Desi iPhone a captat atentia fanilor Apple inca de la lansarea din 29 iunie, oficialii Apple au anuntat rezultate mai mult decat excelente la incheierea celui de al treilea trimestru, datorate in special vanzarilor record de PC-uri Macintosh, depasind cu mult asteptarile analistilor Wall Street, relateaza Forbes.
Steve Jobs are motive sa fie fericit. Actiunile Apple au crescut cu 9% la bursa de ieri dupa ce reprezentantii Apple au raportat majorarea incasarilor cu 73%. Compania a inregistrat vanzari record ale PC-urilor Mac in trimestrul incheiat, de 1,76 milioane de unitati, cu 33% in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut. Sistemele Mac si serviciile aferente au reprezentat 60% din totalul vanzarilor trimestrului luat in calcul, a precizat echipa Apple.

“Afacerea Mac se afla intr-un moment spectaculos, crescand chiar mai repede decat industria intr-o perioada de 11 luni consecutive”, a declarat CFO Apple, Peter Oppenheimer.

Player-ele iPod au ramas in continuare un success garantat pentru Apple, contribuind la majorarea vanzarilor cu 21% si totalizand astfel un volum de 9,8 milioane de unitati.

Cel mai nou membru al familiei Apple, iPhone, a vandut doar 270.000 de unitati in primele doua zile de la aparitia sa pe piata, dezamagind unii analisti. Telefonul mobil multimedia iPhone a avut un impact scazut asupra rezultatelor din trimestrul al treilea, dar compania intentioneaza sa includa rezultatele iPhone ca venituri in avans pe o perioada de doi ani.

“Momentul iPhone este abia la inceput, dar se pare ca celelalte produse ale afacerii Apple sunt inca in forma maxima”, sustine Shelby Seryafi, analist Caris & Co.

Apple ar putea obtine o crestere de 40% in vanzarile Mac de anul viitor, a precizat Jane Snorek, senior analist la First American Fund. “Singurul lucru care explica reticenta clientilor de a cumpara un Mac era perceptia falsa despre pretul exagerat si incompatibilitatea cu unele programe care ruleaza pe Windows. Acum, ca s-au indepartat aceste bariere, Mac are un success urias”, continua Snorek.

Pentru trimestrul incheiat pe 30 iunie, profitul Apple a atins 818 milioane de dolari, sau 92 de centi pe actiune, fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-au raportat 472 milioane de dolari sau 54 centi pe actiune.

Vanzarile Apple au crescut de la 4,37 miliarde anul trecut la 5,41 miliarde de dolari.

Proiectiile Apple pentru trimestrul in cauza erau de 66 centi pe actiune si vanzari de 5,1 miliarde de dolari, in timp ce analistii Thomson Financial estimau venituri de 72 de centi pe actiune la vanzari de 5,28 miliarde de dolari.

“Suntem incantati sa raportam cele mai ridicat nivel din istorie al venitului si profitului Apple din trimestrul lunii iunie, dar si cele mai mari vanzari trimestriale Mac din istoria afacerii”, a declarat CEO Steve Jobs.

Pentru trimestrul care se va incheia in septembrie, Apple se asteapta la castigarea a 65 de centi pe actiune la un venit de aproximativ 5,7 miliarde de dolari. Analistii insa se pronunta pentru 83 de centi pe actiune la un venit de 6 miliarde de dolari.

Steve Jobs are incredere in evolutia iPhone. “iPhone beneficiaza de un start excelent”, a adaugat acesta, sperand la vanzari de un milion de unitati ale stilatului gadget pana la sfarsitul trimestrului curent.
Pana acum , veniturile din vanzarile iPhone si ale accesoriilor aferente au adus 5 milioane de dolari companiei, neincluzand aici veniturile care vor fi impartite cu operatorul contractat, AT&T.

Inainte de anuntarea rezultatelor, actiunile Apple crescusera cu 2,37 de dolari sau 1,8%, inchizandu-se la 137,26 de dolari, scazand 6% ulterior inainte de a inregistra o noua crestere spectaculoasa de 9,4% sau 12,92 de dolari, pana la 150.18 dolari.

“Desi initial s-a putut citi dezamagirea referitoare la cele 270.000 de unitati iPhone vandute, marja de profit a fost de 37%, ceea ce a aratat clar profitabilitatea companiei si a incurajat atitudini appreciative”, a declarat Seyrafi, multumit de povestea de succes Apple.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri