Daca in tarile Uniunii Europene ponderea produselor de economisire-creditare in sistem colectiv pentru domeniul locativ a ajuns sa reprezinte 30% din totalul creditelor ipotecare din sistemul bancar al tarilor respective, in Romania, acest produs este inca la inceput de drum. In plus, totalul creditelor ipotecare din Romania sunt la un nivel scazut, ponderea lor ajungand la numai 15%-16% din totalul creditelor acordate de sistemul bancar, potrivit unei analize facute de Petre Tulin, presedintele HVB Banca pentru Locuinte.

Sistemul mentionat presupune existenta unei perioade minime de economisire, dupa care banca acorda un credit cu dobanda fixa, mai mica decat dobanzile din sistemul bancar. De asemenea, pe durata economisirii, statul plateste o prima, care initial a fost de 30% din depunerile anuale; in prezent, cuantumul acesteia a fost stabilit la o suma anuala cuprinsa intre 120 si 150 de euro, in functie de situatia contractantului. Dupa terminarea perioadei de economisire, contractantul poate accesa un credit cu destinatie locativa si dobanda mult mai mica decat cele existente pe piata la ora actuala, pe o perioada usor mai mare decat cea alocata economisirii. Avantajele acestor tipuri de produse constau in faptul ca economisirea si creditarea se fac in lei si eludeaza riscul valutar, iar pe termen mediu si lung, aceste tipuri de investitii se pot dovedi avantajoase.

La ora actuala, sistemul bancar romanesc s-a imbogatit cu o noua banca specializata in aceasta directie, HVB pentru Locuinte. Din iunie 2004, Raiffeisen Banca pentru Locuinte a fost singurul actor pe piata economisirii-creditarii in sistem colectiv pentru domeniul locativ. In august 2003, LBS Bayerische Landesbausparkasse din Germania a incercat sa intre pe piata impreuna cu CEC, dar contractul a fost suspendat.

Erste Bank din Austria doreste, de asemenea, sa functioneze pe piata romaneasca de profil si spera ca biletul de intrare va fi CEC, in cazul in care va fi desemnat castigator are la privatizarea institutiei. In afara HVB, bancile universale romanesti s-au gandit sa atace, la randul lor, aceasta piata, prin produse specializate. Primul exemplu in acest sens il constituie produsul Multiplan, lansat de BRD Groupe Socit Gnrale, care are de asemenea o perioada de economisire si una de creditare. Diferenta este ca Multiplan se poate contracta si in lei si in euro, iar destinatia sa este multipla.

Toate aceste produse au ca destinatie persoanele cu venituri mici si medii, care vor sa-si puna la punct un plan de viitor pentru achizitionarea sau constructia unei locuinte. Tocmai din aceasta cauza, creditele mai ieftine vor fi distribuite de cele doua banci specializate si in zone in care creditele bancare nu au ajuns inca. Este vorba de zona rurala si de micile orase unde nu au fost inca accesate aceste tipuri de credite. Pentru a ajunge la acest obiectiv, Raiffeisen Banka pentru Locuinte a apelat la un parteneriat cu Posta Romana, care are 7.000 de unitati, din care aproximativ 1.100 sunt informatizate. La randul sau, HVB pentru Locuinte a semnat un parteneriat cu Creditcoop, care are circa 141 de unitati pentru vanzarea produselor sale.

Avantajele acestor produse rezida in de dobanzile preferentiale la lei si in faptul ca pot fi accesate si de persoane cu venituri mici si medii. In plus, este o sansa ca fondul locativ din Romania sa fie imbunatatit si reinnoit. Trebuie mentionat ca doar 3% din fondul locativ existent la ora actuala pe piata romaneasca este dat in folosinta dupa anul 1990.

Experienta altor tari arata ca acest sistem este o sursa accesibila pentru persoanele cu venituri medii si sub medie, iar patrunderea acestui sistem se impune si in Romania.

Petre Tulin, presedinte HVB pentru Locuinte


Cum planifici viitoarea casa

Raiffeisen Banca pentru Locuinte ofera 3% dobanda pentru economii in lei si 6% pentru credit. Valoarea creditului este de 100% din valoarea economiilor realizate. Perioada maxima de derulare a unui contract de economisire-creditare pentru spatiul locativ este de aproximativ 12 ani.

HVB pentru locuinte ofera 3% dobanda la economii in lei si 6% la credit. Valoarea creditului este de 150% din valoarea economiilor realizate. Perioada maxima de derulare a unui contract pentru spatiul locativ este de 11 ani.

BRD Groupe Socit Gnrale ofera dobanda de 3% pe an pentru economiile in euro si 4% pentru cele in lei si de 6% pentru un credit in euro si 8% pentru unul in lei. In cazul contractarii unui credit ipotecar dupa perioada de economisire, banca acorda un bonus de 3000 de euro.






Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri