Vasile-Andrei Vita a pus bazele companiei Vitacom in urma cu 25 de ani, fiind unul dintre cei mai experimentati oameni de business din Romania. Compania sa distribuie produse electroIT in multiple tari si, anul acesta, va atinge afaceri de 9,5 milioane de euro, in crestere de la 8,5 milioane de euro.

Vitacom se tine departe de politic, insa, invariabil, business-urile pot fi puternic influentate de deciziile care se iau in Guvern si Parlament. Deci, ce ar dori Vita de la guvernul PSD si Parlamentul dominat de ei?

Enumerarea care place tuturor – stabilitate legislativa, fiscala, predictibilitate. Apoi, insa, devine interesant – drepturi egale ale capitalului autohton, fata de capitalul strain.

Si mai important, din perspectiva lui, un lucru care poate lansa economia romaneasca din stagnarea in care se afla, este sa se ia mai rapid o decizie cu privire la adoptarea euro.

“Cred ca este vital pentru noi”, spune Vita. “Din ce stiu, Banca Nationala este pregatita sa faca trecerea, fiind, deci, strict o decizie politica – de aceea, de altfel, se tot si amana.

“Eu vad trecerea la euro ca singura sansa pentru a urca din toate punctele de vedere! Una dintre obligatiile noastre, odata adoptata moneda europeana, este aceea de a alinia preturile la zona euro. Acest lucru va avea mai multe consecinte”, puncteaza el.

In primul rand, produsele romanesti, care nu sunt controlate international, dar si din alte industrii, precum auto, vor cunoaste preturi in crestere. La o prima vedere, scumpirea nu este un lucru bun – insa doar la o prima vedere.

“Companiile din multe industrii nu pot face suficient profit, asa cum sunt preturile in prezent, ceea ce limiteaza potentialul investitiilor, ceea ce limiteaza potentialul angajarii de oameni, maririi de salarii, motivarii angajatilor si pregatirii lor”.

Da, in prima faza, cresterea preturilor poate fi privit ca un factor destabilizator. Insa, dupa cateva luni, maxim 1-2 ani cum s-a intamplat in Austria sau Germania, si salariile vor creste si lucrurile se vor alinia, economia crescand, natural, sustenabil, considera managerul, cu experienta de 25 de ani in business.

“Daca nu facem acest lucru si tot timpul vom avea in prim plan ca totul sa fie ieftin, nu ne vom putea dezvolta. Mai mult, romanii au avantajul ca, in majoritate, au locuinte proprii, fata de cei din vest care prefera chiria. Deci avem, din start, o cheltuiala importanta redusa”, argumenteaza el.
Si de aici…Vasile-Andrei Vita “se incinge” si incepe, mai mult sau mai putin voalat, sa loveasca in masurile PSD, spunand, de cealalta parte, ca a apreciat anul de stabilitate economica oferit de tehnocrati.

“Chestiunea cu majorarea salariului minim pe economie este un lucru artificial! Piata oricum regleaza asta, cand si daca este cazul. Nu asta ridica nivelul economiei!”, spune el. “Uita-te in centrul vechi din Cluj, inima orasului – o sa vezi o gramada de second hand-uri, o gramada de bet café-uri…nu asa cresti!”, subliniaza antreprenorul.

De altfel, Vitacom a si crescut preturile la cateva produse de-ale lor, oferind insa servicii excelente si calitate superioara, spune seful companiei. “Piata a fost, initial, reticenta. A trebuit insa, in timp, sa inteleaga ca un produs si serviciu de calitate, costa, sunt si costuri in spate, si angajati, si salarii. Am reusit sa crestem salariile in Vitacom, acum situandu-ne, la nivel de companie, peste nivelul mediu al pietei”.

Inca un exemplu concret – problema cu infrastructura Romaniei este ultra cunoscuta, partidele anterioare nereusind sa rezolve probabil una dintre cele mai importante lucruri pentru tara. “Mai mult, insa, nu se gaseste forta de munca in curierat. Degeaba iti faci super depozit cu super software, daca nu ai oameni sa angajezi pentru a conduce masinile cu produse, de Black Friday, si salarii sa ii motivezi”, spune Vita.

Mai mult, trecerea la euro si implicita aliniere a preturilor si, dupa o perioada, a salariilor, ar opri multi romani din a emigra. “Va elimina si concurenta neloiala interstatala, deci”, mai spune Vasile-Andrei Vita.

In Cluj, similar cu Bucuresti, este o bataie foarte mare pe IT-isti. Piata locala se situeaza la 55.000 de pozitii in IT.

Citeste intreg interviul cu antreprenorul roman in WALL-STREET PRO.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri