Leasingul operational este un produs relativ nou pe piata romneasca, avantajele acestuia fiind prea putin cunoscute de companiile-client. Eliminarea costurilor, dar si reducerea timpului alocat managementului flotei de masini sunt principalele argumente in lupta cu leasingul financiar sau creditul bancar.
Aflat cu mult in urma concurentilor sai, leasingul operational incearca, incet-incet, sa prinda si pe piata romaneasca. Chiar daca pana in prezent firmele de leasing ofereau si acest serviciu, nu existau totusi companii specializate. De curand, situatia s-a schimbat prin lansarea companiilor New Kopel si ALD Automotive, singurele firme specializate in managementul flotei auto. De altfel, New Kopel, avand ca partener media Saptamana Financiara, va organiza, marti, 29 noiembrie, seminarul Operational leasing - Best car fleet management solution.

La inceput de drum

Principala provocare a acestor companii este de a populariza in randul firmelor romanesti avantajele acestui produs, dat fiind faptul ca, in momentul de fata, leasingul operational este prea putin cunoscut de publicul-tinta. Leasingul operational constituie, in primul rand, o solutie de externalizare, prin care clientii predau toate sarcinile legate de managementul flotei de masini firmelor de leasing. Una din principalele diferente dintre cele doua tipuri de leasing este data de faptul ca, in cazul celui operational, clientul nu cum-para masina, ci o inchiriaza pe o perioada determinata. De altfel, si in Codul Fiscal leasingul operational este definit in opozitie cu leasingul financiar, reprezentand acel contract de leasing care nu indeplineste nici una dintre conditiile contractului de leasing financiar.

Fara batai de cap

Pentru o firma care apeleaza la leasingul operational, avantajele constau atat in reducerea costurilor legate de flota de masini, cat si a timpului alocat pentru intretinerea acesteia. Astfel, prin plata unei rate lunare fixe, compania respectiva evita sa blocheze un capital substantial, prin eliminarea avansului, dar si cheltuielile neprevazute ce apar in cazul unui accident. In plus, tot ceea ce este legat de asigurari, contacte cu furnizori, garaje sau companii de asistenta ramane in grija firmei de leasing, compania-client reducand substantial timpul alocat managementului flotei auto.

In plus, trebuie mentionat ca in cazul leasingului operational bunul ramane inregistrat in contabilitatea firmei de leasing, aceasta fiind de asemenea responsabila cu inregistrarea si deducerea amortizarii. De cealalta par-te insa, ratele de leasing, reprezentand chiria, vor fi putea fi deduse de client.

Servicii oferite

- Asigurare integrala
- Autoturism de schimb
- Intretinere completa
- Taxa de drum achitata anual
- Toate licentele si testele necesare achitate
- Asistenta tehnica de urgenta oferita 7 zile din 7, 24 de ore din 24, in toata tara
- Schimbarea anvelopelor si a bateriei (ca rezultat al uzurii si al distrugerii)
- Sofer suplimentar

Deschizatori de drumuri

Cu o experienta de noua ani in domeniul leasingului operational, New Kopel a inceput sa opereze si pe piata din Romania. New Kopel LTD este cea mai mare companie de leasing operational din Israel, avand peste 2.000 de clienti, o cota de piata de aproximativ 33% si fiind cotata la Bursa de Schimb din Tel Aviv. New Kopel face parte din Shlomo Group, care detine si controleaza companii din diverse domenii: industria auto (inchirieri auto, leasing, vanzari auto, service de tinichigerie, reparatii ce tin de mecanica si asistenta tehnica pentru urgente), infrastructura, santiere navale, proprietati imobiliare. Celalalt actor, ALD Automotive, este una dintre companiile-lider pe piata europeana a leasingului operational. ALD Automotive este o filiala detinuta de BRD Groupe Socit Gnrale si ALD International. Cu o experienta de peste 40 de ani de activitate in domeniul leasingului operational, ALD Automotive va colabora pe piata romaneasca cu BRD, a doua banca din sistem.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri