Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria (FMA) investighează Raiffeisen Bank International (RBI) pentru probleme privind combaterea spălării banilor, a anunţat grupul bancar austriac, scrie Reuters.

Investigaţia se concentrează pe aşa numitele reguli de "cunoaştere a clientului", menite să prevină spălarea banilor. Anunţul vine într-un moment în care RBI, cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia, este de asemenea investigată de Biroul de control al activelor străine al Departamentului Trezoreriei SUA (OFAC). Grupul bancar austriac a primit o solicitare de la OFAC pentru "a clarifica operaţiunile cu plăţi şi procesele aferente menţinute de RBI în contextul recentelor evoluţii legate de Rusia şi Ucraina".

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că ancheta din Austria vizează plăţi care implică Rusia şi datele publicate de International Consortium of Investigative Journalists (o reţea globală independentă de jurnalişti de investigaţie) în cadrul proiectului intitulat "Cyprus Confidential".

Un purtător de cuvânt al RBI a precizat că banca a fost informată în ianuarie de constatările FMA şi va face apel la orice sancţiune, deşi încă nu a fost pronunţată niciuna. "Ancheta vizează plăţile vechi, până în 2020", a precizat purtătorul de cuvânt al RBI.

Autoritatea de Supraveghere a Pieţei Financiare din Austria examinează plăţi care implică trei clienţi, procesate între 2017 şi 2020, ancheta putând duce la amenzi, a precizat RBI.Banca a precizat că FMA crede că "nu şi-a îndeplinit complet obligaţiile sale administrative".

De ce nu pleacă banca austriacă din Rusia

Bank International (RBI) de pe o listă neagră a "sponsorilor internaţionali ai războiului", provocând cea mai mare bancă occidentală prezentă în Rusia să renunţe la legăturile cu Moscova.

Austria a făcut presiuni pentru ca Raiffeisen să fie eliminată de pe o listă denumită de Ucraina a "sponsorilor internaţionali ai războiului", care a fost pusă la punct de Kiev, pentru a denigra companiile ce fac afaceri în Rusia şi susţin efortul de război al Moscovei, de exemplu prin plata taxelor în Rusia.

Într-o scrisoare trimisă luna aceasta la Raiffeisen şi consultată de Reuters, oficialii de la Kiev au pus sub semnul întrebării eforturile băncii de a ieşi de pe piaţa rusă, spunând că partea cea mai mare a planurilor sale este vagă şi incompletă.

Astfel sporesc presiunile asupra grupului austriac, pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Austria, ai cărei lideri politici au făcut lobby pentru ca Raiffeisen să fie scoasă de pe listă, după ce au reuşit anterior să obţină o suspendare temporară.

Raiffeisen a intenţionat anul trecut să scindeze afacerea sa din Rusia, dar încă nu a avut loc acest proces

Un purtător de cuvânt al Raiffeisen a declarat că banca nu poate da un interval de timp pentru ieşirea de pe piaţa rusă, deoarece acest proces depinde de aprobarea autorităţilor de reglementare.

Lista neagră nu are valoare juridică, dar are o importanţă simbolică, majorând presiunile pentru ca Raiffeisen să se retragă din Rusia şi supărându-i pe politicienii şi oficialii din Austria.

În decembrie, politicienii de la Viena au reuşit să obţină o suspendare temporară, pentru ca Austria să fie de acord cu cel de al 12-lea pachet de sancţiuni europene care viza Rusia.

În mod public, Austria sprijină Ucraina, dar surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că oficialii de la Viena sunt reticenţi în tăierea completă a legăturilor îndelungate cu Rusia, sperând că ar putea fi posibilă restabilirea relaţiilor la un moment dat.

Oficialii guvernamentali austrieci cred că Raiffeisen nu a fost tratată corect, în timp ce alte bănci, cum ar fi UniCredit SpA, care au rămas active în Rusia, nu apar pe listă.

Raiffeisen nu este singura companie din Austria aflată pe listă. Unele firme au fost eliminate de pe listă, inclusiv grupul ungar OTP Bank.

Sursa foto: ANGHI / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri