Noii clienti castigati, reducerile de costuri si negocierea bugetelor cu partenerii deja existenti, vor determina ca afacerile Genesys Systems, unul dintre cei mai importanti furnizori de sisteme si servicii IT de pe piata locala, sa fie in acest an de 12-13 milioane de euro, similare cu cifra de afaceri din 2008, de 12,7 milioane de euro.

In primul semestru al acestui an, integratorul IT a inregistrat afaceri la 90% fata de nivelul atins in aceeasi perioada a anului trecut, cand compania a avut un business de aproximativ 6,5 milioane de euro.

“Primul trimestru a fost cel mai dificil, pentru ca activitatea a fost inghetata, dar din lunile mai-iunie, a aparut o revenire catre valori pe care le cunoscusem daca nu in 2008, atunci in 2007. Practic, in primele luni ale anului ne-am intors la nivelul din anii 2006-2007”, a declarat, pentru Wall Street, Sorin Baltag (foto), directorul general al grupului Genesys, din care face parte compania Genesys Systems.

Principalul motiv care a dus la aceasta situatie in primele luni ale anului, a fost reticenta unora dintre clienti de a investi in IT, in special in servicii.

“In trimestrul al doilea, a crescut numarul de proiecte pentru sisteme noi, insa nu a crescut si pentru servicii, dar speram sa se intample de acum inainte. Tot atunci, au aparut si contracte de outsourcing pentru gestionarea unei baze mai mari de echipamente IT de la diversi furnizori”, afirma managerul Genesys Systems, adaugand ca, in general, primele sase luni inseamna aproximativ 40-45% din afacerile pe un an.

Chiar daca cifra de afaceri va fi la nivelul celei de anul trecut, micsorarea numarului de proiecte noi, reducerea bugetelor clientilor deja existenti si cursul valutar defavorabil, vor face ca profitul companiei sa scada sub 2% din cifra de afaceri de 12-13 milioane de euro anticipata pentru acest.

Astfel, in acest an, Genesys Systems ar putea inregistra un profit de pana in 260.000 de euro, fata de aproximativ 300.000 euro in 2008 si 200.000 euro in 2007.

Cei aproximativ 300 de clienti activi ai companiei, dintre care 90% provin din mediul privat, si-au redus investitiile in medie cu 10-15%. Cele mai mari scaderi au fost operate de companiile din domeniul constructiilor, multe dintre ele aproape anulandu-si investitiile prin micsorarile si de pana la 100% .

Pe de alta parte, companiile din cele trei domenii care contribuie cel mai mult la cifra de afaceri a companiei, au ramas cu investitii similare celor de anul trecut sau au scazut cu maxim 10-20%.

Astfel, institutiile financiar- bancare, care inseamna in jur de 33% din cifra de afaceri a companiei si-au redus bugetele cu aproximativ 10-20%, iar companiile din industrie si servicii, care aduc fiecare 25% din veniturile integratorului de servicii IT, au ramas la investitii asemanatoare cu cele de anul trecut.

“In zona de administratie, unde mereu am avut cu o cifra modesta speram sa crestem in ultimul trimestru. In fiecare an trei, patru proiecte din cele aproximativ 30-40 noi pe care le avem, sunt din sectorul public. In 2009, am avut trei si sper sa mai avem trei sau patru pentru care deja participam la licitatii”, explica Baltag.

Proiectul de 2,2 milioane de euro pentru Ministerul Justitiei cu care Genesys Systems a lucrat impreuna cu compania Technosec este si cel mai mare proiect din 2009, acesta desfasurandu-se intre lunile ianuarie si decembrie ale acestui an.

Dupa cum declara Sorin Baltag, un proiect mediu in domeniul integrarii de sisteme si servicii IT este intre 50.000 si 200.000 de euro, iar un proiect mare de 1-2 milioane de euro. Peste 70% din cifra de afaceri a companiei provine din proiectele medii.

Desi criza reduce cu mult profitul companiei, directorul Genesys Systems afirma ca exista si avantaje.

“Echipa din 2008 si din 2007 a ramas si in acest an, iar in primul trimestru am avut mai mult timp pentru dezvoltarea aplicatiilor proprii si a competentelor. Am putut sa ne pregatim mai bine echipa tehnica. Bugetul de 50.000-60.000 de euro pentru training a fost si singurul neafectat de reducerile intre 5-10% care s-au impus cheltuielilor pentru logistica, marketing si chiar salarii”, a declarat managerul.

Compania lansata in 1994 are 90 de angajati, dintre care aproximativ 50 lucreaza pentru departamentul tehnic. El a adaugat ca daca ar fi pastrat si in acest cresterea din 2007 si 2008, acum, numarul de salariati ai fi fost in jur de 100.

Genesys Systems face parte din grupul Genesys, care mai cuprinde companiile Genesys Distributie, Genesys Distribution Bulgaria si One Net Services.

La inceputul anului, Sorin Baltag estima o cifra de afaceri pentru tot grupul de 35-40 de milioane de euro, fata de 30 de milioane de euro anul trecut, insa acum crede ca este probabil sa nu mai atinga aceasta tinta din cauza scaderii din piata de distributie IT.

“Pentru Genesys Distributie, ne asteptam la o cifra de afaceri de peste 20 de milioane de euro si probabil vor fi in jur de 17-18 milioane de euro. La jumatatea anului, suntem la circa 80% fata de ceea ce speram si probabil asa va fi pe tot anul acesta”.

Anul trecut, Genesys Distributie, a rulat afaceri de 17,3 milioane de euro, mai mult cu 27,2% fata de cele 13,6 milioane euro inregistrate in 2007, in timp ce profitul a scazut usor de la 405.000 euro in urma cu doi ani, la 392.000 in 2008.

Din businessul de anul trecut, un milion de euro a provenit de la filiala din Bulgaria, care va inseamna in acest an in jur de 10% din afacerile companiei.

Genesys Distributie, firma care si-a inceput activitatea in 2006 prin trasformarea diviziei de distributie a Genesys Systems in entitate independenta, este si prima din grup care a resimtit efectele crizei.

Acest lucru s-a intamplat in lunile august-septembrie ale anului trecut, cand firma s-a confruntat cu comenzi anulate de la partenerii din retail si cu dificultati la incasarea platilor.

Pe de alta parte, integratorul de solutii IT a intampinat primele probleme abia la sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an cand s-au renegociat bugetele cu clientii.

Criza a permis castigarea de certificate, dezvoltarea de aplicatii noi, dar si organizarea diviziei One Net Services.

“Ne-am propus sa dezvoltam servicii web, dar anul acesta nu am reusit sa le lansam, deci le-am amanat pentru 2010. In acest an, ne-am pregatit tehnologic cu platforma si aplicatiile proprii care se pot implementa in companii pentru prezentarea produselor si serviciilor oferite de aceastea pe Internet”, declara Baltag.

In 2007, managerul dorea sa listeze grupul la Bursa, dar in luna ianurarie a anului trecut a renuntat la acest lucru din cauza primelor semne ale crizei.

“Desi nu incepuse inca, deja se simteau niste lucruri negative si am vazut ca au incercat si alte companii care, in final, nu au reusit sa-si atraga capital. Am fost prudenti, nu a fost un obiectiv in sine, ci era o posibilitate de a creste in Romania si in strainatate, asa cum au facut alte companii din Polonia sau Ungaria. Au inceput sa se listeze, iar apoi au cumparat si companii din alte tari. Asta era obiectivul”, a incheiat directorul general al grupului Genesys.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri