scădere a acestui indice începând cu al doilea trimestru, ceea ce va conduce la reduceri vizibile în ratele percepute de către utilizatori.

În ceea ce privește rata ROBOR la 3 luni, aceasta a ajuns la una dintre cele mai mici valori înregistrate în ultimii doi ani, încheind anul cu valoarea de 6,22%. IRCC (Indicele de Referință a Ratei Dobânzii la Creditele acordate Consumatorilor) și ROBOR (RObor la 3 luni) sunt două tipuri de indice folosite în sistemul financiar pentru a determina ratele dobânzilor la împrumuturile sau creditele acordate de bănci și instituții financiare.

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.

Ratele mari nu pleacă în vacanță nici anul ăsta, dar am putea vedea o ieftinire a caselor

Asociaţia CFA România, organizaţia profesioniştilor în investiţii, prognozează că o inflaţie medie de 6,42% în următoarele 12 luni. În ceea ce privește rata ROBOR, economiștii CFA prognozează un nivel de 5,79% într-un orizont de 12 luni, iar cursul euro/leu de 5,0590.

Totodată, aceștia anticipează o scădere a prețurilor proprietăților rezidențiale în orașe, în timp ce 35% dintre participanți anticipează o stabilitate în următoarele 12 luni. De asemenea 76% dintre participanți (cel mai mare nivel înregistrat in acest an) consideră că prețurile actuale sunt supraevaluate, iar 18% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat prognozat pentru acest an este anticipat (valoarea medie a anticipațiilor) la 5,7% din PIB iar pentru anul urmator participaniții la sondaj anticipează un deficit bugetar de 5,2%. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creștere a PIB real a înregistrat valoarea de 2,2% iar pentru anul 2024 anticipațiile de creștere economica se situează la 2,3%.

Sursa foto: shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri