Cursul de schimb s-a stabilizat in apropiere de 4,21 lei/euro la finalul sedintei de ieri, dupa o scurta apreciere la mijlocul zilei, pe o piata linistita, care a evoluat in ton cu regiunea, pe fondul intaririi dolarului.
Leul era cotat cu 4,2040 unitati/euro in debutul sedintei, dar primele tranzactii ale zilei au urcat cursul de schimb la 4,2195 lei/euro. La mijlocul zilei, leul s-a intarit usor pentru scurt timp, pentru ca la finalul sedintei sa revina la cotatii de aproximativ 4,21 unitati/euro. La 16:00, bancile cumparau un euro cu 4,2110 lei si il vindeau cu 4,2260 lei, potrivit NewsIn.

In regiune, valutele emergente au inregistrat o evolutie similara cu cea a leului. Astfel, forintul a pierdut teren in prima faza de la 268,4 la 270,9 unitati/euro si, dupa o usoara intarire, moneda ungureasca a revenit la cotatii de aproximativ 270 unitati/euro, Zlotul s-a depreciat in primele tranzactii ale zilei de la 4,18 la 4,2075 unitati/euro, dar in jurul pranzului s-a scumpit usor, pentru ca la finalul zilei, cursul sa urce din nou in apropiere de 4,20 zloti/euro.

La cursul de referinta afisat de banca centrala, leul s-a depreciat cu peste 1 ban (0,3%), pana la 4,2138 lei/euro, fata de sedinta precedenta, cand BNR a anuntat un curs de referinta de 4,2012 lei/euro, nivel minim din 1 iulie. Fata de dolarul american, cursul de referinta al BNR a urcat miercuri cu trei bani si jumatate (1,20%), la 2,9791 lei/dolar.

Pe piata internationala, moneda americana s-a intarit aproape constant, de la cotatii de aproape 1,42 unitati/euro la 1,4090 dolari/euro. La 16:00, ora Romaniei, euro era cotat cu 1,4114 dolari.

Banca centrala a injectat miercuri in piata bancara 5,529 miliarde lei (1,3 miliarde euro), printr-o operatiune de tip repo cu scadenta pe 28 august, la o dobanda egala cu cea de politica monetara, de 9% pe an. La operatiunea de miercuri au participat 14 banci.

Licitatia Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a avut loc in conditiile in care luni, 27 iulie, iesisera din piata 5,923 miliarde lei, ca urmare a scadentei operatiunilor repo efectuate de banca centrala in urma cu o luna. Tot luni a ajuns la scadenta si o operatiune de reverse repo efectuata de BNR in urma cu o saptamana, dar suma depozitului care a intrat in piata a fost de numai 219,2 milioane lei.

Dupa licitatia de miercuri, dobanzile la depozitele pentru o zi (de tip overnight) din piata monetara au coborat usor, de la 9,5-10% pe an la 8,75-9,25% pe an, incadrand dobanda cheie, de 9% pe an.

Banca Nationala a Romaniei afisase miercuri dimineata un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 9,40% pe an, usor mai ridicat decat cel din sedinta anterioara, de 9,32%, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda urcase usor la 9,90%, de la nivelul de marti, de 9,82% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri