Pentru urmatorii trei ani se anunta oferte si listaricu rasunet, in special pentru sectorul din IT-ul autohton, de altfel un sector de top si care ar putea reprezenta un motor pentru cresterile viitoare ale Bursei
Piata de capital autohtona a adus in ultimul timp satisfactii majore investitorilor. In afara de banii necesari pentru dezvoltare sau retehnologizare obtinuti prin emiterea de noi actiuni sau oferirea celor existente spre vanzare investitorilor, un atu important este renumele pe care societatea il obtine prin prezenta pe ringul bursier. "Pe Bursa, societatile n-ar avea decat de castigat: reclama care li se face, deschiderea companiei catre investitori, obligativitatea raportarii evenimentelor importante din cadrul societatii, conform legilor si regulamentelor pietei de capital, inseamna de fapt publicitate facuta firmei si implicit imaginii sale", ne-a declarat Radu Iloiu, broker al societatii Active International.

Listarea la BVB a insemnat un pas reusit pentru Flamingo, singurul jucator din IT-ul romanesc care a ales sa obtina prin listare o parte consistenta din banii necesari pentru investitii. "Flamingo International si-a atras fondurile necesare prin listare la BVB profitand de o lipsa acuta de noi emitenti pe Bursa. Se pare ca aceste fonduri obtinute din vanzarea actiunilor i-au permis sa achizitioneze Flanco", ne-a mai precizat specialistul societatii de brokeraj Active International.

Companii inca subcapitalizate

Se contureaza, astfel, o tendinta clara in ringul bursier: se anunta oferte si listari cu rasunet pentru urmatorii ani in special pentru sectorul din IT-ul autohton, dealtfel un sector de top si care ar putea reprezenta un motor pentru cresterile viitoare ale Bursei. Investitorii ar putea fi cu atat mai interesati cu cat BVB si-a dezvaluit de curand obiectivul pana in 2010, acela de a lista cel putin 50 de afaceri private dezvoltate de antreprenorii romani.

Potrivit principalilor jucatori din software-ul romanesc, desi segmentul are potential de crestere si posibilitate crescuta de a a produce valoare adaugata, companiile sunt deficitare la capitolul capitalizare. "Intreprinzatorii din industria de software nu sunt inca familiarizati cu alte metode de finantare decat cea prin propriul cash-flow. Mai este si prejudecata ca pe bursa nu pot merge decat firmele mari, cu cifre de afaceri mari. Credem insa ca aceasta situatie se va schimba mult in urmatorii 3-5 ani", ne-a precizat seful celei mai mari companii de software de la noi, Florin Talpes.

Softwin, in trei ani pe Bursa. Nu neaparat locala

Compania de software cu capital integral romanesc - Softwin isi propune sa intre in ringul bursier pana cel mai tarziu in 2009. Planurile jucatorului din IT nu vizeaza, insa, doar BVB, ci si alte Burse din strainatate. "In acest moment, suntem intr-o faza de prospectare in privinta intrarii in ringul bursier. Cel putin una din companiile grupului nostru va iesi in aproximativ 3 ani pe o bursa din Romania sau din afara Romaniei. Evident ca luam in calcul si BVB", ne-a declarat Florin Talpes, presedintele Softwin.

Cat despre avantajele unei asemenea deciziii pentru companiile romanesti de software, Talpes crede ca, dupa modelul companiilor americane, se va raspandi ideea de a da actiuni oamenilor-cheie. Astfel, listarea la Bursa poate fi o cale prin care acestor actiuni li se va atribui o valoare foarte palpabila, cei care le vor detine avand posibilitatea sa le vanda si in acest fel sa le "fructifice".

Siveco mai asteapta

Si actionarii companiei Siveco se arata interesati de listarea pe Bursa, insa nu mai devreme de trei ani. "Nu exista in acest moment o optiune pentru o bursa din strainatate sau pentru Bursa de Valori Bucuresti. Se va urmari in special sa fie o bursa de valori care desfasoara un volum consistent de tranzactii, iar procesul de selectare va fi influentat de evaluarile constante pe care actionarii le vor face in urmatoarea perioada pe piata bursiera", ne-a declarat Anca Crahmaliuc, marketing manager al companiei Siveco.

Cat despre avantajele listarii companiei la Bursa, cel putin la nivel teoretic, reprezentantul Siveco mentioneaza in primul rand accesul facil al firmei la finantari prin emisiuni de actiuni si obligatiuni. Nu sunt de neglijat, mai arata Anca Crahmaliuc, nici cresterea vizibilitatii firmei in randul partenerilor de afaceri, colaboratorilor si clientilor actuali si potentiali, in special a celor straini, sau simplificarea operatiunilor de registru si de transfer al actiunilor, asa cum listarea aduce cu sine posibilitatea stabilirii unei valori corecte de piata pentru companie.

Gecad: BVB nu aduce acum un plus de imagine

Radu Georgescu, presedintele grupului Gecad, ne-a declarat ca probabilitatea ca una sau mai multe dintre companiile grupului Gecad sa se listeze la BVB in urmatorii ani este redusa. Aceasta atat pentru ca lichiditatea BVB este, in prezent, foarte scazuta, dar si pentru ca listarea nu aduce in acest moment, suplimentar fata de potentialele avantaje financiare, un plus semnificativ de imagine. "Nu intentionam nici in 2006 si nici in 2007 sa listam la Bursa vreuna dintre companiile grupului Gecad", puncteaza Georgescu.

Cu toate acestea, seful Gecad admite ca orice companie ar trebui sa fie interesata intr-un anume moment al existentei sale de listarea la Bursa, macar ca optiune de finantare, in cadrul unei liste mai lungi de posibilitati de a atrage capital. In legatura cu posibila listare la Bursa a celorlalti jucatori din IT-ul autohton, presedintele Gecad nu crede ca foarte multi playeri IT din piata o vor face in urmatorul an, din aceleasi motive pentru care nici compania Gecad nu considera oportuna o asemenea miscare in piata
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri