Calitatea portofoliului de clienti de private banking este mai importanta decat numarul acestora, iar decizia Bank Gutmann de a deschide un birou in Romania a reprezentat o dovada de incredere in potentialul pietei si o investitie pe termen lung, a explicat intr-un interviu acordat wall-street.ro Ilinca von Derenthall, membra a boardului Bank Gutmann.
Bank Gutmann a adoptat o politica conservatoare de plasamente intr-o perioada in care pe plan international se manifestau turbulente financiare, ajungand la un volum de active administrate de peste 12 miliarde de euro la finalul anului 2010.

„Am reusit sa le demonstram clientilor ca politica noastra de plasamente este conservatoare si, prin urmare, fondurile gestionate de noi au sporit in numar ajungand la peste 12 miliarde de euro. Clientii nostri au investit chiar mai mult, dar in instrumente mai putin riscante, evitand obtinerea de marje de profit exuberante din riscuri negestionabile. Activele Bank Gutmann au crescut cu 19% in 2008 si cu 13% in 2009, ajungand in 2010 la 12 miliarde de euro volum administrat”, a declarat Ilinca von Derenthall (foto), membra a boardului Bank Gutmann.

Ea adauga ca nu au existat schimbari majore in atitudinea clientilor si ca, din punct de vedere al instrumentelor, investitorii cauta sa-si inscrie averile in pachete care au asociate un risc scazut si mediu.

„Structurile de investitii includ instrumente diversificate, atat geografic cat si pe clase de active. Oferim clientilor nostri plasamente in actiuni si fonduri diversificate de actiuni, instrumente cu dobanda fixa, fonduri diversificate pe industrii, dar cu focus pe o anumita geografie, fonduri ale caror filosofie de management este determinata de echilibrarea investitiilor pe diverse clase de active, plasamente in marfuri si metale. Ne adaptam oferta la preferintele de risc, rentabilitate, siguranta si lichiditate ale clientilor nostri”, explica von Derenthall.

Ilinca von Derenthall a fost persoana care s-a ocupat de lansarea operatiunilor bancii in Romania. Gutmann, cea mai mare banca de private banking si wealth management din Austria, a deschis un birou la Bucuresti la inceputul anului 2010, desi economia Romaniei se afla in criza.

Inainte de a se alatura grupului Bank Gutmann, in 2009, von Derenthall a condus divizia de investment banking a EFG Eurobank Group din Romania ca director general si a detinut functia de presedinte al Consiliului de Administratie al EFG Eurobank Securities.

„E important sa avem in vedere potentialul de clientela din Romania. Acesta este si motivul pentru care am pus accent pe calitatea portofoliului si nu pe numarul de clienti pe care i-am primit din mai pana astazi. Ne uitam la ceea ce reprezinta clientul si la ce va putea dezvolta el in viitor, profesional, dar si din punct de vedere al generatiilor urmatoare”, afirma reprezentantul Bank Gutmann.

Clientii trebuie sa fie constienti de maniera in care fac investitii, cat si de randamentul estimat al instrumentelor de investitii, sustine Ilinca von Derenthall care, personal, prefera clienti ce inteleg mecanismul de investire prin private banking.

Banca austriaca a initiat o serie de intalniri de informare cu clientii, iar planurile pentru 2011 includ si mai multe astfel de intalniri, atat pe latura de business, cat si evenimente de tip „educational leisuse”.

Strategia Bank Gutmann pentru urmatoarea perioada are in vedere continuarea politicii prudente si rentabile de investitii, dar si intensificarea serviciilor conexe de consultanta, care permit stabilizarea veniturilor si a structurilor de administrare a averilor, in concordanta cu legislatia europeana, atat corporatista cat si fiscala.

Ilinca von Derenthall considera ca, pe viitor, relatia pe termen lung cu clientii si calitatea serviciilor vor face diferenta intre jucatorii de pe piata de private banking din Romania. „Noi am inteles ca deschizand un birou in Romania facem, de fapt, o investitie pe termen lung. Cu alte cuvinte ii vom servi si pe descendentii clientilor nostri de azi. O asemenea proiectie inseamna ca ne uitam deja la mai multe scenarii prin care sa-i ajutam pe clientii nostri, atunci cand e cazul, sa isi transfere averea sau firma urmasilor lor”, a explicat von Derenthall.

Ea a adaugat ca si diversificarea ofertei va juca un rol important pe viitor. „Noile generatii vor instrumente de economisire si investitii mai versatile, cu o mobilitate a tranzactionarii sporita si lichiditate in orice zona a lumii. E ceea ce le oferim noi clientilor, produsele fiind intotdeauna insotite de consultanta necesara pentru a explica de ce propunem anumite solutii”, concluzioneaza reprezentantul Bank Gutmann.

Desi mai putin afectata de criza, piata de private banking din Romania nu poate fi considerata inca una dezvoltata. Potentialul pietei este insa foarte ridicat, iar numarul de jucatori de pe acest segment de business este relativ mic, doar o treime din bancile de pe piata avand active divizii de private banking.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri