Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) isi propune sa inceapa in 2012 un proces de selectie comparativa pentru sapte licente nationale in benzile 3,4 - 3,8 GHz, care permit acces fix si mobil la internet, pretul unei licente fiind estimat la sub trei milioane de euro.
"Prin acordarea licentelor, autoritatea de reglementare urmareste dezvoltarea sectorului national de comunicatii mobile de banda larga. Licentele vor avea ca efecte cresterea penetrarii serviciilor de comunicatii de banda larga la nivel national si dezvoltarea infrastructurii nationale de radiocomunicatii in vederea reducerii decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale", a declarat presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, citat de Mediafax.

El a estimat ca pretul unei licente nationale se va situa sub trei milioane de euro, dar ca tariful final va fi stabilit in urma consultarilor si observatiilor primite din partea industriei.

Institutia a lansat, spre consultare publica, un document care propune conditiile de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului in benzile de frecvente 3,4 - 3,8 GHz pentru servicii mobile de banda larga si metoda de reorganizare a acestora.

In benzile 3.410 - 3.600 MHz (3,5 GHz) opereaza in prezent sapte furnizori, cinci dintre ei detinand licente nationale (Orange Romania, Vodafone Romania, UPC Romania, Idilis si AccessNet) si doi licente locale pentru servicii de transmisiuni de date pe suport radio de tip punct-multipunct prin retele fixe (FWA), in timp ce in benzile 3.600 - 3.800 MHz (3,7 GHz) opereaza un singur furnizor (Societatea Nationala de Radiocomunicatii - SNR) care detine o licenta pentru retea nationala de tip Broadband Wireless Access (BWA), potrivit datelor ANCOM.

Toate licentele expira la sfarsitul lunii septembrie 2013, cu exceptia licentelor locale in benzile 3.410 - 3.600 MHz, care au diverse perioade de valabilitate, respectiv iunie 2011, august 2011, ianuarie 2015 si decembrie 2015, precum si a licentei in banda 3.600 - 3.800 MHz, care expira in iulie 2011.

Pentru licentele nationale, Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) propune ca in anul 2012 sa demareze o procedura de selectie comparativa pentru trei licente nationale in benzile 3.400 - 3.600 MHz si patru licente nationale in benzile 3.600 - 3.800 MHz.

Ce conditii trebuie indeplinite:

Procedura de selectie comparativa se va desfasura in doua etape: o etapa prealabila in care ofertantii vor inainta catre autoritate solicitari ferme de intentie cu privire la achizitionarea unei licente in banda de 3,5 GHz sau a unei licente in banda de 3,7 GHz si o etapa de selectie propriu-zisa care va tine cont de rezultatele primei etape si care va avea loc numai daca numarul de solicitanti este mai mare decat numarul de licente disponibile in aceasta banda.

In cazul in care numarul de solicitanti este mai mic sau egal cu numarul de licente disponibile, ofertele nu vor mai fi evaluate, iar licentele se vor acorda direct.

Licentele judetene (locale) vor fi acordate in anul 2014, cand ANCOM va aloca prin procedura de selectie comparativa in fiecare judet cate trei licente de utilizare a frecventelor radio pentru furnizarea de retele publice si de servicii de comunicatii electronice cu acces de banda larga.

Licentele nationale vor fi acordate pe o perioada de 10 ani, iar cele judetene pentru o perioada de 8 ani, si vor prevedea obligatii de acoperire minimale pe etape de dezvoltare la 1 an, 2/3 ani si 3/5 ani de la data emiterii acestora. Obligatiile de acoperire vor include acoperirea cu prioritate a unui anumit procent din mediul mic urban si rural (concretizat prin numarul de orase si comune ce trebuie acoperite).

Prin conditiile impuse, atat cele referitoare la largimea de banda, cat si cele legate de limitarea spectrului disponibil pentru un operator, ANCOM urmareste evitarea riscului irosirii sau a fragmentarii excesive a alocarilor spectrului radio, asigurarea principiului neutralitatii tehnologice si dorinta de a atrage pe piata romaneasca competitori care detin capacitatile financiare, tehnice si administrative necesare pentru a valorifica la maximum potentialul acestor benzi de frecvente.

Procedura de selectie comparativa a fost solutia identificata de ANCOM ca fiind cea mai adecvata pentru alocarea acestor licente pentru ca in acest mod poate fi asigurata continuitatea furnizarii serviciilor catre utilizatorii finali, benzile scoase la licitatie pentru alocare fiind benzi auxiliare, care sunt complementare furnizarii de servicii de acces la internet, oferind capacitate mare in locatiii in care exista cereri numeroase.

De asemenea, benzile de frecvente 3.400 - 3.800 MHz ofera flexibilitate ridicata in ceea ce priveste serviciile de transport de date prin fluxuri de capacitate mare, permitand operatorilor sa ofere tarife competitive utilizatorilor datorita, in principal, costurilor reduse ale infrastructurii necesare.

Prin introducerea serviciilor mobile in banda larga in aceste benzi, ANCOM are in vedere cresterea penetrarii serviciilor de acces la internet in banda larga si dezvoltarea infrastructurii nationale de radiocomunicatii in vederea reducerii decalajului digital dintre zonele urbane si cele rurale.

Proiectul Documentului de strategie privind implementarea si dezvoltarea sistemelor BWA la nivel national in benzile de frecvente 3.400 - 3.800 MHz poate fi consultat pe pagina de internet a ANCOM.
Persoanele interesate sunt invitate sa formuleze si sa transmita obuservatii si propuneri pana la 14 iulie.

Banda 3,5 GHz a fost utilizata pentru prima data pentru transmisii de date cu caracter comercial incepand cu anul 2001, in timp ce banda 3,7 GHz a inceput sa fie folosita pentru activitati cu caracter comercial in 2009.

Anterior, aceste benzi erau utilizate pentru alte aplicatii civile (radiorelee analogice sau digitale de mare capacitate - in banda de 3,7 GHz; sisteme de bucla locala radio pentru telefonie publica - in banda de 3,5 GHz.

La sfarsitul anului 2008, ANCOM a mai incercat sa acorde licente nationale in banda de 3,7 GHz, dar procedura de selectie s-a incheiat in 2009 fara rezultat pentru ca nu s-a depus nicio oferta.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri