-- Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea, spune ca bancherii incearca sa modifice legea privind organizarea si functionarea Departamentului National Anticoruptie (fostul PNA), pentru a elimina \"o anomalie\" : articolul 10 considera incelcarea legii, deopotriva cu incalcarea normelor interne de creditare, caz penal, sanctionandu-l cu inchisoare de la 3 la 15 ani.
"Ne putem gasi in fata unor cazuri precum lipsa unei vize din partea unui evaluator, sau a juristului, care sa sanctioneze penal. Nu inseamna ca vrem sa incalcam legea, insa e inadmisibil ca o greseala operationala sa fie pusa la acelasi nivel cu una penala", spune Ghetea. El admite ca demersul bancherilor intervine intr-un moment dificil, cand "toata lumea doreste sa lupte impotriva coruptiei". De asemenea, ARB intentioneaza sa impuna modificarea legii privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, pentru a urgenta deblocarea tranzactiilor considerate, dar ulterior dovedite a nu fi suspecte.

"Sunt situatii in care bancile merg la Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor si raporteaza o tranzactie care li se pare suspecta. De obicei, Oficiul blocheaza tranzactia. Problema este ca o blocheaza prea mult timp, iar clientul bancii poate pretinde daune", spune Ghetea. In prezent aceasta modificare se afla pe rol la Ministerul Finantelor. Ghetea spune ca ar trebui redusa contributia bancilor la Fondul de garantare a depozitelor, situat la 0,6% pentru 2005 si stabilit de BNR la 0,5% pentru 2006. "Vrem ca acest procent sa fie mai mic. Lucram cu consultanti externi si credem ca am gasit niste solutii - ramane de vazut in ce masura BNR va fi de acord", spune Ghetea. Seful ARB sustine ca sistemul electronic de plati va trebui sa includa si instrumentele de debit, nu doar cele de credit, in acest sens avand loc discutii cu reprezentantii bancii centrale.

El a adaugat ca BNR trebuie sa rezolve cat de curand posibil problema rezervelor obligatorii si pe cea a masurilor de temperare a creditarii.

Christos Gortsos, secretar general al Asociatiei Bancilor Elene, a sustinut totodata importanta crearii unei institutii similare Avocatului poporului, insa in plan fincanciar (ombudsman financiar), care poate reprezenta exclusiv populatia si bancile in conflicte ce apar in urma unor diverse tranzactii. Gortos sustine necesitatea implementarii unui sistem de plata pan-european, precum si a comunicarii regionale dintre institutiile de supraveghere a datornicilor (Birouri de Credit).

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri