Banca Romaneasca vrea sa reduca dobanzile la imprumuturi, dupa ce incetinirea puternica a creditarii din ultimele luni a facut banca sa-si rateze tinta pe active, care se vor plasa, la finalul anului, cu 6,7% sub nivelul propus.
Astfel, la sfarsitul lunii decembrie 2008, volumul activelor Bancii Romanesti va ajunge la 2,8 miliarde euro, in locul nivelului prognozat la inceputul anului, de 3 miliarde euro.

“Prognoza mea e ca bancile vor trebui sa se regleze pentru a nu avea multe credite neperformante. Noi ne vom regla dobanzile la un nivel la care credem ca oamenii vor putea plati, in ciuda costului mare de finantare”, a spus directorul general al bancii, Andreas Maragkoudakis (foto), citat de NewsIn.

Si Volksbank Romania va cobori, incepand cu luna februarie, dobanzile pentru creditele ipotecare in euro, cu 1 - 1,5 puncte procentuale, a spus presedintele bancii, Gerald Schreiner.

Totodata, directorul Bancii Romanesti estimeaza ca, in 2009, rata creditelor neperformante va ajunge pana la 7% pe creditele de nevoi personale si pana la 3% pe creditele ipotecare la nivelul intregului sistem bancar.

“Este un semn de intrebare daca oamenii vor putea sa isi plateasca anul viitor datoriile catre banci, insa vor fi unele persoane care nu vor putea face fata”, a mai spus Maragkoudakis.

El a afimat ca, la sfarsitul anului, volumul de credite va fi de aproximativ 2 miliarde euro, in crestere cu 54% fata de finalul snului trecut. Portofoliul de imprumuturi al Bancii Romanesti a crescut insa mai putin fata de tinta de 2,3 miliarde euro, anuntata la inceputul anului.

“Creditarea a incetinit mai ales in noiembrie, octombrie fiind o luna destul de buna. In noiembrie am fost chiar pe minus fata de luna anterioara, din cauza noilor reguli impuse de banca centrala si din cauza dobanzilor ridicate. In plus, oamenilor le este frica sa mai contracteze un imprumut”, sustine Maragkoudakis.

Banca Romaneasca a realizat teste de stres pentru cazul in care cursul de schimb va urca peste nivelul de 4 lei/euro in perioada urmatoare, dar considera ca aceasta depreciere nu ar aduce probleme semnificative in rambursarea creditelor de catre clientii bancii, a mai spus directorul subsidiarei romanesti a National Bank of Greece (NBG).

El a adaugat ca banca ar putea refinanta creditele acordate in franci elvetieni, transformandu-le in imprumuturi in euro, “in functie de cum vor evolua conditiile din piata”. Banca Romaneasca a renuntat, din octombrie, la acordarea de credite in aceasta valuta.

Cresterea pe depozite a fost sub estimari

Ultimul trimestru al acestui an a adus, pentru Banca Romaneasca si o crestere sub asteptari pe segmentul de depozite, a mai spus directorul bancii.

Maragkoudakis estimeaza un avans cu 18% al depozitelor in acest an fata de volumul de la finalul anului trecut, pana la 750 milioane euro, "in conditiile in care, in prezent, portofoliul bancii pe segmentul depozitelor a ajuns la 743 milioane euro".

“Problema e ca oamenii au mai putini bani, deci depozitele, la nivelul intregii piete, nu pot creste foarte mult”, a mai spus el.

Banca Romaneasca este detinuta in proportie de 88,86% de catre NBG, cel mai mare grup bancar elen, iar Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) are o participatie de 10,18%.

National Bank of Greece mai controleaza in Romania, in afara de Banca Romaneasca, si companiile ETEBA Romania, Societatea de Asigurare-Reasigurare Eleno-Romana Garanta si Eurial Leasing.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri