Piata pensiilor private obligatorii (pilon II) a ajuns la active nete de 598,4 milioane lei (163,47 milioane euro) la sfarsitul lui octombrie, in crestere cu 20,10% fata de luna anterioara, potrivit datelor publicate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Cele 14 fonduri de pensii obligatorii aveau 3.852.292 participanti la sfarsitul lui octombrie de la care incaseaza contributii, cu 73.208 clienti mai mult decat in luna septembrie.

Activele fondurilor de pensii de pe pilonul II au avut ritmuri apropiate de crestere, in octombrie, acestea variind intre 17,89% (FPAP BRD) si 21,57% (FPAP KD).

Fondul ING continua sa controleze peste o treime (38,9%) din piata pensiilor private de pe pilonul II, cu active de 232,65 milioane lei la finalul lui octombrie, potrivit NewsIn.

La ultima etapa de virare a contributiilor, fondurile de pensii obligatorii au incasat 100 milioane lei (26,4 milioane euro) aferente lunii august si 3,85 milioane lei (circa 1 milion euro), care reprezinta restante din lunile anterioare. Valoarea medie pe asigurat a fost de 8,04 euro.

In clasamentul fondurilor cu cei mai bine platiti clienti, pe primul loc ramane ING Fond de Pensii, care are participanti cu un venit mediu de 435 euro, urmat indeaproape de AIG, cu un salariu mediu de 432 euro. Pe locul trei se afla BRD (397 euro), urmatoarele locuri fiind ocupate de Bancpost (381 euro), Aviva si BCR, fiecare inregistrand un venit mediu pe participant de 377 euro.

Pe piata pensiilor private obligatorii vor ramane 13 jucatori dupa incheierea fuziunii intre BCR Fond de Pensii si Omniasig Pensii.

La sfarsitul lunii septembrie, grupul Banca Comerciala Romana (BCR), care controleaza al optulea jucator pe piata pensiilor private obligatorii (pilonul II), a anuntat ca s-a inteles cu actionarii administratorului Omniasig Pensii pentru preluarea acestuia. Valoarea Omniasig Pensii a fost estimata la circa 13-13,5 milioane euro.

In acest an, 2% din contributia totala de 9,5% pentru asigurarile sociale pe care o plateste fiecare angajat va ajunge in administrare privata. Ponderea va creste anual cu cate o jumatate de punct procentual, pana la atingerea nivelului de 6% aplicat venitului lunar brut, intr-un interval de opt ani.

Salariatii cu varsta de pana la 35 de ani intra automat in sistemul pensiilor private obligatorii (pilonul II), in timp ce pentru angajatii cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, participarea la pilonul II este optionala.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri