In 2004, principalii operatori de telecomunicatii mobile din Europa de Vest au lansat aproape toti servicii de generatia a treia (5,4 milioane de abonati la sfarsitul lui 2004). Numarul de abonati la serviciile 3G a ramas modest, cel putin pana la sfarsitul lui iunie 2005. Totusi, anumiti mari operatori europeni, cum ar fi Vodafone, au inceput deja sa atace aceasta piata, ceea ce ar trebui sa determine cresterea, pana la sfarsitul acestui an, a numarului de abonati la serviciile 3G.

Telefonia mobila 3G, cu debite superioare, ne-ar putea schimba obiceiurile. Datorita debitelor mari (teoretic, pana la 384 kb/s), 3G ofera utilizatorului acces la o multime de servicii: in primul rand, accesul la serviciile de date devine mult mai usor si mai performant. Apoi, televiziunea pe mobil sau accesul la video, cu posibilitatea de a face download-ul unor clipuri video sau audio. si, nu in ultimul rand, video-telefonia, acest serviciu atat de asteptat.
Connex a lansat serviciile 3G UMTS in luna aprilie. Orange nu are de gand sa lanseze 3G anul acesta in Romania, desi au cumparat o licenta. Ei au decis sa mizeze pe tehnologia Edge pentru o trecere la 3G. Edge, adica Enhanced Datarate for GSM Evolution, este o solutie intermediara intre GPRS (retea 2,5G) si UMTS (3G), de unde si porecla sa de 2,75G. Debitul conexiunii in mod date atinge suta de kb/s, ceea ce o face compatibila cu unele din noile servicii mobile (in afara de video-telefonie).

Bernard Moscheni, bun cunoscator al telefoniei mobile romanesti, mai multi ani presedinte al Orange Romania, acum CEO al Mobistar in Belgia, spune ca cel mai bun operator va fi cel ce va asocia cel mai mare numar de servicii cu o calitate si o securitate optime pentru utilizator. Va trebui sa fie un serviciu complet, cu voce, date, videotelefonie, Internet, TV. Iata de ce se vorbeste, din ce in ce mai mult, de oferte convergente. Frontiera dintre fix si mobil va disparea incetul cu incetul, consumatorul dorind o utilizare simplificata la maximum: un abonament, conexiuni automate, televiziune mobila sau acasa, accesul la Internet de oriunde. Toti operatorii au aceleasi teluri, stiu unde trebuie sa mearga si ceea ce trebuie sa propuna.
3G suscita inca interes si discutii, ca noua tehnologie, dar este deja detronata de 4G, ale carei performante sunt testate de NTT DoCoMo. UMTS este mic copil pe langa ceea ce anunta operatorul japonez: ca a reusit sa transmita date pe retea mobila la un debit de 1GB/s, in miscare la 20 km/ora, prin tehnologiile OFDM, MIMO si ASESS. Sistemul implicat este construit pe tehnologiile si algoritmii dezvoltati si optimizati de catre NTT DoCoMo, lider mondial al tehnologiilor mobile, primul operator care a oferit comercial 3G in octombrie 2001, in Japonia.

Evident, aceasta tehnologie, 4G, ramane deocamdata experimentala. Pe termen scurt, grupul nipon prevede ca va oferi comercial in 2006 un debit de 14,4 MB/s, si 30 MB/s in 2007-2008, devansandu-i astfel pe toti omologii sai nationali si straini. Ramane o intrebare: care vor fi serviciile oferite ce vor utiliza un asemenea debit?


Piata va continua sa creasca in urmatorii ani si vom ajunge la nivelul mediu al ratei penetrarii in Uniunea Europeana, care este de 90%

Zsolt Nagy, ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei.



Piata va continua sa creasca in urmatorii ani si vom ajunge la nivelul mediu al ratei penetrarii in Uniunea Europeana, care este de 90% , spune Zsolt Nagy, ministru al comunicatiilor si tehnologiei informatiei.
Din acel moment, competitia se va axa pe calitatea serviciilor oferite la preturi cat mai accesibile.
De asemenea, sunt sigur ca se va dezvolta semnificativ piata serviciilor cu valoare adaugata oferite pe suport mobil, de la tranzactii electronice pana la plata taxei de parcare prin telefonul mobil. Sunt servicii care au avantajul ca sunt la indemana si aduc economii importante de timp.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri