Guvernul american si asociatiile de industriasi au criticat vehement decizia Curtii Europene de Justitie, care a confirmat condamnarea grupului Microsoft pentru abuz de pozitie dominanta, avand in vedere ca Microsoft a scapat de astfel de acuzatii in SUA, relateaza AFP.
Ministerul de justitie a declarat ca "este ingrijorat de criteriile (legate de concurenta) aplicate de Curtea Europeana de Justitie, care, in loc sa ajute consumatorii, contribuie la descurajarea inovatiei si concurentei".

"In Statele Unite ale Americii, legislatia antitrust este aplicata pentru a proteja consumatorii prin protejarea concurentei, nu concurentilor. In lipsa unor daune ce pot fi dovedite, toate companiile, inclusiv firmele dominante, sunt incurajate sa activeze intr-un mediu concurential dinamic. Tribunalele americane recunosc potentialul unor castiguri pentru clienti atunci cand o companie, chiar si dominanta, ia decizii individuale pentru a imbunatati functiile produselor proprii", adauga ministerul American, potrivit NewsIn.

Ministerul american precizeaza ca doreste o mai buna cooperare cu Uniunea Europeana pentru a "crea o politica anti-monopol solida care va fi in beneficiul clientilor de pe cele doua tarmuri ale oceanului Atlantic".

Ministerul american reaminteste ca a depus o plangere impotriva grupului Microsoft in anul 1998, pentru abuz de pozitie dominanta, precizeaza AFP.

Camera de comert americana, care afirma ca reprezinta interesele a trei milioane de companii, a afirmat in egala masura ca regreta "divergentele" intre Europa si Statele Unite ale Americii privind problemele de concurenta.

Asociatia pentru tehnologii concurentiale (ACT), un grup de companii din sectorul high-tech, este de parere ca "Microsoft a pierdut, insa nu suntem siguri ce se va intampla cu restul companiilor active in acest sector".

"Neelie Kroes (comisarul european pentru concurenta) va duce o cruciada pentru a pedepsi companiile care au succes?", se intreaba ACT. "Apple, Google sau Adobe vor fi oare urmatoarele grupuri aduse in fata Comisiei?", continua organizatia americana.

Doua alte grupuri de interes americane ce militeaza impotriva interventiei guvernelor pe piata, "Citizens Against Government Waste" si "Tax Payers' Alliance" au estimat intr-un comunicat ca decizia instantei europene va afecta procesul cretiv din intreaga lume.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri