UniCredit Tiriac Bank a lansat o gama de produse bancare destinate proiectelor care beneficiaza de fonduri europene nerambursabile, prin care clientii bancii vor putea accesa fonduri UE din Programul National pentru Dezvoltare Rurala (PNDR)
UniCredit Tiriac vizeaza 5% din finantarile acordate de catre banci proiectelor care vor fi implementate in 2009, a declarat Marius Radu, specialist fonduri UE in cadrul intitutiei financiare.

„In 2008 au fost acordate finantari in valoare de 1,5 miliarde de euro proiectelor cu fonduri nermabursabile, anul acesta asteptam cel putin tot atat, insa estimam o cota de 5% din finanatrile acordate de catre banci proiectelor care vor fi implementate in 2009”, au spus oficialii bancii.

In acest sens, UniCredit Tiriac Bank a lansat patru tipuri de produse dedicate accesarii fondurilor europene nerambursabile, respectiv o scrisoare de garantie bancara pentru avansul de la autoritati, un credit punte, un credit de investitii si o facilitate de finantare pe termen scurt.

Scrisoarea de garantie bancara este necesara incasarii avansului de la autoritati, iar valoarea scrisorii poate acoperi 100% sau 110% din avans, in functie de programul operational in care se incadreaza proiectul.

Durata maxima de implementare a unui proiect variaza intre 24 si 36 de luni, in functie de program, masura, domeniu major de interventie, operatiune si specificul proiectului.

Apoi, creditul punte asigura necesarul de finantare pana la momentul incasarii sumelor nerambursabile si acopera pana la 100% din finantarea nerambursabila. Pentru rambursarea creditului punte, banca poate acorda, in functie de proiect, o perioada de gratie de pana la 120 de zile dupa finalizarea acestuia. Din costul total al unui proiect, clientul beneficiar trebuie sa acopere in totalitate co-finantarea cheltuielilor eligibile, precum si cheltuielile neeligibile.

Creditul pentru investitii se poate acorda de sine statator sau concomitent cu creditul punte si poate asigura cofinantarea a pana la 75% din cheltuielile eligibile.

Facilitatea pe termen scurt asigura sursele de finantare necesare pentru achizitiile din proiect, mai ales pentru plata TVA, taxa considerata cheltuiala neeligibila in mod frecvent.

In prima faza de implementare, clientii bancii vor putea accesa fonduri UE prin masurile 121, 123, 312, 313 din Programul National pentru Investitiile in Agricultura si Dezvoltare Rurala (PNDR) pentru intervalul 2007-2013.

"Pana la sfarsitul anului vom introduce produse dedicate proiectelor care se incadreaza in Programul Operational Sectorial "Cresterea Competitivitatii Economice", ce sprijina si imbunatatirea eficientei energetice, inclusiv producerea de energie regenerabila", a declarat presedintele executiv al bancii, Rasvan Radu.

Printre proiectele ce pot beneficia momentan de finantare nerambursabila se numara modernizarea fermelor agricole (vegetale si zootehnice), cele incadrate in industria de procesare agroalimentara si in industria usoara, activitatile mestesugaresti, serviciile pentru populatia rurala, sprijinirea turismului rural, dar si alte tipuri de proiecte.

Programul este finantat din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si din fonduri de la bugetul de stat. Clientii bancii pot apela si la produsele de trezorerie destinate acoperirii riscului valutar rezultat din diferentele de curs de schimb ce apar in diferite momente de aplicare a proiectului.

Banca poate prelua solicitari de cofinantare a proiectelor ce beneficiaza de fonduri nerambursabile, atat inainte de depunerea proiectului, pentru a identifica produsele bancare optime si pentru a elabora o structura individuala de finantare ce poate fi folosita in exprimarea fluxului de numerar din documentatia proiectului, cat si dupa aprobarea proiectului si semnarea contractului cu autoritatile pentru stabilirea structurii de finantare pe perioada implementarii.

Pana la aceasta data, UniCredit Tiriac Bank a finantat zeci de proiecte pe programele deja derulate in timp, dupa cum a spus Gabriel Jeflea, director retea corporate in cadrul bancii

El a spus ca in ultimele doua luni solicitarile de finantare pentru astfel de proiecte au crescut "foarte mult".

„Grupul sprijina clientii din Romania prin Centrele Europene de Competenta, acestea fiind specializate in accesarea finantarilor europene cumuland know-how-ul din tari precum Bulgaria, Republica ceha, Tarile Baltice, Ungaria, Croatia, Polonia, Slovenia, Slovacia si Serbia”, a detaliat Jeflea.

Centrele colecteaza si analizeaza informatii despre structurile si fondurile comunitare, acorda sprijin retelei de vanzari a bancii din multe tari si impreuna cu consultanti externi pentru consilierea clientilor cu privire la modul de accesare a fondurilor europene (programe operationale, axe prioritare, sesiuni de depunere a proiectelor deschise).

Apoi, verificarea eligibilitatii clientilor si a proiectelor propuse pentru accesarea fondurilor europene, elaboreaza structuri de finantare pentru proiectele propuse, structureaza aplicatiile necesare accesarii fondurilor si de asemenea incheie si monitorizarea tranzactiile.

Totodata, centrele mentin relatia cu reprezentantii locali ai autoritatilor europene, cu autoritatile nationale centrale si locale responsabile de accesarea fondurilor europene in respectivul stat, cu camerele de comert, precum si cu reprezentantii biroului UniCredit din Bruxelles (care asigura legatura cu institutiile comunitare), potrivit celor declarate de catre Jeflea.

Astfel, la nivelul Uniunii Europene, rata de programare 2007-2013 prevede prin intermediul instrumentelor structurale un sprijin comunitat total pentru Romania, de aproximativ 27,5 miliarde de euro.

Instrumentele structurale sunt reprezentate de cinci fonduri europene - Fondul European de Dezvoltare Regionala (PEDR), Fondul Social European (FSE), Fondul de Coeziune (FC), Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurala (FEADR) si Fondul European pentru Perscuit (FEP).

La acest instrument se vor adauga aproximativ 6 miliarde euro din bugetul national, a adaugat Marius Radu.
UniCredit Tiriac Bank face parte din UniCredit Group, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, si are in prezent circa 600.000 clienti. Banca avea la finalul anului trecut o retea de 242 de unitati si 3.236 de angajati.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri