Banca Nationala a afisat un curs de referinta de 4,3523 lei/euro - un nou minim istoric pentru moneda nationala, dupa ce luni s-a atins un prim minim istoric la un curs de 4,3257 lei/euro dupa cotatia-record din 22 ianuarie 2009, cand BNR afisase un curs de referinta de 4,3127 lei/euro.
Banca centrala a afisat un curs de referinta de 4,3523 lei/euro, cu 0,61% mai mult decat luni, sau 2,66 bani. In acelasi timp, leul a scazut si in comparatie cu dolarul, cu 2% sau 7,01 bani, la 3,5697 lei/dolar.

Dealerii sustin ca leul ar mai putea scadea, desi, astazi, a fost tranzactionat in crestere pe volume mari, pe piata interbancara. Chiar daca nu exista o legatura directa cu evolutia altor monede din regiune, leul ar trebui sa-si reia tranzactionarea in tandem cu acestea in curand, insa, atat timp cat nu va exista un raspuns clar din partea FMI, moneda nationala s-ar putea sa atinga noi minime.

Nivelul la care ar putea interveni BNR in piata ca sa sustina leul depinde de calculele pe care si le-a facut institutia cu privire la evolutia inflatiei dupa majorarea taxelor si impozitelor, cu precadere a TVA, de la 19% la 24%, au mai spus dealerii.

"Piata a fost lasata libera pe finalul lunii iunie de catre Banca Nationala. Asa se manifesta o piata libera", spune Nicolae Chidesciuc, economist-sef al ING Bank.

"Multa lume asteapta decizia de vineri a FMI. Cred ca derapajul se va opri si BNR isi va intra in drepturi", spune consultantul financiar Bogdan Baltazar, potrivit NewsIn.

Si monedele din regiune au avut tendinte de depreciere fata de euro
. Astfel, zlotul s-a tranzactionat initial de la 4,1483 la 4,10 zloti/euro, dupa care a pierdut teren pana la 4,1245 zloti/euro. La randul ei, moneda ungara a scazut cu 0,44% la 287 forinti/euro la jumatatea zilei, dupa ce castigase teren pana la 286,30 forinti/euro.

In piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au crescut usor, incadrand rata dobanzii de politica monetara, de 6,25% pe an.
Astfel, in prima parte a zilei de marti, BNR a afisat un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 5,96%, in crestere fata de nivelul de 5,84% pe an inregistrat luni, iar pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a urcat la 6,46%, de la 6,34% in sedinta precedenta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri