Posibilele efecte inflationiste de runda a doua din majorarea TVA de la 19 la 24%, incertitudinile privind efectele masurilor de consolidare fiscala si situatia curenta de pe scena sociala si politica interna impun o politica monetara prudenta, potrivit CA al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
"Perspectivele pe termen scurt indica existenta unor riscuri privind evolutiile preturilor administrate si ale preturilor volatile ale produselor alimentare in context sezonier si al efectului de baza, precum si persistenta incertitudinilor privind efectele masurilor de consolidare fiscala, ceea ce, in contextul situatiei curente de pe scena sociala si politica interna, reclama pastrarea unei atitudini prudente a politicii monetare in vederea ancorarii ferme a anticipatiilor inflationiste", se arata in comunicatul Consiliului de Administratie (CA) al Bancii Nationale, citat de Mediafax.

Banca centrala a decis mentinerea dobanzii de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si in valuta la 15% si, respectiv, 25%.

CA noteaza ca BNR ramane ingrijorata de posibilitatea manifestarii unor efecte semnificative de runda a doua ale majorarii TVA, desi cresterea ratei anuale a inflatiei a fost marginal inferioara valorii proiectate in cadrul celui mai recent exercitiu de prognoza, reflectand un grad relativ mai redus de transferare a majorarii cotei TVA asupra indicelui preturilor de consum, in conditiile persistentei deficitului de cerere.

"Reluarea procesului de dezinflatie in vederea atingerii tintelor de inflatie pe termen mediu si asigurarea unei cresteri economice sustenabile depind in mod esential de implementarea ferma a mixului de politici macroeconomice si a reformelor structurale, conform angajamentelor asumate in cadrul aranjamentului multilateral de finantare externa cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii financiare internationale", se mai spune in comunicat.

Banca centrala mentioneaza ca analiza indicatorilor macroeconomici releva totodata continuarea cresterii alerte a exporturilor, repercutata si la nivelul fluxurilor importurilor de completare, alaturi de dinamica pozitiva a productiei industriale, dar si ramanerea in teritoriul negativ a evolutiilor anuale ale indicatorilor relevanti pentru evolutia cererii interne.

"In plan monetar, se constata prelungirea dinamicii anuale reale negative a creditului acordat sectorului privat in conditiile unor evolutii divergente ale componentelor sale in lei si in valuta, precum si cresterea rapida in continuare a creditului guvernamental", precizeaza BNR.

CA al BNR a reiterat ca banca centrala urmareste gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar si monitorizeaza cu vigilenta evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin utilizarea adecvata a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea si mentinerea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare.

Decizia bancii centrale a fost anticipata de analisti, care au aratat ca prudenta va fi cuvantul de ordine pana cand situatia economica va fi mai clara si vor disparea presiunile inflationiste.

La sedinta precedenta, din 4 august, Consiliul de Administratie a decis sa mentina dobanda de politica monetara la minimul istoric de 6,25%, precum si ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 15%, si in valuta, la 25%. Banca centrala a scazut rata dobanzii in primele patru sedinte de politica monetara din acest an, de la 8% la 6,25%, dar a mentinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta.

Pana la sfarsitul anului, CA al BNR a mai programat inca o sedinta de politica monetara, in data de 2 noiembrie, iar prima sedinta de politica monetara din 2011 este programata pentru data de 5 ianuarie.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri