Masurile BNR pentru temperarea creditului in valuta au declansat un razboi al declaratiilor. Bancherii isi exprima mai mult sau mai putin voalat nemultumirea.
Conducatorii bancilor comerciale, indeosebi ale celor care si-au depasit plafonul de 300% din fondurile proprii impus de BNR ca limita pentru creditele in valuta, sustin ca nu pot muta rapid creditele din euro sau dolari pe lei. Mai mult, acestia spun ca BNR ia masuri administrative, iar raspunsul pietei va fi contrar asteptarilor.

Se incurajeaza economiile in valuta

Mai multe banci au redus dobinzile la depozitele in lei, care au scazut in unele cazuri sub cele la valuta. Bancherii sustin ca o astfel de masura este inevitabila in conditiile in care exista foarte multi lei pe piata.

Unul dintre efectele noilor reglementari ale bancii centrale este reducerea puternica a dobinzilor la lei. Si daca vorbim de o dobinda la depozite de 4-5% intr-o economie in care inflatia este de 7%, vorbim clar de dobinzi real negative. Mi-e teama ca asta va duce la un grad sporit de economisire in valuta sau la o crestere a consumului. Adica exact ceea ce BNR doreste sa evite. Parerea mea este ca BNR a luat o masura administrativa, care va avea efect contrar celui dorit. Bancherii din cadrul BNR sint obisnuiti sa ia masuri de ordin administrativ, dar socoteala din birou nu se potriveste cu cea din piata, sustine presedintele Raiffeisen Bank.

La fel de nemultumit se declara si presedintele Banc Post, o alta banca nevoita sa sisteze temporar acordarea de imprumuturi in valuta. Prin normele de limitare a creditului in valuta sint avantajate bancile lenese, care nu au avut o activitate intensa pe partea de creditare. Clientii solicita tot credite in valuta, numai ca de la alte banci, spune Mihai Bogza.

Referirea este clara la BCR sau BRD, banci care pot in continuare sa acorde imprumuturi in valuta.

BNR nu crede in avertismentele bancherilor

Potrivit lui Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, avertismentele bancilor comerciale nu se vor regasi in realitate.

Este adevarat ca nu toate calculele din birou se potrivesc cu piata, dar atentie, e valabil si pentru bancherii care fac declaratii in aceste zile tot din birou. Dintre avertismentele lor, putine se vor regasi in realitatea pietei. Acesta spune ca BNR nu si-a dorit atit limitarea creditului in valuta, cit limitarea riscului de sistem.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri