Asociatia Romana a Bancilor (ARB) este in tratative cu Ministerul Muncii pentru ca bancile sa obtina acces la baza de date cu salariatii care intra in evidenta ministerului, in scopul de a facilita aplicarea noilor norme de creditare impuse de BNR, a decalarat, citat de NewsIn, presedintele ARB, Radu Ghetea.
"ARB este in tratative cu Ministerul Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse, pentru a putea accesa baza de date a acestuia cu salariati, in scopul de a inlesni aplicarea noilor norme de creditare a populatiei", prin care bancilor li se impune sa ceara clientilor fisa fiscala pentru venitul pe anul precedent, a declarat Radu Gratian Ghetea, fara a da un termen in care aceasta baza de date ar putea sa fie pusa la dispozitia bancilor.

El a explicat ca, in paralel, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) lucreaza la constituirea unei alte liste cu salariati, care sa inlesneasca verificarile suplimentare pe care bancile vor trebui sa le faca la acordarea de imprumuturi pentru populatie.

Presedintele ARB a spus ca solicitarea fisei fiscale va spori birocratia si ca aceasta poate fi falsificata, la fel cum s-a intamplat, in trecut, cu unele adeverinte de venit.

"La CEC Bank avem, in prezent, 420.000 de credite. Ganditi-va ce inseamna cate o fisa pentru fiecare nou credit acordat - va presupune un efort mare de arhivare", a mai spus Ghetea, in calitate de presedinte al bancii.

ARB a incercat, fara succes, sa elimine din noul regulament de creditare prevederea privind fisa fiscala, insa a reusit sa convinga BNR sa renunte la aplicarea stress-testului individual, pentru fiecare solicitant de imprumut.

"Noile reguli vor readuce bancile, pentru un timp, la un grad maxim de indatorare de 40%. Urmeaza o perioada foarte grea pana cand angajatii bancilor se vor obisnui cu noile norme", a declarat, pentru NewsIn, analistul financiar Bogdan Baltazar.

Varianta finala a regulamentului nu reduce, in mod explicit, gradul maxim de indatorare pe care o banca il poate aplica si care poate ajunge, in prezent, la 70%, insa impune calcularea diferentiata a acestuia pe grupe de clienti, in functie de venituri, destinatia imprumutului, valuta in care este acordat si termenul pe care creditul este contractat.

In plus, bancile aplica, diferitelor categorii de clientela, pentru stabilirea nivelului maxim de indatorare, analize bazate pe cele mai dificile conditii din piata pe o perioada anterioara de 18 luni, in functie de cea mai mare rata a dobanzii, cel mai mare comision si cea mai ampla depreciere a monedei nationale.

Regulamentul BNR privind creditarea populatiei a fost publicat, vineri, in Monitorul Oficial, dupa ce, la inceputul lunii trecute, banca centrala a lansat in dezbatere publica proiectul pentru noile reguli.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri