Noul Consiliu European pentru Riscuri Sistemice (CERS) ar putea presa statele est-europene sa inaspreasca regulile de acordare a imprumuturilor in valuta care pun in pericol stabilitatea economica a intregii regiuni, au declarat oficiali din sectorul bancar, citati de Bloomberg.
Consiliul, intrunit joi pentru prima oara, a fost creat de Uniunea Europeana pentru identificarea potentialelor riscuri din sistemul financiar si este prezidat de presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, arata Mediafax.

"Problema reprezinta o prioritate a Consiliului. Acest lucru va arata ca este vorba de o problema sistemica, la nivel regional", a afirmat intr-un interviu Piroska Nagy, director in Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD).

Nagy conduce o campanie a BERD de promovare a imprumuturilor in monede locale.

Autoritatile de reglementare au incercat sa descurajeze creditarea in valuta dupa ce acestea au adus unele tari in pragul falimentului, in timpul crizei creditelor.

Aceste imprumuturi ofera dobanzi mai mici, in statele emergente, dar pot conduce la cresterea ratelor in cazul devalorizarii monedelor locale, asa cum s-a intamplat in Ungaria, Polonia, Romania si Ucraina.

In Ungaria si Polonia, aproape doua treimi din totalul imprumuturilor ipotecare erau im franci elvetieni sau euro, la sfarsitul lui septembrie, potrivit UniCredit.

In Romania, 94% din ipoteci sunt in euro.

Guvernatorul bancii centrale poloneze, Marek Belka, care a declarat ca este pregatit sa ia masuri brutale pentru tinerea sub control a creditelor in valuta, a fost numit in conducerea Consiliului pentru riscuri sistemice.

Imprumuturile in valuta sunt un exemplu bun pentru problemele pe care le poate rezolva CERS, a declarat Harald Ettl, seful autoritatii austriece de reglementare a sectorului financiar, FMA, si membru in conducerea Consiliului.

Trichet a refuzat sa mentioneze problemele de care se va ocupa Consiliul.

Cele mai mari institutii de credit din Europa de Est sunt UniCredit, Erste Group si Raiffeisen Bank International.

Problema din Europa de Est este amplificata de faptul ca si austriecii prefera imprumuturile in valuta.

Unic in Europa de Vest, aproape o treime din datoriile totale ale austriecilor, in valoare de 37 de miliarde de euro, sunt in alte monede decat euro, in special in franci.

Banca centrala din Austria a interzis in 2008 acordarea unor noi imprumuturi in franci, catre persoane care nu beneficiaza de suficienta protectie.

BCE, BERD si FMI promoveaza imprumuturile in moneda locala, in estul Europei, rezultatele fiind mixte.

Guvernul ungar a interzis anul trecut creditele in valuta, dar masura a fost criticata de FMI pentru ca risca sa provoace o noua criza a creditelor, in special pentru ca a coincis cu introducerea unei taxe speciale pentru banci.

"Interzicerea imprumuturilor in valuta nu este o solutie, poate avea consecinte nedorite", a declarat Anne-marie Gulde-Wolf, consilier la FMI.

Autoritatea de reglementare a sectorului financiar din Polonia a inasprit regulile de acordare a creditelor ipotecare in valuta, dar acest fapt nu a descurajat cererea.

Banca centrala a anuntat luna trecuta ca este justificat sa ia in considerare interzicerea acestora.

In Romania, creditele ipotecare in euro beneficiaza de sprijin guvernamental prin programul Prima Casa.

Chiar daca noile imprumuturi in valuta pot fi oprite, multe state se vor confrunta cu scaderea lenta a acestui tip de credite ipotecare, ceea ce va mentine riscurile pentru banci, clienti si state.

Autoritatea de reglementare din Ungaria a recomandat bancilor in aceasta luna ca cel putin sa schimbe creditele in franci in unele in euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri