Tehnologia 5G a inceput deja sa fie testata in mai multe state ale lumii, urmand sa aduca viteze de peste 100 de ori mai mari decat 4G si o latenta de cinci ori mai mica. In conditiile acestea, wall-street.ro a sustinut un interviu exclusiv cu directorul tehnic al uneia dintre cele mai active companii pe acest segment, suedezii de la Ericsson.

Ulf Ewaldsson este senior vice president, chief technology officer, head of group function technology la Ericsson – mai pe romaneste, lasand la o parte functiile tipic corporatiste, Ulf acopera segmentul de tehnologie pentru Ericsson, la nivel mondial. Practic, este responsabil, printre (multe) altele, de implementarea si extinderea tehnologiilor de retelistica si, implicit, 5G.

WALL-STREET.ro: Nu exista inca o strategie generala de lansare a 5G si nici macar un set general de idei/reguli pentru acest concept: care vor fi caracteristicile principale ale retelelor 5G in comparatie cu 4G?
Ulf Ewaldsson: Vedem 5G ca infrastructura pentru ceea ce noi numim „Societatea permanent conectata” – unde tot ceea ce poate beneficia de o conexiune la internet va avea una. Scopul este sa facem retelele 5G foarte eficiente, mai rapide – de 100 de ori mai rapide decat retelele 4G - , cu o latenta de 5 ori mai mica, ce pot suporta un numar mai mare de utilizatori si cu noi intrebuintari care nu vor avea un impact asupra costurilor si amprentei de carbon. Pe scurt – 5G va conecta nu doar oameni, ci si alte industrii si societati, transformand Societatea Permanent Conectata in realitate.

W-S.ro: OK, si, practic, ce face Ericsson pentru a incerca standardizarea tehnologiei?
UE: Atunci cand vine vorba de standardizare, sau de setul general de reguli care definesc conceptul 5G, Ericsson este lider la nivel global in ceea ce priveste initiativele de cercetare pentru pre-standardizarea tehnologiei 5G. Prin programele 5GEx, METIS ll si 5G pentru Europa, suntem dedicati colaborarii constante cu parteneri din industrie si societate. De asemenea, suntem activi in ceea ce priveste alinierea planurilor industriei (3GPP, ITU-R) pentru a asigura lansarea comerciala a 5G odata ce ITU va stabili standardele in 2020.

Pana la aceasta data, Ericsson a incheiat intelegeri cu 20 de operatori importanti din intreaga lume alaturi de care lucram pentru dezvoltarea 5G – mai mult decat orice alt furnizor.

W-S.ro: Care sunt principalele provocari atunci cand vine vorba de retelele 5G? Care sunt asemanarile dintre acestea si cele pe care le-ati avut inainte, cand am vorbit despre 4G?
UE: Principalul obiectiv in acest moment este sa facem tranzitia de la cercetare la standardizare, unde evolutia tehnologiilor existente se intampla in paralel cu inovatia noilor tehnologii. Rezultatele cercetarilor existente sunt folosite in procesul de standardizare pentru a crea specificatiile pentru retelele 5G la nivel global.

Ca industrie, avem o abordare cu totul noua in ceea ce priveste modurile de utilizare ale tehnologiei 5G. In trecut, industria noastra era cea care definea modurile de utilizare si nevoile retelelor. Acum, lucram in colaborare cu alte industrii pentru a le defini. Datorita acestor colaborari, descoperim zilnic noi moduri de utilizare. Comunicatiile se transforma astfel dintr-un model persoana-catre-persoana intr-un model orice-catre-orice si oriunde, iar oamenii, lucrurile, retelele mobile si cele fixe fac toate parte dintr-un singur ecosistem de comunicatii.

W-S.ro: Exceptand viteze, evident, mai mari, ce alte beneficii ar aduce 5G?

UE: Spre exemplu, 5G va permite noi metode de optimizare a serviciilor de transport public si va contribui la reducerea aglomeratiei din trafic in zone urbane. Mai mult, va facilita chiar si operatii la distanta datorita timpului rapid de reactie si latentei scazute. Datorita tehnologiei 5G, ecosistemele vor arata fundamental diferit fata de cele de astazi.

W.S.ro – Intrebarea de 999 de puncte - cand ne putem astepta, in mod realist, la lansarea retelelor 5G?
UE: Estimam ca retelele 5G bazate pe standarde care indeplinesc cerintele ITU IMT-2020 vor fi lansate comercial in 2020. In acelasi timp, prevedem ca anumite retele pre-comerciale si pre-standardizate vor fi lansate inainte de 2020. Spre exemplu, avem deja planificate o serie de teste pentru 2016:

  • AT&T a anuntat colaborarea cu Ericsson si Intel pentru testarea solutiilor 5G incepand cu trimestrul al doilea din 2016, cu teste realizate in teren programate pentru perioada verii. Acestea ne vor permite sa oferim conectivitate wireless cu ajutorul tehnologiilor 5G catre locatii fixe din Austin, Texas pana la sfarsitul acestui an.
  • Coreea de Sud are ca scop lansarea pre-standardizata, pre-comerciala a tehnologiei 5G in timp util pentru Olimpiada de Iarna din 2018 din PyeongChang.
  • Stockholm, Suedia, si Tallinn, Estonia, vor beneficia de aplicatii si servicii 5G bazate pe reteaua TeliaSonera si tehnologiile Ericsson incepand din 2018.
  • Constructia de zone de test pentru demonstrarea solutiilor 5G pe durata Campionatului Mondial de Fotbal din 2018 in Rusia.
  • Dupa cum spuneam anterior, pana la aceasta data, Ericsson a incheiat intelegeri cu 20 de operatori si parteneri din industrie din intreaga lume pentru a lucra impreuna la dezvoltarea tehnologiei 5G.

W-S.ro: Cum se pregateste Ericsson sa faca fata trendului Internetului tuturor Lucrurilor (Internet of Things) si cum va schimba acesta mediile IT/Telecom in opinia ta? Care sunt motivele principale de ingrijorare in legatura cu zona IoT?
UE: Pe masura ce ne indreptam catre Societatea Permanent Conectata, nu vom vedea doar cum conexiunile la Internet devin mai puternice, ci, mai important, vom fi martori la cresterea anvergurii conectivitatii. Ce vreau sa spun este ca dispozitivele vor fi din de in ce mai puternice si folosite la o scara mult mai larga, iar atunci cand se vor conecta la internet, vor fi integrate intr-o gama variata de aplicatii din diverse sectoare. Aceasta este ceea ce care va conduce evolutia IoT.

De aceea, vedem doua mari zone de oportunitati:

  • Transformarea industriilor: IoT devine un factor cheie in aproape toate sectoarele, permitand crearea nor noi tipuri de servicii si aplicatii, modificand modele de business si creand piete noi.
  • Evolutia rolurilor operatorilor: in noua paradigma IoT, vedem trei roluri pe care operatorii le pot adopta:dezvoltatorul de retea, furnizorul de servicii si creatorul de servicii. Alegerea operatorului in ceea ce priveste rolul pe care il va prelua va depinde de mai multi factori, de la istoria companiei si viziunea sa la conditiile curente ale pietei.

Pe masura ce 5G si IoT se dezvolta, securitatea si integritatea retelelor devin din ce in ce mai importante deoarece va exista o cantitate foarte mare de informatii transmisa in retele, informatii care trebuie protejate. In acest sens, capacitatea de a detecta, face fata, raspunde si rezolva atacurile sau bresele de securitate este esentiala pentru continuitatea afacerilor. In prezent, Ericsson ofera portofoliul de solutii Data Centric Security prin parteneriatul cu Guardtime. Pe masura ce ne dezvoltam portofoliul de solutii 5G si IoT, cu siguranta vom continua sa metode sa raspundem provocarilor aduse de transformarea digitala a industriei.

W-S.ro: Din perspectiva Ericsson, ce particularitati are piata din Romania comparativ cu alte regiuni? Care sunt provocarile aici?
UE: Piata telecom din Romania este foarte dinamica si prezinta o rata mare de dezvoltare, precum si o competitie crescuta intre operatori, ceea ce inseamna ca utilizatorul final are acces la cele mai noi tehnologii, dar si asteptarile sale sunt tot mai mari. Din acest motiv, credem ca evolutia catre 5G va constitui un proces natural pentru toti operatorii din Romania, pe masura ce acestia fac tranzitia de la 4G catre retele mai eficiente care pot sustine mai multi clienti si mai multe dispozitive. In acest sens, obiectivul nostru principal va fi acela de a ne folosi experienta internationala, prezenta locala si cunoasterea adanca a modului in care functioneaza piata locala pentru a le putea oferi clientilor din Romania cele mai bune solutii si servicii ce vor maximiza performanta business-urilor lor. Vom fi acolo pentru a-i sustine in evolutia lor catre 5G.

W-S.ro: Ce sisteme si solutii ati prezentat la inceput de an si, mai ales, catre ce industrii va indreptati atentia?
UE: Anul acesta, principalele noastre subiecte in primele luni ale anului au fost 5G, IoT si cloud, astfel ca majoritatea anunturilor si demonstratiilor au fost legate de aceste zone.

Citeste si:

    Am evidentiat concepte si prototipuri legate de 5G, solutii menite sa sustina industriile manufacturiere si auto, in timp ce vizitatorii Mobile World Congress, de exemplu, au putut sa incerce prototipul unui sistem pentru condusul semi-autonom sau controlarea de la distanta a elicopterelor prin comunicarea haptica. Ericsson a demonstrat si cum se pot construi si intretine eficient retele IoT, apeluri VoLTE si Wi-Fi imbunatatite pentru dispozitive multiple, solutii pentru servicii financiare, orase inteligente si sustenabile, masini alimentate cu energie solara si multe altele.

    Este important de mentionat ca anunturile noastre au fost bazate pe parteneriate din industrie, tinand cont ca nicio companie nu poate sa raspunda de una singura tuturor oportunitate dintr-un peisaj IT&C din ce in ce mai complex.

    Consideri ca 5G va revolutiona, cu adevarat, felul in care accesam si partajam datele? Te incurajam sa comentezi.

    Citeste si:
      Abonează-te pe

      Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

      Despre autor
      Alex Goaga
      Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

      Te-ar putea interesa și:



      Mai multe articole din secțiunea IT & C »



      Setari Cookie-uri