Banca Centrala poate adopta o serie de masuri pentru a descuraja iesirile de capital in Romania dupa liberalizarea depozitelor in lei constituite de nerezidenti. Avand in vedere nivelul dobanzilor practicate pe piata autohtona la depozitele in lei, multi nerezidenti vor fi tentati de profiturile pe care le pot obtine constituind depozite in moneda romaneasca. Banca Nationala ar putea recurge la metoda utilizata de Chile introducerea obligativitatii constituirii de catre nerezidenti a unui depozit colateral echivaland cu un anumit procent din suma investita in Romania. In cazul in care un nerezident investeste in Romania un anumita suma ar putea fi obligat sa constituie un depozit colateral la BNR, valoarea acestuia reprezentand un anumit procent din suma investita. La acest depozit nu ii va fi platita dobanda, iar in cazul retragerii sumei investite inainte de un termen stabilit va pierde banii depozitati la banca centrala.

O alta posibilitate de a limita intrarile de bani "fierbinti este o piata valutara duala, cu cursuri de schimb separate poentru operatiunile comerciale si pentru cele financiare.

"Uniunea Europeana este alergica la restrictii administrative; privind la Uniune, e mai bine sa ne gandim la metode economice si nu la metode administrative, ne-a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu. In mod similar, consultantul financiar Bogdan baltazar, apreciaza ca cea mai buna metoda de aparare de fluxurile financiare speculative este o "performanta buna a economiei si a echilibrelor economice.

Impozite de zece ori mai mari

O alta masura anuntata de reprezentantii Executivului ar putea contribui la diminuarea fondurilor speculative. Impozitele pe veniturile obtinute din dobanzi, actiuni si tranzactii imobiliare vor creste, de la 1 aprilie, la 10% fata de numai 1% in prezent.

Serbanescu: Vor scadea depozitele

"Va scadea volumul depozitelor constituite de populatie, ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu. El a adaugat insa ca populatia nu va avea prea multe opitiuni pentru a-si pastra banii. "Vor face depozite insa numai pentru a proteja fizic banii, nu pentru a obtine randament, a afirmat Serbanescu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri